Siber Güvenlik Sigortası Nedir? Mağdurlar Buraya!
Siber Sigorta olarak da bilinen siber güvenlik sigortası temel olarak dijital ortamdaki risklere karşı koruma sağlamaktadır. Çoğunuzun bildiği üzere siber saldırılar her geçen gün giderek artış göstermektedir. Bu saldırılar sonucunda çoğu kişi kişisel bilgilerini kaybetmektedir. Zararlar yalnızca bununla da sınırlı değildir. Özel dosyalarını, gizliliklerini ve maddi varlıklarını bile kaybeden kişiler bulunmaktadır.
Peki böyle bir olay karşısında neler yapabiliriz, siber saldırılardan nasıl korunabiliriz ve en önemlisi siber saldırıları nereye şikâyet edebiliriz? Tüm bu soruların cevabı siber güvenlik blogumuz içinde yer almaktadır. İlgili linkleri kullanarak makalelerimize göz atabilirsiniz. Bugünkü konumuz siber güvenlik sigortası olacaktır.
Siber Sigorta Nedir?
Teknolojinin gelişmesini birçok insan olumlu nitelendirmektedir. Fakat siber dünyanın gelişimi her zaman olumlu sonuçlanmamaktadır. Gündelik hayatımızda hemen hemen hepimizin başına siber saldırı gelme ihtimali bulunmaktadır. Çünkü hepimizin zafiyetleri bulunmaktadır. Cazip teklifler her zaman insanların ilgisini çekmektedir ve bilinçli olmayan kişiler bu tekliflere, daha doğrusu tuzaklara düşerek hacklenmektedir.
İşte siber güvenlik sigortası sizleri başınıza gelen saldırılara karşı korumaktadır. Kimlik hırsızlığı, ATM hırsızlığı, şifre hırsızlığı ya da dolandırıcılıklara karşı güvence altına girmek istiyorsanız siber güvenlik sigortası hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Birçok sigorta şirketi siber saldırılara karşı bu sigortayı müşterilerine sunmaktadır. Bununla birlikte gelişmiş olan şirketler sizlerin kişisel veri güvenliğini sağlamak adına antivirüs yazılımları sunmaktadır. Tabii ki bu tarz ekstralar şirketten şirkete göre değişiklik göstermektedir.
Bu sigorta türü genellikle “Finansal Siber Koruma Sigortası” olarak adlandırılmaktadır. Sigorta hakkında detaylı araştırma yapmak isteyen kişiler için bu isim oldukça büyük yarar sağlayacaktır. Tabii ki sigortanın kapsamı da oldukça fazla merak edilen diğer bir konudur. Sigorta şirketine göre farklılık gösterse de genel olarak fikir sahibi olmanız için size birkaç farklı şirketin sunduğu kapsamlardan bahsedeceğiz.
Siber Güvenlik Sigortası Kapsamı Nelerdir?
Birçok kullanıcı siber güvenlik sigortası kapsamının neler olduğunu merak etmektedir. Bu son derece doğal bir meraktır. Sonuç olarak ücret ödeyerek satın alacağınız bir güvencenin hangi korumaları sağladığını bilmek en doğal hakkınızdır. Şimdi dilerseniz birkaç farklı sigorta şirketinin sunduğu sigorta kapsamlarına göz atalım. Hangi özelliğin hangi şirkete ait olduğunu belirtmeyeceğiz. Sizler kendi yapacağınız araştırmalar sonucunda sizin için en iyisi olacağına inandığınız sigorta şirketini tercih edebilirsiniz:
- Cüzdan kaybolmasından ya da çalınmasından dolayı kişisel belgelerin ve kartların ikame bedeli koruma altına alınmaktadır. Buna ek olarak bu belgelerin yeniden çıkarılmasında ortaya çıkacak maliyete ilişkin ücretler de kapsama dahildir.
- Banka hesaplarınızın internet şifrelerinin ele geçirilmesi sonucunda ortaya çıkacak olan zararlar kapsama içinde belirtilmektedir.
- ATM hırsızlıkları da birçok siber güvenlik sigortası içine dahil edilmiş durumdadır. Fakat bu durum şirketten şirkete göre farklılık göstermektedir.
- Ödeme araçlarının yanıltıcı bir şekilde kullanımı, yani internet üzerinden yapılan dolandırıcılıklar da kapsama dahil edilmiştir.
- Kimlik hırsızlığı sonucunda ortaya çıkabilecek maddi zararların tamamı güvence altındadır. Adına oluşturulabilecek banka hesapları, hukuki masraflar vb. giderlerin tamamı kapsama dahildir.
Yukarıdaki kapsamlar ve detayları şirketten şirkete farklılık göstermektedir. Siber güvenlik sigortası satın almadan önce poliçeyi detaylı bir şekilde incelemelisiniz. Çünkü poliçe içinde sigorta kapsamlarının detayları yer almaktadır. Bu kapsamlar zararların ne kadarını kapsayacağı veya ne denli koruma sağlayacağının cevabı bu poliçede yer almaktadır.
Şirketiniz için Siber Sigorta
Siber güvenlik sigortası kişisel olabileceği gibi şirket bazlı da olabilir fakat şirket için tasarlanmış olan sigorta kapsamları çok daha farklıdır. Buna ek olarak şirket bazlı siber sigorta için, şirketin bazı sorumlulukları yerine getirmesi gerekmektedir. Bunlar şirketten şirkete göre değişiklik göstermektedir. Fakat bu sorumluluklar genel olarak bir şirketin yerine getirmesi gereken sorumluluklardır:
- Düzenli olarak yedek almak (yedekleme periyotları şirketten şirkete göre değişmektedir.)
- Antivirüs yazılımlarının bulunması, bu yazılımların güncel tutulması ve her zaman çalışır vaziyette olması
- Sistemde yer alan güvenlik duvarının her zaman aktif olması, bilgisayarda bulunan şifrelerin düzenli aralıklarla güncellenmesi ve güçlendirilmesi
- Çalışanlara temel siber güvenlik tedbirlerini aşılamak
Sorumluluklar arasında temel olarak yukarıdaki maddeler yer almaktadır. Bu maddelerden bir ya da birkaçını ihlal etmeniz neticesinde siber güvenlik sigortasından yararlanamayacağınızı bilmelisiniz. Tabii ki yukarıdaki maddeler birkaç şirketten alınmış maddelerdir. Sizler kendi sigorta şirketinizin sigorta geçerlilik kurallarını okumalısınız. Bu sayede üzerinize düşen sorumlulukların da bilincinde olabilirsiniz.
Yukarıdaki maddelere ek olarak bizler bir siber güvenlik danışmanı ile çalışmanızı önermekteyiz. Bunun için alanında uzman kişiler ile çalışmanız gerekmektedir. Bu sayede sigortaya ek olarak saldırılardan nasıl korunabileceğinizi ve bir saldırıya karşı neler yapabileceğinizi de öğrenmiş olursunuz. Daha detaylı bilgilendirme için buraya tıklayarak iletişim adreslerini görüntüleyebilirsiniz. Siz değerli ziyaretçilerimiz için siber güvenlik blogu içinde birbirinden farklı ve faydalı içerikler paylaşmaktayız. Bu içeriklere göz atarak siber güvenlik hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Hem sevdiklerinizi hem de kendinizi siber saldırılara karşı daha iyi koruyabilirsiniz.
Author Profile
Latest entries
- Genel22 Temmuz 2024I Love You Virüsü ve Etkileri
- Genel13 Mayıs 2024Kalıcı Şekilde Veri Silme Nasıl Yapılır?
- Genel29 Nisan 2024Phishing E-Postası Nasıl Anlaşılır?
- Genel25 Nisan 2024Bulut Depolama Güvenli Mi?