Firewall Yapısı ve Kullanımına Dair 10’larca Tüyo!

Firewall
Firewall
0
(0)

Firewall Yapısı, Yapılanması ve Kullanımı ile ilgili tüm merak edilenleri, sizler için derlediğimiz yazımıza bulabilirsiniz. Bilgisayarlarımızda yer alan ve hepimizin kullandığı Firewall, detaylı incelenmesi gereken bir konudur.

Firewall kısaca, bilgisayarın güvenliğini ilgilendiren en önemli yapılardan biridir. Cihazınızın kötü yazılımlara karşı güvende kalmasını sağlamak için, bu programı kullanmalısınız.

Firewall Nedir?

Bilgisayar ağlarında veya cihazlarda, izinsiz erişimi engelleyen güvenlik önlemi olarak kullanılan bir sistemdir.

Güvenlik Duvarı Nedir?

Güvenlik duvarı nedir sorusu merak konusudur. Bilgisayarların yazılım ve donanımları, güvenliği de üst düzeyde tutarak çalışmaktadır. Özellikle güvenli olmayan bilgisayardan gelen verilerin önceden filtreden geçmesi gerekmektedir. Bu filtreleme işlemi ise, güvenlik duvarı sayesinde gerçekleştirilir.

Hem internet, hem de bilgisayar güvenliğini sağlamak amacı ile kullanılmaktadır. Kişisel bilgisayar başta olmak üzere, ofis ve işletme bilgisayarlarında da en önemli konulardan biridir.

Güvenlik Duvarı Nasıl Çalışır?

Güvenlik duvarı nasıl çalışır ve ağ koruma sistemlerinin çalışma prensibini öğrenmek için yazımıza göz gezdirebilirsiniz. Bilgisayarların güvenlik duvarları, daha güvenli bir trafiğin oluşmasına izin vermektedir.

Firewall da hemen tüm bilgisayarlarda kullanılan bir güvenlik duvarıdır. Çalışma prensibi olarak, oldukça güvenli ve hızlı olduğunu söylemek mümkündür. Bu program çalışırken ağ yöneticisi tarafından oluşturulan, güvenli liste içerisinde yer alan tüm veri trafiği ağınıza iletilmektedir.

Güvenli listede yer almayan veriler ise, ağınıza zarar verecektir. Bu veriler, Firewall sayesinde engellenerek sizlere bilgi göndermektedir. Firewall yapısının kısaca, siber saldırıları engellemek amacı ile gönderilen tüm yönlendirme işlemlerini yaptığını söylemek mümkündür.

Firewall Nasıl Oluşur?

Firewall nasıl oluşur ve detaylarını inceleyebilirsiniz. Yapı olarak bu program iki şekilde oluşmaktadır. Bunları şu şekilde inceleyebiliriz:

Yapısal Güvenlik Duvarı Türleri

Yapısal güvenlik duvarı türleri, yazılımsal ve donanımsal güvenlik duvarları olarak ayrılmaktadır. Yapısal güvenlik duvarı türleri dışında, mimarilerine göre meydana gelen güvenlik duvarı çeşitleri de bağlantıların izlenmesine bağlı olarak çalışmaktadır.

Mimarilerine Göre Güvenlik Duvarı Türleri

Mimarilerine göre güvenlik duvarı türleri, çalışma prensibine göre farklı alt kategorilerde incelenebilir.

Paket Filtreleme Güvenlik Duvarı

Paket filtreleme güvenlik duvarı, eskisi kadar sık kullanılmamaktadır. Ancak bu paket sayesinde, bireysel verilerin nerden geldiklerinin ve nereye gittiklerinin kontrol edilmesi sağlanabilmektedir. Bu model güvenlik duvarı, OSİ modelinde yer alan ağ katmalarında çalışan bir sistemdir.

Devre Bölgesi Güvenlik Duvarı

Devre bölgesi güvenlik duvarı, iki farklı ağ arasında bulunan açık bağlantılara kalıcı şekilde izin vermektedir. Güvenlik duvar sayesinde, denenmiş olan bağlantıların işlevselliği kontrol edilebilmektedir.

Uygulama Düzeyinde Güvenlik Duvarları

Uygulama düzeyinde güvenlik duvarları, OSİ modellerinde uygulama katmanları şeklinde çalışmaktadır. Bu tür güvenlik duvarları oldukça popülerdir. Yaygın olarak kullanılmaktadır. Sunmuş olduğu en önemli avantajlardan birisi de uygulama katmanları arasında güvenli ve hızı bir şekilde ilerlemesidir.

UTM (Birleşik Tehdit Yönetimi) Güvenlik Duvarları

UTM (birleşik tehdit yönetimi) güvenlik duvarları, kullanımı en kolay türlerden biridir. Cihaza yapılacak olan izinsiz girişlerin önlenmesinde oldukça etkilidir. Ayrıca cihazların virüsten korunması için de sistemi entegre etmektedir.

Yeni Nesil Güvenlik Duvarları

Yeni nesil güvenlik duvarları, cihaza gelen tehditlere karşın en yoğun çözüm üreten türlerdendir. Gelişmiş olan kötü niyetli yazılımlarda bile, tehlikenin hemen ayırt edilmesini sağlar. Cihaz güvenliği için bütünsel bir çözüm sunmaktadır.

Güvenlik Duvarı Kuralları ve Sıkılaştırma İşlemleri

Firewall Sıkılaştırma

Firewall sıkılaştırma işlemi sayesinde, cihazın güvenlik seviyesinin üst seviyede tutulması sağlanmaktadır. Meydana gelebilecek olan tüm risklere karşı, sistem gerekli önlemleri almaktadır. Bu noktada güvenlik duvarlarınızın sürekli güncel olmasına dikkat etmelisiniz. Düzenli olarak tarama sistemini yapmanız, cihaz güvenliğiniz açısından oldukça önemlidir.

Güvenlik Duvarı Kuralları

Güvenlik duvarı kuralları, sistemin kötü amaçlı yazılımlara karşı korunması açısından önemlidir. Ayrı paketlerde sunulan güvenlik duvarı kuralları, sistemin detaylı bir şekilde incelenmesini sağlar. Sistemin düzgün bir şekilde çalışıp çalışmadığını düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Denetleme kurallarını takip etmelisiniz.

Bu da 👇ilginizi çekebilir:

Log Kayıtları Nedir? Neden Tutulur? – Siber Güvenlik Blogu (alikaanbashan.org)

Güvenlik Duvarı Loglama İşlemleri

Güvenlik duvarı loglama işlemleri, güvenlik duvarlarının daha sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Firewall loglama işlemleri sayesinde, sisteme yeni eklenen kuralların da kontrol edilebilmesi sağlanabilmektedir.

Eğer Firewall çalışırken herhangi bir soru meydana geliyor ise, hatalar kolaylıkla tespit edilebilmektedir. Uygulama hatalarının Firewall sisteminden kaynaklı olup olmadığı tespit edilebilmektedir. Cihazınıza gönderilen kötü amaçlı trafik ve etkinliklerin tespit edilmesinde, güvenlik duvarı loglama işlemi yardımcı olmaktadır.

 

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir