I Love You Virüsü ve Etkileri

I love you virüsü
0
(0)

Adı kadar masum olmayan I Love You Virüsü ulaştığı kitle ve verdiği zarar bakımından oldukça tehlikeli bir virüs çeşitidir. Öyle ki vermiş olduğu tahribat sayesinde ortaya çıkan ünü kıtalararası duyulmuştur. Bu virüs günümüzden 24 sene öncesinde ortaya çıkmıştı. Sahip olduğu bu üne rağmen virüsü daha önce duymamış birçok kişi bulunuyor.

I Love You Virüsü Nasıl Ortaya Çıktı?

I Love You Virüsü genellikle e-posta, diğer bir adıyla mail yoluyla bulaşan bir virüs çeşitiydi. Genellikle internete girişinizi engellemek amacıyla ortaya atılan bu virüs listeye eklenen herkese otomatik olarak mesaj gönderiyordu. Birçok kıtaya yayılan bu virüs dünyada bulunan bilgisayarların %10’una bulaşmıştır. “VBScript” isimli programla dili kullanılarak yazılan bu virüsün çıkış yeri Filipinler olarak bilinmektedir. O yıllarda VBS uzantısı, Windows temelli bilgisayarlarda varsayılan olarak gizlenmekteydi. Bundan dolayı I Love You Virüsü kolaylıkla tespit edilemiyordu.

Bazı insanların “Dosyanın boyutu orjinaliyle neredeyse aynı, bunda virüs olamaz.” gibi düşüncelerin yanlış olduğu bu virüs sayesinde tamamen kanıtlanmıştır. İlk kez ortaya çıktığında I Love You Virüsü yalnızca 10,307 bayt idi. Virüsün mucidi olan De Guzman oldukça fakir olduğu için bu virüsü çevresinde bulunan insanların internet şifresini ele geçirmek için kullanıyordu. Virüsün sınırlamasını yalnızca meraktan kaldıran De Guzman daha sonra I Love You Virüsünün yayılmasını engelleyemedi.

I Love You Virüsü Nasıl Yayıldı?

Tamamen merakından dolayı virüsün sınırlandırmasını kaldıran De Guzman kıtalar arası yayılışı engelleyemedi. Virüsün bu kadar kolay ve hızlı yayılabilmesinin temel etmeni bilgisayar okur yazarlığının az olmasıydı. Virüsün bulaş yolu genel olarak gönderilen e-postalar ve içinde bulunan bağlantılarda saklıydı.

De Guzman, I Love You Virüsü temel alarak yeni bir virüs ortaya çıkarmıştır. I Love You Virüsünün yeni nesil versiyonu yalnızca bulaşmakla kalmıyordu. Sistemde bulunan sabit diski yok etmeyi hedefliyordu. Oluşturulan yeni virüsün tahribatı öncekinden çok daha ciddi boyutlara çıkmıştı. Öyle ki Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan senato bile bu virüsten payını almıştı.

I Love You Virüsünden Korunma Yolları?

Temel olarak virüslerden korunmanın bazı yolları vardır. Bunlar sırasıyla aşağıdaki gibidir:

  1. Gönderilen mesajlarda ve e-postalarda yer alan bağlantıları kullanırken son derece dikkatli olmalısınız.
  2. Cihazınıza crack veya apk benzeri herhangi bir yazılım kurmamalısınız.
  3. Kullanılan işletim sisteminin orijinal yazılımını devamlı olarak güncel tutmalısınız.
  4. Sisteminizi kaliteli ve güvenilir antivirüs yazılımları ile desteklemelisiniz.
  5. Spam klasörüne düşen e-postaları çok daha dikkatli şekilde açmalısınız. Bu alanda bulunan e-postaların içinde bulunan ekleri asla kullanmamalısınız.

Yukarıdaki alanda sıralanan maddeleri uygulamanız durumunda I Love You virüsünden korunursunuz.

Bilgisayar Virüsleri Neler Yapar?

Aslına bakılırsa bu maddeler temel olarak tüm virüslerden korunmanızı sağlar. Aksi durumda ortaya çıkacak sonuçlar çok ciddi boyutlara ulaşacaktır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  1. Bilgisayarınızda bulunan verileri I Love You virüsü gibi virüsler bozar, değiştirir.
  2. Herhangi bir e-posta yazılımını kullanarak başka bilgisayarlara bulaştırır.
  3. Bilgisayarınızda bulunan resimleri, videoları ve belgeleri kalıcı olarak siler. Yani bilgisayarınızın sabit diskini ele geçirir.
  4. Cihazınızın performansında kayıplar ortaya çıkar. Bunun sebebi virüsün oluşturduğu fazla yüklerdir.
  5. Bu tarz virüslerden kurtulmak son derece zordur. Klasik bir formatlama işlemi birçok virüsü silmek için yeterli olmayacaktır. Bundan dolayı virüslere karşı bilinçli olmak en doğrusudur.

Yukarıda da sıralandığı gibi virüslerin birçok ciddi sonucu bulunmaktadır. Kişisel verilerinizin çalınması ve bunların yasa dışı şekilde işlenmesi bunların arasından en ciddisi denebilir. Bundan dolayı I Love You virüsü gibi bilgisayar virüslerinden korunmanız gerekir. Güncel antivirüs yazılımları bu tarz kötü amaçlı yazılımlardan korunmak için en doğrusudur. Bazı bilgisayar kullanıcıları antivirüs yazılımlarının fahiş fiyatlarından ötürü “crack” yazılımlar kullanmaktadır. Bu son derece yanlış bir davranıştır. Korsan yazılımların tamamında olmasa da büyük bir kısmında virüsler saklıdır. Yani indireceğiniz korsan antivirüs yazılımları sizlere yarardan çok zarar getirecektir.

Siz değerli siber güvenlik blogu takipçileri için bu tarz içerikler oluşturmaya devam edeceğimizden şüpheniz olmasın. İçerimizde bulunan linkleri kullanarak diğer konular hakkında da derinlemesine bilgi edinebilirsiniz. Dilerseniz yorumlar kısmında merak ettiğiniz konuları belirtebilirsiniz. Bu sayede hem kendinizin hem de sevdiklerinizin bilgisayar okur yazarlağını geliştirmesine katkı sağlayabilirsiniz. En kötü bilgisayar virüsleri arasında yer alan I Love You yazılımı hakkında merak edilenler yukarıda anlatıldığı gibidir. Çok daha farklı ve tehlikeli bilgisayar virüsleri bulunmaktadır. Bu liste her geçen gün kendini geliştirmektedir. Bu tarz kötü yazılımlardan etkilenmemek için siber güvenlik blogu içinde yer alan içerikleri okuyabilirsiniz. Aynı zamanda site içinde bulunan iletişim sayfasını kullanarak sizler için özel olarak sunulan hizmetimden yararlanabilirsiniz.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Author Profile

bay3harfli

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir