Hacklendim Mi? Bunları Yaşıyorsanız Hacklenmiş Olabilirsiniz!

Hacklendim Mi? Hacklendiğimi Nasıl Anlarım?
0
(0)

İnsanların büyük bir çoğunluğu daha önce hiç hacklendim mi, hacklendiğimi nasıl anlarım? Gibi sorular soruyor. Sorularınızın cevabını en sade ve net bir şekilde almak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Kulaktan dolma bilgilerle hacklendim mi? Sorusuna cevap bulmanız ne yazık ki mümkün değildir. Bundan dolayı siber güvenlik blogu içinde sorunuzun cevabını aramak en mantıklısı olacaktır. Dilerseniz sitemizdeki diğer içeriklerimize de bakarak bu sorunuzun cevabını en net şekilde öğrenebilirsiniz. Sizler için aşağıdaki alanda 5 maddede hacklendiğinizi nasıl anlayabileceğinizi anlatacağız. Dilerseniz aşağıdaki alana göz atarak hacklendim mi? sorunuza cevap bulabilirsiniz. Eğer bu cevaplar ışığında hacklendiğinizi düşünüyorsanız “Hacklendikten Sonra Ne Yapılmalı?” başlıklı içeriğimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Madde 1: Pop Up Reklamlar

İnternet üzerinde en çok rastlanılan virüs türü pazarlama virüsüdür. Kulağa ilk başta fazla zararlı gibi gelmese de büyük tehlikelere davetiye çıkarmaktadır. En basit anlatımla bu virüsler sizlerin izni olmadan yaptığınız faaliyetleri, bilgisayar ve internet kullanım alışkanlıklarınızı kaydederek virüsün sahibine iletir. Yani bir nevi sizlerin kişisel verilerini satmak için sizden habersiz bir şeklide toplar. Eğer masaüstünüze sürekli olarak pop-up şeklinde reklamlar çıkıyorsa muhtemelen hacklenmiş olmalısınız. Hacklendim mi? Sorusunun ilk ve en sık rastlanılanı bu şekildeydi.

Madde 2: Tarayıcı Eklentileri

Bazı zamanlar kurmadığınız tarayıcı eklentileri, tarayıcılarınızın araç çubuğunda aniden beliriverir. Bu gibi durumlarda bilgisayarınızda bir virüs olabileceği ihtimalini düşünmelisiniz. Genellikle kullanıcılar internet tarayıcı araç çubuğunda bu tarz ilginç araçlar bulduklarında hacklendim mi? Sorusunu kendilerine sorarlar. Bu tarz bir durumla karşı karşıya kalırsanız tarayıcınızı tamamen kaldırıp tekrardan yüklemeyi deneyebilirsiniz.

Madde 3: Kullandığınız Mailden Gelen Bildirimlere Dikkat Edin

Çoğumuz e-posta adreslerimize gelen mesajları dikkatli bir şekilde incelemeyiz. Özellikle kullandığınız sağlayıcı tarafından sizlere gönderilen içerikleri dikkatli bir şeklide incelemenizi tavsiye ederiz. Zaman zaman güvenlikle ilgili e-postalar tarafınıza gönderilmektedir.

Özellikle her zamankinden farklı bir konumda oturum açtığınıza veya açma girişimi olduğuna dair bir bildirim geliyorsa muhtemelen hesabınız çalınmıştır. Bu tarz güvenlik bildirimlerini dikkate almak günü geldiğinde hayati derecede önem arz eder. Hacklendim mi? sorusunu soran kişilerin büyük bir çoğunluğu sosyal mühendislik saldırısı ile bilgilerini çaldırdığı için bu tarz bildirimler görüntülemektedir.

Madde 4: Bilgisayarım Kasıyor Hacklendim Mi?

Bu soru oldukça büyük bir kitle tarafından sorulmaktadır. Aslına bakılırsa bilgisayar özellikleriniz müzik dinleme, internet üzerinde gezinme, basit birkaç dosya açma gibi işlemlerde kasacak bir sisteme sahip değilse ve buna rağmen bu işlemleri yaparken kasıyorsa hacklenmiş olabilirsiniz. Bu tarz kasılmalar genellikle bilgisayarınızda CryptoLocker yazılımının olduğuna işaret eder.

Bu yazılım bilgisayarınızda bulunan bütün dosyaları ilk fırsatta şifreler ve daha sonra bu verilerinize tekrar ulaşmanız için sizlerden belirli bir adrese para transferi yapmanız konusunda zorlar. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda panik yapmadan ilgili birimlere suç duyurusunda bulunmanız önemle rica edilir. Bu durumda istenen parayı istenen yere gönderdiğinizde virüsün bilgisayardan kaldırılacağının garantisini kimse veremez. Buna ek olarak verileriniz zaten çoktan çalınmıştır. Parayı ödemek verilerinizin güvenliğini sağlamayacaktır. Bundan dolayı hacklendim mi? Sorusunu sormadan önce, siber saldırılardan nasıl korunabileceğinizi öğrenmeniz daha doğru olacaktır.

Madde 5: Görev Yöneticisini İnceleyin

İnsanların büyük bir çoğunluğu görev yöneticisinin nasıl açıldığını bile bilmez. Fakat bilen kişiler ne demek istediğimizi rahat bir şekilde anlayacaktır. Görev yöneticisine baktığınızda ismini daha önce hiç duymadığınız birçok yazılım görebilirsiniz. Bu sizi panikletmesin. Bilgisayarınızda yüklü olan programların doğru bir şekilde çalışabilmesi için yardımcı parçacıklar kullanmaktadır. Fakat bilgisayarınızda hiçbir yazılım açık değilken görev yöneticisinde hareketlenmeler görüyorsanız o zaman hacklenmiş olabilirsiniz.

Hacklendim mi? Sorusuna en net ve doğru şekilde cevap veren madde bu maddedir. Durup düşündüğünüzde ne demek istediğimizi rahatlıkla anlayacaksınız. Bilgisayarınızda hiçbir program açık değilken neden bir yazılım parçacığı çalışsın ki? Bu gibi bir durumla karşılaştıysanız bir antivirüs yazılımı kullanmalısınız. Fakat kesinlikle crack bir şekilde kullanmayın. “Ücretsiz Antivirüs Programları: Siber Korsanlardan Korunun!” başlıklı içeriğimize göz atarak oldukça iyi çalışan ve ücretsiz versiyonları bulunan yazılımlara göz atabilirsiniz.

Hacklendim Mi? Hacklendiğimi Nasıl Anlarım?

Yukarıdaki maddelerden birine veya birkaçına rastladıysanız hacklendim mi? sorusuna “evet” şeklinde yanıt vermemiz mümkündür. Fakat hemen paniklemeyin, belki de bilgisayarınız gerçekten kötüdür ve bunlar sıradan şeylerdir. Yukarıdaki maddelerin arasında, bilgisayarınız kötü olsa bile hacklendiğinizi gösteren işaretler bulunmaktadır; Tarayıcı eklentileri, reklam pop-upları ve e-posta bildirimleri.

Bunun dışında da birçok belirti bulunmaktadır fakat siz değerli kullanıcılar için en sık karşılaşılanları listeledik. Bunlar dışında bilgisayarınızda aniden pencere belirip tekrar kapanması da hacklendiğinize işaret edebilir. Bu esnada bilgisayarınıza veri depolanıyor veya bilgisayarınızdan veri çalınıyor olabilir. Ayrıca dizüstü bilgisayar kullananlar için pilin aniden düşmesi de bir başka belirti olabilir. Fakat bunlar doğrudan hacklendiğinize işaret etmez. Bunun için gerekirse ücret ödeyerek profesyonel bir antivirüs yazılımı satın almalı ve bilgisayarınızı derin şekilde taramalısınız.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir