Siber Güvenlik Danışmanlık Hizmetleri

Siber Güvenlik Danışmanlığı Hizmetleri
Siber Güvenlik Danışmanlığı Hizmetleri
0
(0)

Siber güvenlik danışmanlık hizmetleri siber tehditlere karşı savunma stratejileri geliştirerek, dijital varlıklarını korumak adına kişi ve kurumların bu anlamda profesyonel destek almalarıdır. Bilindiği gibi dijital çağda bulunduğumuz bu dönemlerde siber güvenlik önlemleri zorunlu hale gelmiştir. Bu tür önlemler kurumlarda genellikle; Sızma testi uzmanı, siber güvenlik uzmanı ve siber güvenlik analisti gibi kişilerce sağlanmaktadır. Bunun dışında ise bu alanda hizmet veren kişi ve işletmelerden siber güvenlik danışmanlık hizmeti alınması mümkündür.

Neden Siber Güvenlik Danışmanlık Hizmetlerine İhtiyaç Duyarız?

Teknoloji ve bilişim sistemlerinin hızla gelişmesi beraberinde bir çok karmaşıklığı da beraberinde getirmektedir. Bunlardan en önemlisi ise siber saldırılar ve siber tehditlerdir. Siber güvenlik günümüzde kendi alanında ayrı bir bilim dalı olarak faaliyet gösteren bir alandır. Bu karmaşıklığın üstesinden gelebilmek de ancak bu konuda eğitim almakla mümkün haldedir. Dijital vatandaşlığın bir gereği olarak kısmen kişisel siber güvenliğimizi sağlayacak bilgi ve yeteneğe sahip olabiliriz.

Ancak özellikle büyük veri kümelerine sahip bilişim sistemlerine yönelik siber tehditler konusunda profesyonel olarak destek alınması gerekmektedir. Bazı durumlarda temel siber güvenlik eğitimleri ile siber tehditlerin önlenmesi ve çözüm stratejilerinin alınması mümkün olamayabilmektedir. Bu durumlarda da siber güvenlik danışmanlık hizmetlerine ihtiyaç duyarız. Tüm bu etkenleri düşünerek siber güvenlik danışmanlık hizmetlerine neden ihtiyaç duyduğumuzu aşağıdaki başlıklar altında belirtmemiz mümkündür.

Hızla Gelişen Teknoloji

Etkili bir siber güvenliğin sağlanmasında en önemli koşul güncel siber tehditler konusunda bilgi sahibi olmaktan geçmektedir. Hızlı gelişen teknoloji ile birlikte her gün değişik siber tehditler kendisini göstermektedir. Bu tür güncel siber saldırılar hakkında bilgi sahibi olmak da ancak bu alanda faaliyet gösteren kişilerce mümkün olabilmektedir. Yeni siber saldırılar hakkında bilgi sahibi olup, bu saldırılara göre önlemler alabilmek de bu alanda tecrübe sahibi kişilerce mümkündür.

İtibarın Korunması

Kurumsal bilişim sistemlerine yönelik yapılacak bir siber saldırı sonrasında yüksek miktarlarda maddi kayıplarla karşılaşılması olasıdır. Bu kayıplar beraberinde itibar kaybını da getirmektedir. İnsanlar her alanda güvende olmak istedikleri gibi dijital dünya da güvenliklerinin en üst seviyede olmasını istemektedirler. Bu nedenle online ve dijital işlemlerinde her zaman güvenli sistemleri tercih etmektedirler. Daha önce herhangi bir siber saldırı sonrasında kişisel verilerinin ihlal edildiğini öğrenen kişiler bir dahaki tercihlerini etkileyecek yönde karar vermektedirler. Bu tür durumlarda itibar kaybı olarak nitelendirilmektedir.

Görüldüğü gibi herhangi bir itibar kaybı yaşanması durumunda potansiyel müşteri kaybı da yaşanmaktadır. Bu durum da ayrı bir maddi kayıp kalemi oluşturmaktadır.

Kaynak ve Eğitim Eksikliği

Siber güvenlik danışmanlık hizmetleri almamızın en büyük nedenlerinden birisi de kaynak ve eğitim eksikliğidir. Siber güvenlik uygulamaları ve araçları amatör kullanıma uygun olmayan araçladır. Gerekli eğitimlerin alınmamasına bağlı olarak her türlü test bilişim sistemlerine zarar verebilecektir. Örneğin sızma testi uzmanlığı konusunda eğitim ve yetkisiz kişiler tarafından yapılacak bir test sistemimize ciddi zararlar verebilmektedir. Bu nedenle bu tür hizmetlerin konusunda uzman kişilerden alınması gerekmektedir.

Siber Güvenlik Danışmanlık Hizmetleri Kimlerden Alınır?

Siber güvenlik danışmanlık hizmetleri bu konuda gerekli eğitimleri almış kişilerce verilmektedir. Gerekli eğitimleri almamış kişiler tarafından yapılacak her türlü uygulama sistemlerimize zarar verebilecek faaliyetlerdir.

Sızma Testi Uzmanı / Penetrasyon Testi Uzmanı

Penetrasyon testleri ve sızma testleri siber güvenliğin temelini oluşturmaktadır. Bilişim sistemlerindeki mevcut zafiyetlerin tehdit aşamasına geçilmeksizin tespit edilmesi ancak penetrasyon testleri ile mümkündür. Bu nedenle siber güvenlik danışmanlık hizmetleri genellikle sızma testleri ile verilmektedir. Siber güvenlik alanında eğitim veren kurum ve diğer platformlar sızma testlerini ayrı bir başlık altında incelemektedirler.

Siber Güvenlik Uzmanı

Penetrasyon testi  uzmanlarına nazaran siber güvenlik uzmanları daha kapsamlı hizmet verebilmektedirler. Ağ güvenliği, veri tabanı güvenliği veya bulut bilişim sistemlerinin güvenliği konusunda bir çok alanda eğitim almış kişilerdir. Ayrıca yukarıda belirtmiş olduğumuz penetrasyon testini de yapmaya yetkili kişilerdir.

Siber Güvenlik Analisti

Siber güvenlik danışmanlık hizmetleri konusunda öne çıkan bir başka unvan ise siber güvenlik analistleridir. Daha çok ağ güvenliğinin sağlanmasında etkilidirler. Bu gün bir çok kurumda siber güvenlik analistleri kadrolu olarak görev yapmaktadırlar. Bunların dışında siber güvenlik şirketlerinde de sıkça bu kadrolara yer verilmektedir.

Yazılım Mühendisleri

Siber güvenlik danışmanlık hizmetleri alabileceğimiz bir başka kişi ise genellikle yazılım mühendisleridir. Web uygulama veya mobil uygulamalardaki zafiyetlerde ancak bu yazılımları hazırlayan kişilerce bilinmesi mümkündür. Bu nedenle yazılım mühendisleri de siber güvenlik alanında veya penetrasyon testi konusunda tercih sebebi olmaktadır.

Siber Güvenlik Danışmanlık Hizmetleri Süreçleri

Siber güvenlik danışmanlık hizmetleri de belirli aşama süreçlere tabi işlemlerdir. Örneğin penetrasyon testi aşamalarına bağlı kalınmaksızın yapılan bir işlemde sonuca varmak imkansızdır. Bunun gibi diğer siber güvenlik işlemleri de belirli aşamalardan geçilerek yapılmaktadır. Bu aşamaları aşağıdaki gibi sıralamamız mümkündür.

  • Analiz
  • Gereksinim Belirleme
  • Uygulama Tekniklerinin Belirlenmesi
  • Zafiyet Tarama
  • Zafiyetlerin İstismar Edilmesi
  • Raporlama

Siber Güvenlik Danışmanlığının Önemi

İşletme ve kurumların dijital varlıklarının korunmasında en etkili yollardan birisi siber güvenlik danışmanlığıdır. Güncel ve potansiyel siber tehditlerin tanınması, bu konuda güvenlik politikaları oluşturulması da kendi alanında bir uzmanlık konusudur. Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi herhangi bir siber saldırı sonucunda maddi kayıplar ile birlikte itibar kaybı yaşanılması da mümkündür. Ayrıca işletme ve kurumlar gerekli önlemleri almamasına bağlı olarak bu konuda idari yaptırımlarla da karşılaşması kaçınılmazdır.

Siber Güvenlik Danışmanlık Hizmetlerinin Kapsamı

  • Risk analizleri yaparak yeni güvenlik politikaları hakkında önerilerde bulunmak
  • Web ve mobil uygulama güvenlik testleri
  • Kurum içi eğitim ve farkındalık
  • Siber olaylara müdahale ve kriz yönetimi
  • Ağ güvenliği
  • Veri güvenliği

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir