Log Yönetimi Ve Önemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

Log Yönetimi Ve Önemi
Log Yönetimi Ve Önemi
0
(0)

Log Yönetimi Ve Önemi hakkında bilinmeyen hususları ele alan harika bir içerik ile karşınızdayız.

Log yönetiminin ne olduğu hakkında bilgi vermeden önce logun kısaca tanımını yapmak daha uygun olur. Kısaca değinmek gerekirse log verilerin toplanması ve saklanması anlamına gelir. Yönetimi ise sistem ya da uygulamanın çalışması halinde oluşan dosyaların toplanıp taranıp incelenip toparlanması işlemi olarak adlandırılır.

Log Yönetimi Ve Önemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

Log dosyalarının yönetilmesi oldukça önemlidir. Dosyaların toplanması ve doğru şekilde depolanıp taranıp incelenmesi sistemde sonradan oluşabilecek olay ve hataları daha hızlı şekilde ele alınmasına imkan sağlar.

Log yönetimi sistem veya uygulamanın çalışmasını doğrudan etkileyen bir sistemdir. Dosyaların istenilen şekilde depolanması ve çalışma esnasında oluşan olaylar neticesinde mesajların ve diğer bilgileri ayrıştırılması ve yönetilmesi log yönetimine bağlıdır.

Log dosyaları sistem sırasında oluşan hata mesajlarını da saklamaya imkan sağlar. Bu şekilde duruma hızlı şekilde müdahale etmek daha kolay hale gelir.

Log yönetimi birden fazla alanı etki edebilir. Doğal olarak birden fazla alanın en önemli parçası olarak nitelendirilebilir.

Duruma örnek olarak bakılacak olursa sistem yöneticisi kaydı olan log dosyalarına inerek ve o dosyaları tarayarak sisteminde oluşan ya da oluşabilecek problemleri tespit edebilir. Aynı şekilde problem daha oluşmamış ise probleme bağlı önlem alabilir.

Duruma ek olarak log dosyaları sistemin ya da uygulamanın ne şekilde çalıştığını anlamaya imkan sağlar. Çalışma durumunun iyi yada kötü olduğunu belirlemeye yardımcı olur. Haliyle sistemin en verimli şekilde yapılandırılması mümkün hale gelir.

Bilgi güvenliği konusunda da log yönetimi oldukça önemli bir yere sahiptir. Log yönetimi sayesinde veriler doğru şekilde saklanıp işlenerek güvenli bilgiye ulaşmak daha kolay ve hızlı olur. Aynı şekilde verilerin güvenli şekilde saklanması sonradan oluşabilecek siber tehlikelere karşı da önleyici bir bariyer görevi görür.

Örnek olarak verilecek olursa siber saldırı esnasında log dosyaları saldırının hangi zamanda gerçekleştiğini ve hangi sistemlerin ne şekilde etkilendiğini belirler. Aynı şekilde saldırı türünün ne olduğu hakkında kesin bilgiler verir ve saldırının hakkında en açıklayıcı verileri içerir. Siber saldırı esnasında saldırının tespit edilmesi log dosyalarına bağlıdır.

Bilgi güvenliği açısından log dosyalarını incelmek ve durumu tespit etmek için bu dosyaları kullanmak en etkili adımdır. Zamandan kazanarak durumu hızlı şekilde tespit edip gerekli bilgileri koruma altına almak daha kolay ve güvenli olur.

Bilgisayar ortamında yapılan bütün veri alışverişi bu şekilde daha güvenli bir ortama aktarılmış olur. Hasar tespiti ve önemli dosyaların kurtarılması da log dosyaları ile mümkün olur.

Log yönetimi sistemlerin daha iyi çalışmasına imkan sağlar. Sistemlerin çalışması esnasında oluşan durumların tespitini daha kolay hale getirir. Özellikle sistemlerin çalışması esnasında oluşan hata mesajlarını daha hızlı şekilde görmek mümkün olur. Bu şekilde önemli acil durumlarda hata mesajlarına hızlı cevap vermek kolay hale gelir.

Durum genel olarak ele alındığında sistemlerin daha dengeli şekilde çalışması mümkün hale gelir. Hata mesajları başta olmak üzere tüm veri ve bilgileri toplamak ve üzerine yorum yapmak kolay hale gelir.

Sunmuş olduğu avantajlar neticesinde sistemlerin doğru şekilde çalışması daha mümkün hale gelir.

Sistemde kayıtlı olan verilerin yönetilmesi aynı zamanda verimliliği arttırır. Sistemlerin korunmasına imkan sağlar. Bilgi güvenliği açısından log yönetimi son derece önemlidir. Sistemler üzerine gelen siber saldırıların hızlı şekilde tespit edilmesi daha mümkün hale gelir.

Siber saldırılar bazı durumlarda ciddi tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu durumların önüne geçmek için log yönetimine ihtiyaç vardır. Log yönetimi saldırı esnasında hataya neden olan verinin daha hızlı şekilde bulunması ve onarılmasını da imkan sağlar.

Log kayıtlarının yönetimi yasal düzenlemelere uygun şekilde yapılması gerekir. Kayıtların uygun şekilde saklanması sonradan oluşabilecek durumları ön görmeyi sağlar.

Örnek olarak verilecek olursa yetkisiz erişimden kaynaklı bir problem yaşandığında bunu log kayıtlarından görmek çok daha mümkün hale gelir. Kayıtlar belli bir süre tutulduğu için kayıtlara erişim kolaydır. Güvenli bir depolama alanında saklanan log kayıtları yetkisiz girişlere de engel olur.

Bu 👇da İlginizi Çekebilir.

Penetrasyon Testi Web Güvenliği İçin Şart Mı?

Log kayıtlarının bütün olarak değerlendirilmesi de son derece önemlidir. Kısaca log yönetiminde kayıtların değiştirilmeden eksiksiz bir şekilde saklanması ve gerekli olduğunda ise kayıtların yönetilmesi sistem için son derece önemlidir.

 

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir