Siber Güvenlik Temel Kavramları, Tehditler ve Çözümleri
Siber Güvenlik Temel Kavramları Tehditler ve Çözümler, siber saldırılara karşı en etkili yöntemlerin incelenmesine olanak sunmaktadır. Siber güvenlik konusu, tüm ağları ve mobil ile bilgisayar sistemlerini yakından ilgilendirmektedir.
Dijital varlıkların koruma altına alınması için alınması gereken tüm önlemlere, siber güvenlik denilmektedir. Siber saldırılara uğrayan kişiler, kurumlar veya devletlerin haklarını da savunabilmeleri açısından, siber güvenlik konusuna önem verilmesi gerekmektedir. Siber güvenlik: temel kavramlar, tehditler ve çözümler ile ilgili tüm önemli detayları sizler için ele aldık.
Siber Güvenliğin Temel Kavramları
Siber güvenliğin temel kavramları suçlar, saldırı çeşitleri, siber hukuk ve savunma kavramlarını içermektedir. Siber güvenliği yakından ilgilendiren tüm kavramlar, alınabilecek önlemlerin geliştirilmesi açısından da önem taşımaktadır. Siber güvenliğin temel kavramları şu şekilde açıklanabilir:
Siber Suç
Siber suç, bilgisayar sistemlerine ve ağlara sızarak, verilerin çalınması ve kötü yazılımların yayılması gibi işlemler bütünü olarak tanımlanabilmektedir. Siber suçun oluşması için, cihazlara izinsiz erişim olması yeterli olmaktadır.
Herhangi bir amaç nedeni ile sisteme ve cihazlara zarar verilmesi de siber suç kapsamına giren eylemlerdir. Siber suçların işlenme amacı, maddi kazanç elde etmek veya siyasi olabilir. Bunun yanı sıra, keyfi olarak kişi ve kişiler motivasyon amaçlı olarak da siber suç işleyebilmektedirler.
Siber Saldırı
Siber saldırı, siber suçlar kapsamına giren tüm eylemlerin gerçekleşmesi şeklinde tanımlanabilmektedir. Siber saldırılar, birbirinden farklı eylemler ve yöntemler olarak karşımıza çıkabilir. Kimlik avı, zafiyet, sızma gibi yöntemler, sıklıkla karşılaşılan siber saldırı çeşitlerindendir.
Siber Savunma
Siber savunma yöntemleri, karşılaşılan saldırıya göre farklılık gösterebilmektedir. Siber saldırı çeşitlerine karşın korunmak için alınacak tüm önlemler, siber savunma kavramı içerisinde incelenmektedir. Siber saldırılar çok farklı çeşitlilikte olduğu için, savunmaların da farklı seviyelerde yapılabildiğini belirtmek gerekmektedir.
Bireysel siber savunma için en etkili savunma yöntemi olarak, şifre yöntemi tercih edilmektedir. Ayrıca devlet düzeyinde yapılacak siber savunma yöntemlerinde, ulusal stratejiler ve yasal düzenlemeler de dikkat çekmektedir.
Siber Güvenlik Temel Kavramları : Siber Hukuk
Siber hukuk, yapılan siber saldırılar sonucunda meydana gelen suçların önlenmesi amacı ile düzenlenen yasal çerçevelerdir. Devletlerin kendi bünyelerinde düzenledikleri siber hukuk kuralları farklılık gösterebilmektedir.
Siber Güvenliğe Yönelik Tehditler
Siber güvenliğe yönelik tehditler, günümüzde teknolojinin de gelişmesi ile giderek artış göstererek, çeşitlemektedir. Karşılaşılan siber tehditler, geldiği kaynağa ve amaca yönelik olarak farklı alt kategorilerde incelenebilmektedir. Siber güvenliğe yönelik tehditler şu şekilde sıralanabilir:
Organize Suç Grupları
Organize suç grupları, genellikle finansal amaçlı olarak gerçekleştirilen siber saldırılarda ön plana çıkmaktadır. Örgüt şeklinde işlenen siber suçlarda, kişilerin kredi kartı bilgilerinin çalınması veya kripto para madenciliği gibi suçlarla daha sık karşılaşılmaktadır.
Bireysel Hackerlar
Bireysel hackerlar, cihazlara ve bilgisayara izinsiz olarak sızarak siber suç işlerler. Verilerin çalınması, kötü yazılım yaymak gibi suçlar, bireysel hackerlar da daha sık görülmektedir. Maddi kazanç elde etmenin yanı sıra, kişisel tatmin için de siber saldırı düzenleyebilirler.
Devlet Destekli Aktörler
Devlet destekli aktörler, ilgili oldukları devletin çıkarları doğrultusunda hareket ederler. Askeri, siyasi veya ekonomik amaçlı olarak, siber saldırı düzenlenebilmektedir.
Siber Güvenlik Temel Kavramları: Terörist Gruplar
Terörist gruplar, siyasi, ideolojik veya dini amaçlı olarak hareket ederek siber saldırı düzenleyebilmektedirler. Propaganda yapma eylemi, bu tür siber saldırılarda sıklıkla görülmektedir.
Siber Güvenliğe Yönelik Çözümler
Siber güvenliğe yönelik çözümler, saldırının şiddetine ve amacına göre farklılık göstermektedir. Siber güvenliğe yönelik çözümler şu şekilde sıralanabilir:
- Siber saldırılara karşı en etkili yöntemler, yine teknolojik çözümlerdir. Güvenlik duvarları, yapay zeka ve şifreleme gibi teknolojik yöntemler ile istenilen düzeyde güvenlik ve koruma sağlanabilmektedir.
- Siber suçlar için alınabilecek önlemlerin caydırıcı olması da oldukça önemlidir. Bu noktada hukuki çözümler dikkat çekmektedir. Siber suçlar için düzenlenen yaptırımların mutlaka caydırıcı derecede olması gerekmektedir.
- Siber güvenlik ve siber suçlara karşı alınacak önlemler ile ilgili eğitim verilmesi gerekmektedir. Bu sayede kişilerin siber güvenlik bilincinin de artırılması sağlanmaktadır. Devlet seviyesinde verilecek olan siber güvenlik eğitimleri ile daha sıkı önlemler alınabilmektedir.
Bu👇 da ilgilinizi çekebilir!
Sızma Testi Uzmanı Nasıl Olunur? – Siber Güvenlik Blogu (alikaanbashan.org)
Siber Güvenlik Temel Kavramlarına göre; iş birliği yapmak, en etkili olan çözümlerden biridir. Kamu, devlet veya uluslararası düzeyde yapılacak iş birlikleri sayesinde, siber güvenlik için etkili koruma önlemleri alınabilmektedir.