Zararlı Yazılım (Malware) Nedir? Korunma Yolları Nelerdir?

0
(0)

Kodlanabilir her türlü cihaza zarar vermek amacıyla kullanılan her türlü yazılıma malware yani zararlı yazılım denir. Daha da basite indirgemek gerekirse, bu yazılımları bilgisayar virüsü olarak düşünebilirsiniz. Bu yazılımların amacı her zaman zarar vermek değildir. Bazen de kendisini belli etmeden cihazların sağladığı hizmetlerden yararlanmak için kodlanır. Siyah şapkalı hacker saldırılarında sık sık rastlanılan bu kötü amaçlı yazılımlar genellikle kurbanlardan bilgi çalmak için kullanılmaktadır. Daha sonra bu bilgiler ile kurbana baskı yaparak maddi bir kazanç elde edilir.

Zararlı yazılım türüne göre elde edilebilecek veriler de değişir. Fakat bu yazılımı kullanan kişiler genellikle azla yetinmezler. Bundan dolayı sahip olduğunuz bilgilerin neredeyse tamamı çalınır. Dilerseniz gelin şimdi birlikte siber suçlar işlenirken kullanılan birkaç zararlı yazılım örneği inceleyelim.

Zararlı Yazılım Nedir? Bilinen Zararlı Yazılımlar

Casus yazılım, zararlı yazılım ya da bilgisayar virüsü olarak adlandırılan malware yazılımlar oldukça tehlikelidir. Sahip olduğunuz bütün kişisel verilerin bir tek yazılımla çalınması oldukça mümkündür. Bu gibi durumların başınıza gelmesini istemiyorsanız tehditi iyi analiz etmeli ve tanımalısınız. Bunun için sizlere aşağıda birkaç zararlı yazılım ve bu yazılımların ne işe yaradığını açıklayacağız.

En Çok Kullanılan Zararlı Yazılım Türleri

1. Virüsler

En çok bilinen zararlı yazılım türüdür. Bunun sebebi yaygın olarak kullanılmasıdır. Virüsler bilgisayara bulaştığı zaman hızlı bir şekilde yayılır. Fakat bulaşın gerçekleşmesi için kullanıcı hatası gereklidir. Kullanıcının bir hata yapmaması durumunda virüs bulaşmaz. Virüsler kodlanırken genellikle .exe uzantısı kullanılır.

2. Solucanlar

En hızlı yayılan zararlı yazılım türü kesinlikle solucanlardır. Bu yazılım türünün ortaya çıkış sebebi hızlı bir şeklide birden fazla bilgisayara virüs bulaştırma ihtiyacıdır. Çok daha kötüsü, bu yazılımların bir bilgisayardan diğer bilgisayara bulaşması için herhangi bir kullanıcı müdahalesi gerekmez. Bu yazılım bilgisayarda kullanıcının rızası dışında değişiklikler yapar, uygulama kurar ve siler, hatta bazı uygulamaların yapısını bile değiştirebilir. Yani son derece tehlikelidir.

3. Fidye Yazılımlar

Bu yazılımlar genellikle bilgisayarda herhangi bir şeye zarar vermez. Fakat bilgisayarı tamamen ele geçirir ve bütün dosyaları şifreler. Bunun akabinde kullanıcılara ulaşan hacker şifreyi vermek ve virüsü cihazdan kaldırmak için para talep eder. Bu parayı aldıktan sonra şifreyi göndereceği kesin değildir. Ayrıca şifreyi gönderse bile o an bilgisayarınızda bulunan bütün kişisel verilere ulaşmıştır.

Kişisel veri nedir? diye merak ediyorsanız kişisel verilerin korunması kanunu hakkında detaylı araştırma yapabilirsiniz.

4. Truva Atı

Tarihe azıcık bile ilginiz olsa bu virüsün nasıl çalıştığını anlayabilirsiniz. Trojan olarak da bilinen Truva Atı siber saldırganların en çok tercih ettiği kötü amaçlı yazılımlardan birisidir. Bu yazılım kendisini kullanıcılara zararsız bir yazılım gibi göstererek sistemlere erişmektedir. Kullanıcı bu yazılımı çalıştırana kadar kötü yazılım olduğunu anlayamaz. Genellikle cihazınıza kayıtlı şifreleri, bankacılık bilgilerinizi ve internete bağlandığınız IP adresini öğrenmek için kullanılmaktadır. Böylelikle sizi dolandırmak isteyen hacker bunu çok daha rahat bir şekilde yapma şansını elde eder.

5. Casus Yazılımlar

Zararlı yazılım kategorisinde bulunan diğer bir yazılım türü de casus yazılımlardır. Diğer yazılımlara nazaran yüklenirken bir onay istemez. Yani kişisel rızanızın olup olmaması bu yazılımın kurulması için bir önem arz etmez. Casus yazılımlar genellikle şifrelerin ve bankacılık bilgilerinin çalınmasında kullanılır. Cihazlar üzerinde çok bir zararı yoktur. Fakat çalınan bilgileriniz saldırganlar tarafından internet üzerinde satışa çıkarılır. Ayrıca aynı ağı kullandığınız diğer cihazlarınızı da bu yazılımın bulaşması muhtemeldir.

Sizler için en çok kullanılan zararlı yazılım listesini çıkardık. Bu yazılımlar hiç ummadığınız anda ve ummadığınız yerde karşınıza çıkma ihtimaline sahiptir. Bundan dolayı kesinlikle her an tetikte olmalısınız. Tabii ki bunun için kötü amaçlı yazılımlardan nasıl korunacağınızı bilmeniz gerekir.

Zararlı Yazılımlardan Korunma Yolları

Öncelikle eğer bir şirkete veya markaya sahipseniz kesinlikle düzenli aralıklarla sızma testi yaptırmanız gerekir. Sızma testinin ne olduğunu ve önemini merak ediyorsanız buraya tıklayabilirsiniz. Kabaca bilgi vermek gerekirse bu test siber güvenlik uzmanı tarafından şirketinizin sunucularında bir açık olup olmadığını aramasıdır.

Zararlı yazılım türlerinden korunmak için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

  1. Kaynağının güvenilir olduğuna emin olmadığınız hiçbir mesaja yanıt vermeyin. Ayrıca mesajın içeriğinde bulunan linkleri kullanmayın.
  2. Kaynağını bilmediğiniz linkleri kullanmayın. Bu linklerde bulunan dosyaları cihazınıza kurmayın.
  3. Hackerlar genel olarak sosyal mühendislik saldırısını kullanır. Bu saldırıya karşı arkadaşlarınızdan gelecek mesajlara dikkat edin. Hiç beklemediğiniz birinden beklemediğiniz bir mesaj gelmesi buna örnektir. Ayrıca sosyal mühendislik saldırıları hakkında bilgi sahibi olmak için buraya tıklayabilirsiniz.
  4. Lisanslı bir şekilde anti-virüs yazılımları kullanın. Bu yazılımları crack olarak kullanmak kadar mantıksız bir şey yoktur. Yapmış olduğunuz bu davranış virüsten kurtulmak için potansiyel bir virüsü bilgisayarınıza indirmek demektir.
  5. Cihazınızda bir virüs olup olmadığını merak ediyorsanız lisanslı programları kullanarak derin taramalar yapın.

Yukarıdaki maddelere dikkat ederseniz bu tarz kötü amaçlı yazılımlardan zarar görme riskinizi minimum seviyeye indirebilirsiniz. Sizlerin yararına içerik ürettiğimiz siber güvenlik blogu için destek olmak istiyorsanız içeriklerimizi sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir