NFC Nedir ve Telefonda NFC Nasıl Açılır?

NFC Nedir
NFC Nedir
0
(0)

NFC Nedir?  sorusu son zamanların en popüler sorularından birisidir. Aynı zamanda bu teknolojinin özellikleri de merak konusudur. NFC, yaklaşık 10 yıldır hayatımızda yer alan, çok az kişi tarafından bilinen bir teknolojidir. Ancak pandemi dönemi ile daha fazla tanındığını da söylemek mümkündür.

NFC, genel olarak Bluetooth teknolojisi ile benzer şekilde çalışmaktadır. NFC tanımının Türkçe karşılığı “yakın alan” olarak çevrilmektedir. “Near Field Communication” kelimelerinin kısaltılmış hali ile tanımlanmaktadır. NFC teknolojisi, tüm teknolojik cihazlarda olmasa da büyük bir çoğunluğunda bulunmaktadır.

Diz üstü bilgisayarlarda, akıllı telefonlarda ve tabletlerde NFC teknolojisi bulunmaktadır. NFC nedir? Sorusunun cevabı ve hakkında tüm merak edilen detaylar için yazımıza göz gezdirebilirsiniz.

NFC Ne İşe Yarar?

NFC ne işe yarar? sorusu oldukça fazla merak edilmektedir.  Bu sorunun cevabına ek olarak teknolojinin nasıl kullanıldığıyla ilgili merak edilenleri sizler için derledik. NFC teknolojisi kısaca, kablosuz şekilde teknolojik cihazların arasında etkileşim kurabilme görevini üstlenmektedir. NFC ile ödeme, son dönemlerde en çok kullanılan teknolojilerden birisi haline gelmiştir. Fakat ülkemizde yeteri kadar altyapı bulunmadığı için birçok alanda NFC ödeme metodu kullanılmamaktadır. Ülkemizde genellikle bu teknoloji veri aktarımı için tercih edilmektedir.

Akıllı telefonunuz ile diğer teknolojik cihazlar arasında kısa mesafeden bağlantı kurmanız bu teknolojiyle birlikte mümkündür. Özellikle telefon üzerinden kredi kartı ile ödeme yapmak istediğiniz zaman, NFC teknolojisini kullanabilirsiniz. Mobil ödeme yöntemi olarak kullanılan NFC teknolojisi, farklı paylaşımlara da izin vermektedir. Akıllı telefonlar, bilgisayar ve tabletler arasında; belge, fotoğraf veya konum gönderimini kısa sürede yapmak için NFC teknolojisini kullanmak mümkündür.

Telefonda NFC Özelliği Nedir?

Telefonda NFC özelliği nedir? Sorusu da merak edilen diğer bir sorudur. Meraklıları için çalışma prensibi de yazımızda sizlere aktarılmıştır. Günümüzde teknoloji çağının getirmiş olduğu tüm kolaylıklardan yararlanmaktayız. Temassız ödeme alternatifi için NFC, en çok öne çıkan gelişmelerden biridir. Neredeyse tüm akıllı cihazlarda bulunan NFC teknolojisi ile kısa sürede pek çok işi yapabilmeniz mümkündür. Fakat günümüzde, özellikle yurt dışında, mobil ve temassız ödeme için tercih edilmektedir.

Kullanmakta olduğunuz akıllı telefonda birkaç basit adımla NFC özelliği olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Yaklaşık olarak 4 cm mesafeden ödemelerinizi yapabilir ve diğer cihazlar ile kablosuz olacak şekilde bağlantı kurabilirsiniz. Cihazlar arası yapacağınız işlemde, herhangi bir temas gerekmeden ve kablo kurulumuna ihtiyaç duymadan işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Telefonumda NFC özelliği var mı? Diye merak ediyorsanız, ayarlarınızı kontrol edebilirsiniz. Genellikle “bağlantı ve paylaşım” menüsünde yer alır.

NFC Nasıl Açılır?

NFC nasıl açılır? sorusunun cevabını merak ediyorsanız aşağıdaki adımlara göz atabilirsiniz. Pek çok akıllı telefon modelinde NFC teknolojisi bulunmaktadır. Ancak akıllı telefonunuzun modeli çok eski ise, NFC teknolojisinden yararlanamayabilirsiniz.

NFC telefonunun neresinde olduğunu öğrenmek ve ayarlama yapabilmek için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Telefonunuzun ayarlar kısmına giriş yapın. Android ve İOS telefonların işlemcileri birbirinden farklı olduğu için ayarlar kısmına farklı yollarla gidilmektedir.
  • Ayarlar kısmında yer alan “kontrol merkezi” menüsünü seçin.
  • “+” işaretine bir kez tıkladıktan sonra NFC etiket okuyucusunu açabilirsiniz.
  • Okuma işlemini tamamladıktan sonra, ekrandan NFC seçeneğine dokunmalısınız.
  • Akıllı cihazlar için NFC kullanımı oldukça güvenlidir. Bilgilerinizi ve verilerinizi, yanlış kullanmadığınız sürece tehlikeye atmaz. Telefon modeliniz NFC teknolojisini destekliyor ise, ödeme ve veri paylaşımı için hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Tabii ki ödeme yapacağınız mağazanın bu altyapıyı sağlıyor olması gerekmektedir. Ülkemizde NFC teknolojisi yeni yeni yaygınlaştığı için ne yazık ki ödeme için yaygın olarak kullanılmamaktadır.

NFC Özelliği

NFC özelliği ve sunmuş olduğu avantajları çok önemlidir. Eski bir teknoloji olmasına karşın insanlar tarafından aktif olarak yeni kullanılmaya başlanmıştır. NFC teknolojisinin de diğer yeni teknolojik gelişmeler gibi, avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.

Temassız ödeme ve veri paylaşımında kullanabileceğiniz NFC teknolojisinin avantajlarını şu şekilde listelemek mümkündür:

  • NFC açma için karışık işlemler ile uğraşmanıza gerek kalmaz. Çok kolay bir sisteme sahiptir. Telefonunuzun ayarlarından kolaylıkla kurulumunu yapabilirsiniz.
  • Kredi kartı ile ödeme yapmak gibi, NFC ile ödeme yapmak da oldukça güvenlidir. Fakat devamlı açık durumda bırakmanız güvenlik açığına sebep olacaktır.
  • NFC teknolojisi, kısa mesafeden kablosuz veri paylaşımı için ideal bir seçimdir. Fakat yüksek boyutlu dosyalar için Bluetooth teknolojisi daha uygundur.
  • NFC teknolojisi çok yönlü ve oldukça işlevseldir. Her ne kadar bir mobil ve temassız ödeme yöntemi olarak tercih ediliyor olsa da pek çok işlevi vardır. Arkadaşlarınız ile paylaşacağınız görseller, videolar ve içerikler için tercih edilebilir.
  • NFC teknolojisi yüksek güvenlikli banka işlemlerinde kimlik doğrulamak için de kullanılan bir teknolojidir. Fakat bu durum ülkemiz için henüz geçerli değildir.
  • Video, içerik ve görsellerin yüksek bir hızda paylaşılmasına olanak sunar. Fakat bu durum boyutuyla da doğru orantılıdır.

Yukarıdaki maddeler NFC teknolojisinin avantajları arasında listelenmektedir. Tabii ki teknolojinin avantajları bunlarla sınırlı değildir. Fakat Bluetooth teknolojisinden temel olarak yukarıdaki yönleriyle ayrılmaktadır.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir