Zafiyet Tarama Araçları

Zafiyet Tarama Araçları
Zafiyet Tarama Araçları
0
(0)

Zafiyet tarama araçları, bilişim sistemlerinde kullanılan ağlar, mobil ve web uygulamalar, web siteleri gibi birçok alanda güvenlik açıklıklarını tespit etmek amacı ile kullanılan uygulamalardır. Bilişim sistemlerindeki gelişmeler ile birlikte siber saldırılar da değişerek kendisini göstermektedir. Bu hızlı değişime ayak uydurabilmenin tek yolu ise zafiyet tarama araçlarının kullanılmasıdır. Bu araçlar bilişim sisteminin niteliğine göre değişir. Yazımızın temel konusu siber zafiyetler olması nedeniyle öncelikle siber zafiyet nedir sorusuna kısaca cevap vermekte fayda vardır.

Siber Zafiyet Nedir?

Siber zafiyet, bilişim sistemlerinde ve ağlarında bulunan güvenlik açıklıklarıdır. Herhangi bir siber zafiyete bağlı olarak kötü niyetli kişilerce bilişim sistemlerine izinsiz girme ya da sistemin işleyişini bozma gibi zararlı etkinlikler ile karşılaşmak mümkündür. Bu tür zafiyetler genellikle zafiyet tarama araçları ile tespit edilebilmektedir.

Ağ Zafiyet Tarama Araçları

Ağdaki güvenlik açıklıklarını tespit etmek ve gerekli önlemleri almak için kullanılan yazılımlara genel olarak ağ zafiyet tarama araçları denilmektedir. Siber güvenlik uzmanları, sızma testi uzmanları veya penetrasyon testi uzmanları tarafından sık kullanılan ağ zafiyetleri tarama araçları aşağıdaki gibidir.

Nmap

Ağ zafiyetlerinin tespit edilmesinde en sık kullanılan ve etkili programdır. Açık portları detaylıca tarayarak raporlamaktadır. Bunun dışında ağda kullanılan güvenlik politikalarının bilgilerine de erişmek mümkündür. Bu özelliği dikkate alındığında siber güvenlik uzmanları haricinde siyah şapkalı hackerler tarafından da kullanılmaktadır.

Nessus

Ağ zafiyet tarama araçları arasında en kapsamlı tarama aracı olduğunu söyleyebiliriz. Genellikle penetrasyon testi sırasında kullanılmaktadır.

OpenVAS

Açık kaynaklı bir ağ zafiyet tarama aracıdır. Ağdaki zafiyetleri detaylıca taramaktadır. Tarama sonrasında ise raporlama özelliğine sahiptir.

Metasploit

Siber güvenlik eğitimleri ve sızma testi simülasyonlarında tercih sebebidir. Ayrıca siber güvenlik eğitimleri veren kurumlarca da tercih edilmektedir.

Wireshark

Ağ paketlerini yakalamak ve ağdaki trafiği izlemek amacıyla kullanılır. Zaman zaman siber güvenlik amacıyla kullanıldığı gibi hack işlemlerinde de kullanılmaktadır.

Mobil Uygulama Zafiyet Tarama Araçları

Bir çok işlemlerimizi mobil uygulamalar sayesinde kısa sürede ve sorunsuz bir şekilde yerine getirmekteyiz. Bu işlemlere banka ve diğer finansal işlemlerimizde dahildir. Bu durumlar göz önüne alındığında siber güvenlik açısından mobil uygulamalar ayrı bir öneme sahiptir. Siber güvenlik kapsamında mobil uygulamalara yönelik zafiyet tarama araçlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Drozer

Mobil uygulamaları analiz ve test etmek için en sık kullanılan zafiyet tarama araçlarındandır. İçerisinde bir çok modül bulunmaktadır. Bu sayede kapsamlı bir zafiyet testi yapılması mümkündür.

Quick Android Review Kit

Android uygulamalara yönelik bir zafiyet tarama aracıdır. Uygulamada veri ihlallerinin bulunup bulunmadığı veya, uygulamanın kötü amaçlı bir kod barındırıp barındırmadığı etkili bir şekilde Quick android review kit ile kontrol edilebilmektedir.

Mobile Security Framework

Android uygulamalar ile birlikte İOS uygulamalara yönelik bir zafiyet tarama aracıdır. Açık kaynaklı olması nedeniyle siber güvenlik uzmanı ve penetrasyon testi uzmanları tarafından sık tercih sebebi olmaktadır. API testi, kod analizi, dosya analizi ve kullanıcı kontrolleri başta olmak üzere bir çok alanda zafiyet taraması yapabilme kapasitesine sahiptir.

Frida

Bir çok alanda siber zafiyetleri tarama özelliğine sahiptir. Ancak daha çok “runtime” davranışlarını analiz etmek amacıyla kullanılmaktadır. Tarama sonrası detaylı raporlama özelliğine sahiptir. Bu nedenle diğer zafiyet tarama araçları ile birlikte de kullanılması mümkündür.

Andro Bugs Framework

Bir başka açık kaynaklı mobil zafiyet tarama aracı da andro bugs framework’dur. Açık kaynaklı olması nedeniyle sızma testi uzmanı tarafından tercih sebebi olmaktadır. En fazla tercih sebebi ise zafiyet analizi sonrası detaylı rapor sunuyor olmasıdır.

Web Uyulama Zafiyet Tarama Araçları

Siber güvenlik alanında önemli üzerinde durulan bir başka konu ise web uygulamalardır. Mobil uygulamalar ile web uygulamaların çalışma prensipleri farklı olması nedeniyle web uygulamalar için ayrıca zafiyet tarama araçları geliştirilmiştir. Her birisinin kullanım amacı kısmen farklı olsa da genel amaçları siber zafiyetleri tespit etmektir.

  • Burp Suite
  • Netsparker
  • Owasp Zap (Zed Attack Proxy)
  • Acunetix
  • Arachni
  • Vega
  • Nikto

Zafiyet Tarama Araçlarının Avantajları

Bilişim sistemleri karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu karmaşıklığın üstesinden gelmek yine bilişim sistemlerini kullanmakla mümkündür. Son yıllarda yapay zeka uygulamaları ve zafiyet tarama araçları bu alanda sık kullanılan teknolojilerdendir. Bu araçlar penetrasyon testi aşamaları ve diğer siber güvenlik uygulamalarında bizlere bir çok avantaj sağlamaktadır.

Hızlı Tarama

Manüel olarak gerçekleştirilebilecek işlemlerin hemen hemen tamamı bu araçlar kullanılarak da gerçekleştirilmektedir. Ancak manüel olarak yapılan bu işlemler uzun sürmektedir. Oysa siber güvenlikte hız oldukça önemlidir. Bu nedenle hızlı tarama yapabilmek için zafiyet taramada bu araçlar tercih edilmektedir.

Daha Kapsamlı Testler

Derinlemesine bir analiz yapılmadığı takdirde siber zafiyetler gözden kaçabilmektedir. Bunu en aza indirmek ise yine bu araçlar ile mümkündür. Manüel olarak gerçekleştirilmesi mümkün dahi olmayan bir çok işlem bu tür yazılımlar ile kısa sürede ve detaylı olarak gerçekleştirilmektedir.

Maliyet

Zafiyet tarama araçları siber güvenlik alanında kolaylıklar sağlamış olması nedeniyle yapılacak olan testlerin maliyetine de etki etmektedir. Örneğin manüel olarak gerçekleştirilen bir sızma testinin saatler hatta günler sürdüğü göz önüne alındığında bu araçların kullanılması ile kısa sürede gerçekleştirilmektedir. Bu durum da doğal olarak maliyetleri oldukça düşürmektedir.

Raporlama

Yukarıda belirtmiş olduğumuz zafiyet tarama araçlarının bir çoğu yapmış oldukları test sonrasında raporlama özelliğine sahiptir. Bu raporlama bize mevcut siber zafiyetlerin türü ve ne şekilde önlem alınacağı konusunda bilgiler vermektedir.

Zafiyet Tarama Araçları Nasıl Kullanılır?

Bir çok uygulama ve yazılımlarda olduğu gibi zafiyet tarama araçları da kendi alanında kullanımı bir uzmanlık gerektirmektedir. Bu konuda gerekli eğitimleri almamış kişilerce kullanılması web uygulamalara, mobil uygulamalara ve web sitelerine ciddi zararlar vermesi mümkündür. Bu siber güvenlik alanında verilen eğitimlerde zafiyet taramada kullanılan araçlar konusunda ayrıca bir eğitim verilmektedir.

Bu nedenle bu tür programların amaçlarının yerine getirilmesi için konusunda gerekli eğitimleri almış kişilerce kullanılması gerekmektedir. Bu kişiler genellikle siber güvenlik uzmanı, penetrasyon testi uzmanı veya sızma testi uzmanlarıdır.

Zafiyet Tarama Araçları Ücretli Midir?

Zafiyet tarama araçlarının bir çoğu ücretsizdir. Ancak ücretsiz versiyonlarında bir takım kısıtlamalar bulunabilmektedir. Bu kısıtlamalar taramanın tam olarak yapılmasını engelleyecek kısıtlamalar olabilmektedir. Tam ve etkili bir zafiyet taraması ve sızma testi yapılabilmesi için bu araçların ücretli versiyonlarının kullanılması tavsiye edilmektedir.

 

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Author Profile

MURAT GÜN

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir