Siber Güvenlik Alanında Kariyer Önerileri

Siber Güvenlik Alanında Kariyer
Siber Güvenlik Alanında Kariyer
5
(2)

Her meslekte olduğu gibi siber güvenlik alanında kariyer sahibi olmak tüm siber güvenlik uzmanlarının hedefleri arasında yer alır.

Siber güvenlik uzmanlığını diğer meslekler ile kıyasladığımızda daha fazla teknik bilgi içerdiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle siber güvenlik alanında kariyer önemli olduğu kadar da zordur. Ancak önerilerimiz ile amacınıza ulaşmak daha kolay olacaktır.

Siber Güvenlik Alanında Kariyer İçin Eğitimler

Bir çok meslekte olduğu gibi siber güvenlik konusunda da kariyer sahibi olmanın ilk yolu eğitimden geçer. Bu eğitimler üniversite düzeyinde ve sertifikasyon şeklinde olabilmektedir. Eğitimleri bu ayrımı göz önüne alarak yapmak ana anlaşılabilir olacaktır.

Siber Güvenlik Kariyeri İçin Üniversite Bölümleri

Özellikle kamu kurumlarında siber güvenlik alanında kariyer hedefleyenler mutlaka bu konuda akademik eğitim almaları gerekir. Siber güvenlik uzmanı olma adına eğitim görebileceğiniz üniversiteler ön lisans şeklinde olabileceği gibi lisans şeklinde de olabilir. Önem sırasına göre siber güvenlik kariyeri için üniversite bölümlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Siber Güvenlik Meslek Yüksek Okulu

Siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü adı altında, siber güvenlik meslek yüksek okullarında faaliyet gösteren bu bölüm siber güvenlik alanında kariyer hedefleyenlerin sık tercih ettiği bölümlerin başında gelir. İlk yıl İngilizce hazırlık eğitimi ile birlikte toplam 3 yıl eğitim veren siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü özellikle kamu kurumlarının bu alandaki ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile kurulmuştur.

Ancak ülkemizde maalesef ki yeterli sayıda siber güvenlik meslek yüksek okulu bulunmamaktadır. 2025 – 2026 yılında sayılarının arttırılacağını düşündüğüm siber güvenlik meslek yüksek okulları bu yıl itibariyle; Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversiteleri olmak üzere toplam 4 üniversitede eğitim vermektedir.

Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar mühendisliği bir çok alanda olduğu gibi siber güvenlik uzmanlığı konusunda da kendisini gösterir. Özellikle siber güvenlik alanında ağ güvenliği ve donanım güvenliğinin sağlanmasında etkili görevler üstlenirler. Siber güvenlik meslek yüksek okullarının aksine ülkemizde bir çok üniversitede bilgisayar mühendisliği bulunmaktadır.

Sadece siber güvenlik alanında kariyer hedefleyenlerin sık tercih ettiği bir bölüm değildir. Bunun yanında yazılım mühendisliği, bilgisayar öğretmenliği ve kodlama konusunda yeterli bilgi ve deneyime sahip olunarak bu bölümden mezun olmak bizlere ayrıca avantajlar sağlayacaktır. Buna karşın siber güvenlik kariyeri içinde yeterli donanıma sahip kişilerin yetiştirildiği bir bölümdür.

Yazılım Mühendisliği

Kodlama, yazılım, programlama gibi meslekler siber güvenlik uzmanlığı ile yakından ilişki içerisinde olan mesleklerdir. Siber güvenlik alanında kullanılan bir çok araç ve gereç yazılım niteliğini taşırlar. Bu nedenle bu yazılımları tanımak siber güvenlik alanında bizlere ayrı bir avantaj sağlar. Ayrıca yazılım mühendisliği alanında eğitimler alınırken kısmen de olsa siber güvenlik alanında eğitimler verilmektedir. Ancak kanımızca sadece yazılım mühendisliğinden mezun olmak siber güvenlik alanında kariyer için yeterli değildir.

Yazımızın ilerleyen bölümlerinde “siber güvenlik alanında kariyeri için alınması gereken sertifikalar” başlığında belirttiğimiz eğitimleri tamamlayarak gerekli sertifikaları almak ilgililer için daha etkili olacaktır.

Elektronik Mühendisliği

Siber güvenlik uzmanlığında kariyere giden bir başka yol ise elektronik mühendisliğinden geçer. Özellikle “nesnelerin interneti” ve “endüstriyel kontrol sistemlerinin güvenliği” bakımından oldukça başarılıdırlar. Tıpkı yazılım mühendisliğinde olduğu gibi elektronik mühendisliğinde de kısmi bir şekilde siber güvenlik eğitimleri verilir. Ancak yine sadece bu bölümden mezun olmak siber güvenlik alanında kariyer için çok yeterli değildir. Bunun dışında online veya fiziki olarak verilen pratik eğitimleri almak gerekmektedir.

Robotik Kodlama ve Yapay Zeka

Yazılım, kodlama ve yapay zeka günümüzde bir çok meslek ile bağlantılıdır. Artık siber güvenlik alanında kariyer için de önemli bir alan haline gelmiştir. Daha önce de belirttiğimiz gibi yazılım ve kodlama ile siber güvenlik yakından ilişkilidir. Bu nedenle yapay zeka destekli siber güvenlik uygulamaları başta olmak üzere değişik bir çok alanda bu eğitimleri almak bizlere çeşitli avantajlar sağlayacaktır. Maalesef ki yine sadece bu bölümlerden mezun olmak sadece yeterli değildir. Bunun ile birlikte en azından çeşitli siber güvenlik sertifikaları ile bunların desteklenmesi gerekir.

Siber Güvenlik Alanında Kariyer İçin Alınması Gereken Sertifikalar

Siber güvenlik oldukça geniş bir alanı kapsar. Bu nedenle siber güvenlik eğitimleri de çok çeşitli ve kapsamlıdır. Yukarıda belirtmiş olduğumuz akademik eğitimleri almak çoğu zaman siber güvenlik alanında kariyer için yeterli değildir. Bunun dışında gerek fiziksel gerekse online şekilde siber güvenlik eğitimi veren platformlardan gerekli sertifikaları almak kariyerimizi etkileyecektir. Özellikle bir siber güvenlik uzmanının mutlaka alması gerektiğini düşündüğümüz sertifikaları ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  1. CISSP Sertifikası
  2. Sızma (Penetrasyon) Testi Sertifikaları
  3. Etik Hacker
  4. Web Uygulama Güvenliği
  5. Siber Olaylara Müdahale
  6. Adli Bilişime Giriş
  7. DDos Saldırıları
  8. Ağ Temelleri
  9. Endüstriyel Kontrol Sistemlerinin Siber Güvenliği
  10. – Telekomünikasyon Sistemleri Güvenliği

Bu alanda ve siber güvenlik uzmanlığı konusunda alabileceğiniz ve kariyerinizi etkileyecek sertifikalara verilecek örnekler çoğaltılabilir. Ancak yukarıda belirtmiş olduğumuz konular büyük oranda siber güvenliğin temelleri olarak sayılırlar. Bu nedenle öncelikle bu sertifikaları edinmeniz daha faydalı olacaktır.

Alınabilecek sertifikalar çoğu zaman online eğitimler ile gerçekleştirilir. Ancak bu alanda pratik eğitimler oldukça önemlidir. Bu nedenle kişinin sertifika işlemlerinden sonra kendisini geliştirici pratik eğitimlere ağırlık vermeleri gerekir.

Sık Sorulan Sorular

Siber Güvenlik Uzmanı Neler Bilmelidir?

Siber güvenlik kendi alanında çok farklı ancak birbiri ile ilişkili alanlarda gereksinim duyulan bir konudur. Bu nedenle ir çok konuda eğitim alıp, bilgi sahibi olmak kariyerimizi etkiler.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz siber güvenlik eğitimleri veren bölümlerin bir çoğu özellikle siber güvenlik meslek yüksek okullarında da görüldüğü gibi İngilizce temel eğitim arasında yer alır. Bu nedenle siber güvenlik uzmanının İngilizce bilmesi kariyerini etkileyecektir. Bunların dışında yazılım, kodlama, yapay zeka veya mekanik gibi konularda da bilgi sahibi olmak kişilere ciddi yararlar sağlar.

Siber Güvenlik Uzmanları Ne Kadar Kazanır?

Çalışılan sektör ve kuruma göre hatta eğitim seviyesine göre siber güvenlik uzmanlarının kazançları da değişiklik gösterir. Bu konuda daha detaylı bilgi edinmek için web sitemizde mevcut “Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Maaşları” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Siber Güvenlik Mezunu Hangi Alanlarda Çalışır?

Siber güvenlik eğitimleri alarak siber güvenlik uzmanı olan kişilerin bu konuda çeşitli alternatifleri vardır. Ancak özellikle son yıllarda kamu kurumlarının kullanmış olduğu sistemler online olarak hizmet verdiğinden son yıllarda kamu kurumlarında bu alanda ciddi teknik personel ihtiyacı doğmuştur. Bunun dışında yazılım şirketleri, bankalar, okullar veya basın yayın kuruluşlarında siber güvenlik uzmanı olarak görev almak mümkündür. Ancak yazımızın başında da belirttiğimiz gibi siber güvenlik alanında kariyer hedefleyenler genellikle kamu kurumlarını tercih ederler.

Üniversite Okumadan Siber Güvenlik Alanında Kariyer Sahibi Olunur Mu?

Siber güvenlik uygulamaları daha çok pratik bir eğitime dayalıdır. Bu nedenle kişinin kendisini bu alanda yetiştirmesinin önünde bir engel yoktur. Buna karşın özellikle siber güvenlik alanında kariyer hedefiniz varsa mutlaka yukarıda belirttiğimiz siber güvenlik eğitimi veren üniversitelerden mezun olmanız önerilir. Buna karşın üniversite okumadan siber güvenlik uzmanı olabilmenin önünde herhangi bir engel bulunmadığını da söyleyebiliriz.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 5 / 5. Oylama puanı: 2

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Author Profile

MURAT GÜN

You may also like...

1 Response

  1. Mehmet dedi ki:

    siber güvenlik alanında kariyer yapan fazla değil 2 yıl içinde para basar para 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir