Fidye Yazılımı Nedir Fidye Yazılımı Temizleme İşlemleri

Fidye Yazılımı
Fidye Yazılımı
5
(1)

Fidye yazılımı, bilgisayar sistemlerinde kullanılan kullanıcıya ait verileri şifreleme tekniği ile çalışan bir çeşit zararlı yazılımdır. Ransomware olarak da bilinen bu zararlı yazılımda kullanılan şifreleme algoritmasının çözülmesi oldukça zordur. Genel amaç kullanıcının bu şifreleme tekniği ile sistemimizde bulunan verilere ulaşmamızı engellemektir. Bu gün fidye yazılımı temizleme işlemleri ile büyük oranda sistemimizden bu zararlı yazılım temizlemek mümkündür. Ancak bazı durumlarda fidye virüsü temizleme işlemleri eski dosyalarımıza ulaşmamızda yeterli olamamaktadır.

Fidye Yazılımı Nedir?

Çeşitli şifreleme tekniklerini kullanan bir kötü amaçlı yazılımdır. Hackerlerin bu tür yazılımları üretmelerindeki amaç ise isminden de anlaşılacağı gibi “fidye” adı altında maddi yarar sağlamaktır. Fidye yazılımı temizleme işlemleri, sadece bu kötü amaçlı yazılımın istemimizden kaldırılmasına imkan tanır. Maalesef ki bu temizleme işlemi dosyalarımıza tekrar erişimi mümkün kılmamaktadır.

Bilgisayarımda Fidye Yazılımı Var Mı Nasıl Anlarım

Fidye yazılımı temizleme işlemlerine başlamadan önce fidye yazılımları veya başkaca herhangi bir zararlı yazılımın sistemimize bulaşıp bulaşmadığını kontrol etmekte fayda vardır. Tüm zararlı yazılımlar genellikle benzer şekilde kendisini belli ederler. Genel olarak aşağıdaki belirtilen sistemimizde zararlı yazılımların varlığına birer işarettir.

  • Yavaş internet hızı
  • İstem dışı yüklenen uygulamalar
  • Yavaş çalışan sistemler
  • Bilgisayardaki zamansız kilitlenme ve donmalar
  • Kayıp dosyalar
  • Performans düşüklüğü

Bu konuda daha detaylı bilgi edinmek için “Bilgisayara Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır” başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Fide Yazılımı Niçin Tehlikelidir

Fidye yazılımlarının en büyük ortak amacı ekonomik olarak menfaat temin etmektir. Ancak şifrelenen bu verilere istenilen şekilde ve zamanında ulaşamamamız da çeşitli zararlarla karşılaşmamıza neden olur. Diğer zararlı yazılımlarla benzerlik gösteren fidye yazılımını tehlikeli kılan diğer unsurları ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Veri Kaybı

En önemli ve etkili zararlarından birisi veri kaybıdır. Saldırganın asıl amacı da kullanıcıya ait verilere ulaşmasını engellemektir. Bu şekilde şantaj yoluyla ilgiliden maddi menfaat temin etme amacını gütmektedir. Ancak çoğu kez şifrelenen verilere ulaşmak için talep edilen paranın ilgiliye gönderilmesi de sonuç vermemektedir. Çünkü genellikle şifrelenen bu verilere ait şifrelere saldırgan sizlere söylememektedir. Bu nedenle saldırgana para göndermeniz maddi zararlarınızın artmasına neden olacaktır.

Verilerin İfşa Edilmesi

Asıl amacına ulaşamayan saldırgan işletmemize ait ve kişisel verilerimizi ifşa edilmesi sağlaması kuvvetle muhtemeldir. Bu verilerin ifşa edilmesi özel hayatımıza bir müdahale olabileceği gibi işletmemize ait verilerin de başkaca kötü amaçlı kişilerin eline geçmesine imkan tanımaktadır.

İş Sürecindeki Aksaklıklar

Fidye yazılımları genellikle işletmelere ait bilgisayarlara yönelik yapılan bir siber saldırıdır. Herhangi bir işletmeye ait verilerin şifrelenmesi bu verilere ulaşmamızı engelleyecektir. Verilere ulaşılamamaya bağlı olarak iş sürecinin aksaması kaçınılmazdır. Bu da itibar kaybı ile beraber maddi zararlara karşılaşmamıza zemin hazırlar.

Fide Yazılımı Nedeniyle Finansal Kayıplar

Bütün zararlı yazılımlarda olduğu gibi fidye yazılımları nedeniyle yüksek maddi zararlarla karşılaşmamız olası bir durumdur. Saldırganın ilgiliden istemiş olduğu fidye haricinde yukarıda belirttiğimiz iş sürecindeki aksaklıklar. Veri kaybı ve verilerin ifşa edilmesinin tümü çeşitli finansal kayıplarla karşılaşmamıza neden olurlar. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi saldırgana talep etmiş olduğu parayı göndermemiz çoğu zaman verilere ulaşmamızı sağlamayacaktır. Bu verilerin daha sonra konusunda yetkin siber güvenlik uzmanı tarafından çeşitli araçlar kullanılarak kullanıma açılması da ayrı bir maliyet kalemi oluşturabilecek niteliktedir.

Fidye Yazılımı Nasıl Önlenir

Bireysel olarak kullandığımız sistemlerde büyük ölçüde Antivirüs programları bu konuda yeterli olabilmektedir. Ancak özellikle işletmelerde ve kuruluşlarda ayrıca güvenlik duvarları fidye yazılımı ve diğer zararları yazılımların önlenmesi daha etkilidir. Bunun dışında özellikle kurumsal firmalar ile işletmelerde personelin fidye yazılımları ile beraber diğer zararlı yazılımlara karşı bilinçlendirilmesi karşılaşacağımız zararları en aza indirir.

Siber güvenlik uzmanı olarak özellikle işletmeler ve kuruluşlar için sık sık bu öneride bulunmaktayız. Bilgisayarımızda kullanmış olduğumuz verilerin belirli aralıklarla yedeklerinin alınması gerekir. Bu şekilde sistemimize herhangi bir zararlı yazılım bulaşmış olmasına rağmen kullanacağımız bu yedekler sayesinde veri kaybının en aza indirilmesi mümkündür.

Fidye Yazılımı Temizleme

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi fidye yazılımının sistemimizden temizlenmesi çoğu zaman verilerimize tekrar ulaşma imkanı tanımaz. Buna rağmen ağ bağlantıları veya harici bağlantılarla zararlı yazılımların diğer bilgisayarımıza yayılmasını önlemek karşılaşacağımız zararları en aza indirecektir. Fidye yazılımı temizleme konusunda ise aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Ağ Bağlantıları ve İnternet Bağlantılarını Kesin

Zararlı yazılımlar ağ bağlantıları ile internet bağlantıları üzerinden sistemimize yerleşir. Herhangi bir zararlı yazılımın bilgisayarımıza bulaştığından şüphe duymamız halinde öncelikle ağ bağlantılarını kesmemiz virüsün diğer bilgisayar sistemlerine bulaşmasına engelleyecektir.

Bilgisayarı Güvenli Mod İle Başlatın

Fidye yazılımı temizleme işlemi veya benzeri diğer zararlı yazılımları temizleme işlemlerinin en sağlıklı şekilde yürütülmesi için bilgisayarımızı güvenli mod ile çalıştırmamız tavsiye edilir. Bu sayede sistemimize sirayet etmiş olan zararlı yazılımın çalışmasını engelleyecek uygulamalarında çalışması daha kolay olmaktadır.

Antivirüs Programları İle Sisteminizi Tarayın

Bilgisayarımız güvenli mod çalıştırılmış durumda iken Antivirüs programı ile detaylı bir şekilde bilgisayarımızda tarama başlatın. Kullanmış olduğumuz Antivirüs yazılımın güncel olduğundan ve bilinen Antivirüs yazılımlarından olduğundan emin olun. Gerektiğinde ayrıca hazırlanmış fidye yazılımı temizleme araçlarını da kullanmanız bu konuda daha etkili olacaktır.

Veri Yedeklerinizi Kullanın

Yukarıda belirtmiş olduğumuz fidye yazılım temizleme aşamaları sonrasında virüsün tamamen bilgisayarımızdan temizlendiğine kanaat getirmemiz gerekir. Sonrasında daha önce almış olduğumuz veri yedeklerini sistemimize tekrar yüklememiz iş sürecinin aksamamasına neden olur. Bu konuda dikkat etmemiz gereken en önemli husus fidye yazılımı temizleme işleminin başarılı bir şekilde gerçekleştiğinden emin olmamızdır. Aksi takdirde yedek verilerimizi tekrar sistemimize yüklememiz halinde yedek verilerimiz de şifrelenecektir.

Fidye Virüsü Çözümü

Fidye yazılımı çözümü, şifrelenen dosya ve verilerimizin tekrar kullanıma açılması için uygulanan bir işlemdir. Bu konuda oldukça profesyonel araçlar kullanılır. Bazı durumlarda ise bu fidye yazılımları ile şifrelenen verilerin kurtarılması imkansız olabilmektedir. Bu nedenle bu konuda gerekli uzmanlığa ulaşmış kişilerden destek alınması tavsiye olunur.

Fidye Yazılımı Nasıl Bulaşır?

Zararları yazılımların hemen hemen hepsi kullanılan ağ bağlantıları veya internet üzerinden yapmış olduğumuz indirmeler ile bilgisayarımıza bulaşır. Antivirüs yazılımları büyük oranda bu tür zararlı yazılımları fark ederek bizlere gerekli uyarılarda bulunur. Buna rağmen özellikle e-posta eki şeklinde gönderilen ekleri bilgisayarımıza indirirken gönderici kimliğinden emin olmamız gerekir.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 5 / 5. Oylama puanı: 1

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Author Profile

hesap2

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir