Sanal Makine Kurma: Tek Bilgisayar İki Sistem!

Sanal Makine Kurma
0
(0)

Genel olarak siber güvenlik ile uğraşan kimseler bilgisayarlarını riske atmak istemezler. Bundan dolayı bilgisayarlarının içine ikinci bir sanal makine kurarlar. Sanal makine kurma işlemi bu işe yeni başlayan kişiler için oldukça zordur. Bu zorluk içinde kaybolmamak ve işin içinden daha rahat çıkmak için yardıma ihtiyacınız olacaktır. Sizler için hazırladığımız sanal makine kurma içeriği sayesinde ihtiyacınız olan sistemi bilgisayarınıza rahat bir şekilde kurabileceksiniz.

Sanal Makine Kurmanın Amacı Nedir?

Sanal makine kurma amaçları oldukça çeşitlidir. Siber güvenlik uzmanları ve bu işe gönül vermiş olan kişiler genel olarak oluşturdukları virüsleri veya yazılımları test etmek için sanal makine kullanmaktadır. Tabii ki bu makinelerin kurulmasındaki tek amaç bu değildir. Aşağıdaki listeye göz atarak sanal makine kullanmanın amaçlarını daha rahat bir şekilde öğrenebilirsiniz:

  1. Birden fazla işletim sistemi kullanma,
  2. Uygulama geliştirme,
  3. Ana bilgisayarda kullanılamayan uygulamaları sanal bilgisayarda kullanma,
  4. İşletim sistemlerini yedekleme,
  5. Sızma testlerinde oluşabilecek zararlarda ana bilgisayarı koruma,

Amaçlarıyla da kullanılmaktadır. Sanal bilgisayarı kullanma amacı kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bu noktada amaç kişiye göre şekillenmektedir. Siber güvenlik uzmanı olmak isteyen ve bu yolda çalışmalar yapan kişiler genellikle sanal makineyi ikinci işletim sistemini kullanmak için kurmaktadır. Bu işletim sistemi de çoğunlukla Kali Linux olmaktadır. Dilerseniz bir sonraki başlığa göz atarak sanal makine Kali Linux kurulumu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sanal Makine Kali Linux Kurulumu

Siz değerli ziyaretçiler için sanal makine kurma hakkında bir liste oluşturmak istedik. Bu listeyi takip ederek kolay ve sorunsuz bir şekilde sanal sisteminizi kurabilirsiniz:

  1. Öncelikle Kali Linux resmî sitesini ziyaret ederek sistem özelliklerinize uygun olan versiyonunu iso dosyası olarak indirmelisiniz.
  2. Daha sonra Vmware yazılımının resmî sitesini ziyaret ederek kurulumunu tamamlamalısınız.
  3. Kurmuş olduğunuz Vmware uygulamasına giriş yapmalısınız. Daha sonra karşınıza gelen ekrandan “Create New Virtual Machine” butonuna tıklamalısınız. Bu buton sanal makine kurma işleminin ilk adımıdır.
  4. Karşınıza gelen ekrandan “Typical” seçeneğini tercih ederek devam etmelisiniz. Eğer bu alanda uzmansanız “Custom” seçeneğini de tercih edebilirsiniz. Fakat tipik kurulum önerilen seçenektir.
  5. Sonrasında indirmiş olduğunuz iso dosyasını tercih ederek kuruluma devam etmelisiniz. Hangi diske kuracağınızı burada sizler tercih edebilirsiniz. Fakat otomatik olarak belirlenen kurulum yolu tavsiye edilendir.
  6. Daha sonra kurmak istediğiniz işletim sistemi ve versiyonunu seçmelisiniz.
  7. Ardından kuracağınız sanal makineye tıpkı ana bilgisayarınızda olduğu gibi bir isim vermelisiniz.
  8. Sanal makine kurma işlemine devam ederken verilerin nasıl saklanacağını, diskinizde ne kadar boyut ayıracağınızı kendiniz belirleyebilirsiniz.
  9. Oluşturulan sistemin donanım özellikleri hakkında değişiklik yapmak isterseniz “Customize Hardware” seçeneğine giriş yapmalısınız.
  10. En son ayarlamalar yapıldığında “Finish” seçeneğini tıklamanız yeterli olacaktır.

Yukarıdaki adımlarla birlikte sanal makine kurma işleminin temelini atmış olacaksınız. Sonrasında sistemi açarak “Graphical Install” seçeneği ile işletim sistemini kurmaya devam edebilirsiniz. Biraz İngilizceniz varsa veya daha önce herhangi bir işletim sistemi kurulumu yaptıysanız bundan sonraki adımları rahatlıkla yapabileceğinizi düşünmekteyiz. Fakat yaşayacağınız herhangi bir sorunda yorumlar kısmından iletişim kurabilirsiniz.

Sanal Sistem ile Neler Yapılabilir?

Sanal makine kurma sayesinde oldukça büyük avantajlar elde edilebilir. Kullanıcıların büyük bir çoğunluğu bu avantajların neler olduğunu merak ettikleri için internet üzerinde araştırmalar yapmaktadır. Aşağıdaki listeye göz atarak sanal makinenin ne gibi avantajları olduğunu rahatlıkla öğrenebilirsiniz:

  1. Uygulamaları ihtiyaç duyduğu işletim sistemi üzerinde rahatlıkla çalıştırabilirsiniz.
  2. Eski bir işletim sistemi yükleyerek eski uygulamaları kullanmaya devam edebilirsiniz.
  3. Sızma testi yapabilirsiniz.
  4. Yeni işletim sistemlerini sanal makine üzerinden test edebilirsiniz, beğenmeniz durumunda ana bilgisayarınıza kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.
  5. Sanal makine kurmak çok daha kolay ve hızlı bir alternatiftir. Bundan dolayı sıklıkla tercih edilir.
  6. Sanal makineye kişisel verilerinizi aktarmadığınız sürece hiçbir şekilde güvenlik zafiyeti oluşmaz. Bundan dolayı virüs riski taşıyan dosyaları ilk olarak sanal makinede test edebilirsiniz. (Not: Bunun için sanal makineye hiçbir kişisel verinizi aktarmamanız gerekmektedir.)
  7. Verilerin yedeklenmesinde büyük bir rol oynar. Hızlı çalışabildiği için yedekleme işlemlerinde rahatlıkla kullanılabilir.
  8. Hâli hazırda kullanmakta olduğunuz işletim sistemlerini

Sanal makine avantajları yukarıdakilerle sınırlı değildir. Çok daha fazla avantaj için kuracağınız sanal makineyi kurcalamanız gerekecektir. Bizler her ne kadar buradan bilgi versek de somut olarak aktaramayacağımızdan dolayı bu avantajları algılamakta zorluk çekme ihtimaliniz bulunmaktadır. Bundan ötürü kullanıcıların bir sanal makine kurarak avantajlarını kendilerinin keşfetmesi her zaman en doğrusudur. Tabii ki karşılaştığınız zorluklar ve sorunlar için siber güvenlik blogu kullanabilirsiniz. Sizler için hazırlamış olduğumuz içerikler sayesinde karşılaştığınız zorlukları çözüme kavuşturabilirsiniz.

Sitemizde yer alan içerikler sayesinde siber güvenlik temelleri atabilirsiniz. Aynı zamanda siber güvenlik hakkında herkesin anlayabileceği tarzda içerikler hazırlamaktayız. Bu içerikler sayesinde hem kendi güvenliğinizi hem de sevdiklerinizin güvenliğini sağlayabilirsiniz.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir