Kalıcı Şekilde Veri Silme Nasıl Yapılır?

kalıcı şekilde veri silme
0
(0)

Bazı zamanlar farklı sebeplerden dolayı kalıcı şekilde veri silme işlemi yapmak gerekmektedir. Kalıcı şekilde veri silme işleminin nasıl yapıldığını herkesin bilmesi gerekmektedir. En basitinden elinizde bulunan cihazı başka birine sattığınızda silinen verilerin geri getirilmemesi için kalıcı şekilde veri silme işlemini öğrenmeniz hoş olacaktır.

Silinen dosyaları geri getirme yazımızda da bahsedildiği üzere normal şekilde silinen dosyaların tamamına yakını basit birkaç yazılımla birlikte geri getirilmektedir. İnternet üzerinden özel görüntü şantajı yazımızda bahsedilen tehlikelerin büyük bir çoğunluğu ikinci el cihaz satışlarında yapılan hatalardan dolayı yaşanmaktadır. Kalıcı şekilde veri silme işlemini birçok kullanıcı bilmediğinden dolayı satın alan kişinin kurbanı olmaktadır.

Eğer sizler de bu tarz olaylar yaşamak istemiyorsanız cihazlarınızı satmadan önce kesinlikle güvenli silme yöntemlerini uygulamanız gerekmektedir. Güvenli silme yöntemini uygulamak için bizlere birkaç yazılım yardımcı olacaktır. Bu yazılımlardan en popüleri Eraser yazılımıdır. Fakat sizler dilediğiniz yazılımı tercih ederek güvenli şekilde dosya silme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu tarz yazılımlar verileri kurtarılamayacak şekilde silmektedir. Bu sayede cihazınızı sattığınız kişi silinen dosyaları geri getirme programları kullansa bile size ait olan dosyalar geri getirilemeyecektir. Tabii ki bu önlem basit birkaç program için etkilidir. Aksi takdirde alanında uzman bir kişinin eline düşerse harddisk içinde bulunan veriler hâlen kurtarılabilirdir.

Kalıcı Şekilde Veri Silme Programları

Kullanıcıların en çok merak ettiği konulardan birisi kalıcı şekilde veri silme programları olmaktadır. Aslına bakılırsa bu tarz programları bulmak son derece kolaydır fakat içlerinden gerçekten işe yarayanlarının hangisi olduğunu yalnızca deneme yanılma yoluyla bulmak mümkündür. Bizler sizlere ücretsiz olan kalıcı şekilde veri silme araçlarını listeleyeceğiz. Bu listede bulunan araçlar bizler tarafından test edilmemiştir. Bundan dolayı ne denli başarılı olacaklarını bizler belirtemiyoruz. Fakat internet üzerinde yaptığımız araştırmalara bakacak olursak hem ücretsiz hem de başarılı olan yazılımlar aşağıdaki listede yer almaktadır:

  1. TweakNow SecureDelete
  2. WipeFile
  3. Turbo Shredder
  4. Moo0 File Shredder
  5. Eraser
  6. CCleaner
  7. Mareew Free Eraser
  8. FileShredder
  9. BitKiller
  10. Disk Redactor

Yukarıda yer alan yazılımların tamamı ücretsizdir. Ayrıca söylenenlere göre kalıcı şekilde veri silme konusunda oldukça iyiler. Fakat tabii ki bizler tarafından test edilmediği için siz değerli ziyaretçilerimize ne denli sağlam silme işlemi gerçekleştirdiklerini söyleyemiyoruz. Programların nasıl kullanıldığını öğrenmek için internet üzerinde kısa bir araştırma yapmanız yeterli olacaktır. Programlardan ziyade daha farklı yöntemler de bulunmaktadır. Bunlardan birisi de low level format olarak karşımıza çıkmaktadır. Low level format nedir? Sorusunun cevabını arıyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Low Level Format Nedir? Kalıcı Şekilde Veri Silme Yöntemleri

Dilimize düşük seviye biçimlendirme olarak geçmiş olan low level format verilerinizin geri getirilemeyecek şekilde silinmesini sağlamaktadır. Bazı kullanıcılar bu tarz formatların ya da yazılımların verileri asla kalıcı olarak silemeyeceğini iddia etmektedir. Bu iddialara yanıt olarak şunu belirtmek istiyoruz: Veriler her ne kadar tamamen silinemese de bu tarz işlemler ile kolay kolay geri getirilemeyecek duruma getirilmektedir. Bu sayede sıradan bir vatandaş basit birkaç yazılım indirerek sizin özel hayatınıza ulaşamayacaktır. Sırf bu düşünce bile bu işlemi yapmak için yeterli bir sebeptir. Şimdi dilerseniz low level format nasıl atılır? Sorusunun cevabına göz atalım.

Low Level Format Nasıl Atılır?

Düşük seviye biçimlendirme işlemini başarılı bir şekilde yapmak için aşağıdaki adımlara göz atabilirsiniz. Bu adımlarla yapamayacağınızı düşünüyorsanız internet üzerinden kısa bir araştırma yaparak videolu anlatımlarına ulaşabilirsiniz:

  1. Öncelikle “HDD Low Level Format Tool” aracını indirmeniz gerekiyor.
  2. Birçok kişi bu uygulamayı crack olarak kullanmaktadır fakat bu son derece riskli ve etik dışı bir davranıştır. Uygulama her ne kadar ücretli olsa da ücretsiz bir versiyonu da bulunmaktadır. Bu versiyonda bazı sınırlamalar vardır fakat sizlerin işini göreceğine inanmaktayız. Resmî firmanın sitesine ulaştıktan sonra aşağı kaydırarak “Download Windows Installer” seçeneğinin yanındaki linki kullanabilirsiniz. Programın resmî sahipleri HDDGURU markasıdır. Farklı kaynaklardan indirmenizi tavsiye etmeyiz.
  3. Programın kurulumunu yaptıktan sonra programa giriş yapmalısınız. “Continue for free” seçeneği ile devam edin.
  4. Giriş yaptıktan sonra bilgisayarda takılı olan diskleriniz görüntülenecektir.
  5. Bu disklerin arasından formatlamak istediğiniz diski seçmelisiniz. Seçtikten sonra “Continue” seçeneğine tıklıyoruz.
  6. Daha sonra üst kısımda bulunan “Low Level Format” seçeneğine tıklıyoruz ve “Format This Device” seçeneğini seçiyoruz.
  7. Karşımıza gelen uyarıya “Evet” cevabını vermeniz gerekiyor. Bu cevaptan sonra kalıcı veri silme işlemi başlatılacaktır.

Yukarıdaki yedi basit adımı uygulayarak kalıcı şekilde veri silme işlemini uygulayabilirsiniz. Bu işlem seçtiğiniz diskin kapasitesine göre uzun veya kısa sürecektir. Boyutu yüksek olan disklerde işlem süresi 5 – 6 saate kadar uzamaktadır. Daha düşük boyutlu disklerde işlem birkaç saat içinde bitecektir. Bu işlemden sonra silinen dosyaları geri getirme programları indirerek işleminizin başarılı olup olmadığını test edebilirsiniz.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir