Siber Güvenlik Eğitimi

5
(1)

Dijital çağda bulunduğumuz son yıllarda özellikle bilişim sektörü alanında her geçen gün gelişmeler yaşanmaktadır. Bu doğrultuda siber güvenlik eğitimi de bir çok alanda zorunluluk haline gelmiştir. Bu gün üniversitelerde veya özel kuruluşlarda siber güvenlik eğitimi almak mümkündür. Ancak siber güvenlik uzmanı olarak bu yönde bir kariyer hedefleyen kişilerin mutlaka akademik olarak eğitim almalarını önermekteyiz.

Diğer tüm eğitimlerde olduğu gibi siber güvenlik eğitimleri de teorik ve pratik olarak gerçekleştirilmektedir. Ancak özellikle sızma testi ve penetrasyon testi daha çok pratik bilgilerden oluşmaktadır. Bu nedenle siber güvenlik eğitimlerinde pratik eğitimi ağırlık verilmektedir. Bu yöndeki tercihlerinizde pratik eğitimleri de göz önünde bulundurmanız faydanıza olacaktır. Siber güvenlik uzmanlığı alanındaki tecrübelerimize dayanarak tavsiye edebileceğimiz siber güvenlik eğitimleri genel olarak aşağıdaki gibidir.

Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu

Yüksek Öğretim Kurulu ile Cumhurbaşkanlığı dijital dönüşüm ofisi arasında imzalanan protokole istinaden siber güvenlik meslek yüksekokulu faaliyete geçirilmiştir. 2023 – 2024 yılında eğitime başlayacak olan siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü bölümü siber güvenlik eğitimi alabileceğiniz en etkili eğitim sistemidir. İngilizce hazırlık eğitimi ile birlikte siber güvenlik meslek yüksekokulu 3 yıl süre ile eğitim vermektedir.

Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü

İstanbul Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Ankara Üniversitesi bünyesinde 2024 yılında eğitime başlayacaktır. İsmindende anlaşılacağı üzere siber güvenlik alanında “analistlik” ve “operatörlük” konusunda personel yetiştirme amacı ile kurulmuştur. Her iki durumda da genel amaç siber güvenliğin sağlanması olsa da uygulamada genellikle siber güvenlik analistliği ve siber güvenlik operatörlüğü olarak iki farklı meslek kolu olarak da anılmaktadır. Siber güvenlik defansif ve ofansif siber güvenlik olarak iki farklı şekilde incelendiğinden siber güvenlik eğitimi de bu ayrım dikkate alınarak verilmektedir.

Siber Güvenlik Analistliği

Daha çok siber saldırılara karşı önlem almak ve bu konuda çalışmalar yapmak üzere siber güvenlik eğitimi verilmektedir. Bu niteliği itibariyle siber güvenlik analistliği ofansif siber güvenlik alanında değerlendirilmektedir. Ayrıca penetrasyon testi ve sızma testi konusunda bu alanda detaylı eğitimler verilmektedir.

Siber Güvenlik Operatörlüğü

Siber güvenlik operatörlüğünün defansif siber güvenlik tarafında bulunduğunu söyleyebiliriz. Bilişim sisteminin alt yapısında gerekli çalışmaları yaparak sistemin güvenli ve sağlıklı çalışmasında görevlidirler. Ayrıca sızma testi uzmanlarınca yapılan penetrasyon testi sonrasında tespit edilen zafiyet ve açıklıkların giderilmesinde siber güvenlik operatörleri görevlidirler. Bu nedenle siber güvenlik operatörlüğünün siber güvenlik eğitimi açısından oldukça önemli olduğunu söylemek mümkündür.

Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü İş İmkanları

Son yıllarda bilişim sektörünün hayatımızın her anında yanında olduğunu bilmekteyiz. Buna bağlı olarak siber güvenlik alanında personel ihtiyacı da her geçen gün artmaktadır. Değişik bir çok alanda çalışma imkanı bulunan siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü iş imkanları genellikle aşağıdaki gibidir.

  • Ulusal güvenliğin sağlanmasında görevli olan kurum ve kuruluşlar
  • Diğer kamu kuruluşları
  • Finans kuruluşları
  • E-ticaret platformları
  • Yazılım ve Programlama şirketleri
  • Sağlık sektörü
  • Siber güvenlik alanında özellikle sızma testi konusunda hizmet veren kuruluşlar

Siber Güvenlik Bölümü

Siber güvenlik bölümü adı altında ülkemizde sadece İstanbul Ticaret Üniversitesi bünyesinde siber güvenlik eğitimi verilmektedir. Ancak yapmış olduğumuz araştırmalara göre önümüzdeki yıllarda benzer şekilde başkaca üniversitelerde de bu alanda yeni bölümler açılacaktır.

Adli Bilişim Mühendisliği

Siber güvenlik eğitimi verilen bir başka bölüm ise adli bilişim mühendisliği bölümleridir. Ayrıca siber suçlara yönelik eğitimlerde verilmiş olduğundan bu bölümü tercih edenleri yoğun bir 4 yıl beklemektedir. Ülkemizde sadece Fırat Üniversitesinde bulunan adli bilişim mühendisliği son yıllarda yoğun bir talep görmüştür. Daha çok kamu kurumlarında iş imkanlarına sahiptirler. Özellikle kriminal incelemelerde oldukça etkin bir göreve sahip olan adli bilişim mühendisleri ayrıca almış oldukları siber güvenlik eğitimi sayesinde sızma testi uzmanı veya siber güvenlik uzmanı olarak da görevlendirilebilmektedirler.

Bilişim Sistemleri Mühendisliği

Siber güvenlik, bilgisayar programlama, mobil uygulama hatta yapay zeka gibi konuların yanında yoğun bir siber güvenlik eğitimi verilen bölümlerin başında bilişim sistemleri mühendisliği gelmektedir. Ders müfredatları incelendiğinde oldukça yoğun bir 4 yıl geçirildiğini söyleyebiliriz. Bilgisayar programcılığı, siber güvenlik, yapay zeka gibi bir çok bölümünde verilen eğitimleri bilişim sistemleri mühendisliğinde almak mümkündür. Bilişim alanında kariyer sahibi olmak isteyen kişilere önerebileceğimiz bölümlerin başında da bilişim sistemleri mühendisliği gelmektedir.

Yapay Zeka Mühendisliği

Özellikle sızma testleri sırasında olmak üzere siber güvenlik alanında yapay zeka uygulamalarından sıkça faydalanılmaktadır. Bu nedenle yapay zeka mühendisliği bölümlerinde de kısmen de olsa siber güvenlik eğitimleri verilmektedir. Akademik açıdan eğitim alınabileceği gibi günümüzde bir çok özel platformlarda da yapay zeka konusunda eğitimler verilmektedir. Ancak iş imkanları konusunda yapay zeka mühendisliği bölümlerinden mezun olan kişiler daha çok tercih sebebi olmaktadır.

Bilgi Güvenliği Teknolojisi

Ülkemizde birçok üniversitede bilgi güvenliği teknolojisi bölümü bulanmaktadır. Siber güvenlik eğitimi ile birlikte kişisel verilerin korunması konusunda da detaylı eğitimler verilmektedir. Özellikle kamu kuruluşları ile bankacılık sektöründe bilgi güvenli teknolojisi mezunları tercih sebebi olmaktadır.

Üniversite Okumadan Siber Güvenlik Olunur Mu?

Her zaman belirttiğimiz gibi siber güvenlik uzmanlığı daha çok pratik eğitime dayanan bir meslektir. Yani daha çok mesleki tecrübe ve yetenek ön plana çıkmaktadır. Teorik olarak siber güvenlik eğitimi almakda önemli olsa da bu alanda en önemli faktör tecrübedir.

Siber güvenlik uzmanı, sızma testi uzmanı olabilmek için belirtmiş olduğumuz bölümlerden mezun olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak özellikle TSE sızma testi uzmanı sertifikası alabilmek için sertifika türüne göre ön lisans veya lisans düzeyinde eğitim almak gerekmektedir. Ayrıca birçok kamu kurumu personel seçiminde yukarıda belirtmiş olduğumuz bölümlerden herhangi birisinden mezun olma şartını aramaktadır.

 

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 5 / 5. Oylama puanı: 1

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Author Profile

MURAT GÜN

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir