Siber Güvenlik Nedir? Siber Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır?

Siber Güvenlik Nedir
0
(0)

 Siber güvenlik nedir konusuna en kestirme yanıtları verirken siber güvenlik uzmanı ne iş yapar konusunu da açıklıyoruz.

Bulunduğumuz dönemde teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte, dijital dünyada yer alan veriler bir hayli öneme sahiptir.

Hayatın her alanında önem tutan farklı sistemlerin güvenliği de büyük bir önem taşımaktadır. Siber güvenlik, bu dijital dünyadaki tehditlere karşı önlem almayı amaçlar.

Sizler için içeriğimizde, siber güvenliğin ne olduğu ne iş yaptığı ve neden önemli olduğunu açıklıyoruz.

Siber Güvenlik Nedir?

Siber güvenlik ne demek sorusunun da yanıtını oluşturan cevabımız ile bilgisayar sistemlerini, ağları, yazılımları ve dijital verileri siber saldırılara karşı koruyan önlemlerin bütünüdür diyebiliriz.

Verilerin kötü niyetli yazılımlara ve veri ihlallerine karşı korunması da siber güvenlik konusuna dahil olmaktadır

Ortaya çıkan bu tehditlere karşı savunma mekanizmaları geliştiren siber güvenlik uzmanları, ir, güvenlik açıklarını tespit ederek güvenliği sağlar.

Siber Güvenlik Uzmanı Kimdir ve Ne İş Yapar?

Siber güvenlik uzmanı, bilgisayar sistemlerinin ve ağların güvenliğini sağlayan uzman kişidir. Altta bahsettiğimiz işlere imza atarlar.

  • Siber güvenlikçiler, bilgisayar korsanlarının kötü niyetlerine karşın savunma mekanizması oluşturur.
  • Farklı yazılım dillerini kullanarak güvenlik açıklarını tespit eder ve kapatırlar.
  • Günümüzde oluşan çeşitli siber saldırıları izleyerek tekrarı önlerler.
  • Kurumsal alanla görev alan siber güvenlik uzmanları aynı zamanda verdikleri eğitimler ile çalışanların siber güvenlik konusunda bilinçlenmelerini sağlarlar.

Siber Güvenlik Eğitimi

Siber güvenlik alanında uzmanlaşmak isteyen kişiler için çeşitli eğitim programları fazlasıyla veriliyor. Düşük ücretlerden oluşan Udemy kurs programları ve devletin ücretsiz uygulamaları ile bu eğitimlerden faydalanmak mümkün.

Bu eğitim programları ile siber güvenlik temel prensiplerini, saldırı tespiti ve engelleme tekniklerini öğrenmek mümkündür.

Yine ağ güvenliğini ve diğer ilgili konuları da içine alacak biçimde kapsamlı bir türe sahiptir.

Güvenlik uzmanları, sürekli olarak güncel kalmak ve yeni tehditlere karşı savunma stratejilerini güncellemek zorundadır.

Arkadaşlar bu👇 da ilginizi çekebilir!

Web Pentester: Siber Korsanlardan Korunun!

Siber Güvenlik Sistemleri Nelerdir?

Siber güvenlik sistemleri, bilgisayar ağlarını ve sistemlerini korumak için kullanılan yazılımlar programlarıdır. Bunlara ilaveten donanımlar ve çok çeşitli protokoller şeklinde yer almaktadır.

En çok tercih edilmekte olan güvenlik sitemleri ise; güvenlik duvarları, antivirüs yazılımları, saldırı tespit sistemleri (IDS) ve güvenlik kameralarıdır.

Günümüzde Siber Güvenliğin Önemi Nedir?

Siber güvenlik nedir açıkladıktan sonra şimdide kısaca öneminde değinelim. Güvenlik siber uzmanı,  kişisel verilerin gizliliğini korurken; ticari sırların, endüstriyel süreçlerin ve ulusal güvenliğin korunmasına da büyük fayda sağlar.

Bu anlamda yapılan saldırılar; ülkeler, firmalar ve kişiler için çok ciddi ekonomik zararlar ortaya çıkarabilir.

Bu da insan hayatında büyük bir toplumsal kaosa yol açabilir. Bu nedenle, siber güvenlik, bireyler, şirketler ve devletler için vazgeçilmez bir öneme sahiptir diyebiliriz.

Siber Güvenlik Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır?

Siber güvenlik uzmanları, geniş çalışma alanlarına sahip meslek gruplarıdır. Birbirinden farklı türden sektörlerde rahatlıkla çalışabilirler. Bu mesleği icra eden kişiler, güvenlik analisti, ağ güvenliği uzmanı, siber saldırı analisti gibi çeşitli pozisyonlarda çalışabilir.

Siber güvenlik uzmanı ne kadar maaş alır sorusu için genel bir fiyattan bahsetmemiz gerekirse de Kıdemli Bilgi Güvenliği Uzmanı 38.640 TL ila 75.560 TL alıyor.

Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı ise 60.960 TL kadar ulaşan bir maaş ivmesine sahiptir.

Maaş tutarını belirleyen en önemli kriterler ise, deneyim, uzmanlık alanı, sertifikalar ve çalışılan sektördür.  Genel olarak, siber güvenlik uzmanlarının maaşları rekabetçi ve çekici seviyelerde yer alabilir.

Siber Güvenlik Hakkınca Sıkça Sorulanlar!

Konu ile ilgili en sık yöneltilen 4 soruyu sizler için derleyip yanıtlamak istedik. Umarım faydalı olur.

Siber güvenlik nedir, ne iş yapar?

Siber güvenlik uzmanı; bilgisayar ve benzer elektronik sistemleri, kötü niyete sahip olan saldırılara karşı koruyan uzaman kişilerdir. Bu kişilere genel olarak “bilgi teknolojisi güvenliği ya da elektronik bilgi güvenliği personeli” adları da verilmektedir.

Siber güvenlik neleri kapsar?

Siber güvenlik çalışmalarının kapsamına girmekte olan konulara göz attığımızda, bilgisayar sistemlerini ve ağlarını içine alan her konu için geçerlidir. Bu sistemlerin ve sahip olduğu verilen siber saldırılardan korunması için yerine getirilir. Siber güvenlik online olarak birçok aktiviteyi yapabilmeyi mümkün kılar.

Siber güvenlik uzmanı ortalama ne kadar kazanır?

Günümüzde iş ilanı sitelerinde Siber güvenlik uzmanı ne kadar maaş alır diye baktığımızda Siber Güvenlik Uzmanı 2023 yılı için 44.400 TL ücrete tabi tutuluyor. Bu tamamen ortalama bir ücret olarak gösterilebilir.

Siber güvenlik için diploma şart mı?

Siber güvenlik için diploma şartı birçok yerde bulunmayabiliyor. Ancak resmi kurum ve bir takım kurumsal firma için diploma şartı aranabilmektedir. Siber güvenlik uzmanı olabilmek için üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekiyor. Kendini dışarıdan geliştirmiş kişiler hariç, zaten tüm mezunlar diploma ile mezun olabilmektedir.

Üniversitelerin bilgisayar, elektrik elektronik mühendisliği ve benzeri bölümlerden mezun olma şartı vardır. Ancak bu lisans mezunu ya da  ön lisans siber güvenlik diploması olarak da mümkündür.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Author Profile

j j

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir