Telefonda Trojan Olduğunu Nasıl Anlarız?

Telefonda Trojen Olduğunu Nasıl Anlarız
0
(0)

Birçok kişi Trojan virüsünün yalnızca bilgisayarlara bulaştığını düşünmektedir. Fakat bu son derece yanlıştır. Trojan virüsü akıllı telefonlara da bulaşmaktadır. Tıpkı bilgisayarlardaki gibi yanlış kaynaklardan indirilen dosyalar telefona bu virüsü sokmaktadır. Telefonunda Trojan virüsü olduğunu düşünen kişiler bundan emin olmak için telefonda Trojan olduğunu nasıl anlarız? Sorusunun cevabını internet üzerinde araştırmaktadır.

Siz değerli ziyaretçilerimiz için hazırlamış olduğumuz bu içerik sayesinde telefonunuzda Trojan virüsünün olup olmadığını rahatlıkla anlayabileceksiniz. Daha sonra içeriğimizi okumaya devam ederek telefonunuzda bulunan virüslerin tamamından nasıl kurtulabileceğinizi de öğrenebileceksiniz. Dilerseniz yazımızı okumaya devam ederek telefonda Trojan olduğunu nasıl anlarız?  Sorunuzun cevabını alabilirsiniz. Fakat bundan önce Trojan virüsü nedir, Trojan girerse ne olur? Gibi konulara değinmek çok daha doğru olacaktır?

Trojan Virüsü Nedir?

Trojan virüsü tehlikeli mi? Aratması oldukça popüler olduğundan dolayı sizlere bu virüsün ne olduğunu ve ne gibi tehlikeleri peşinde getirdiğini anlatmak istedik. Tüm virüslerde olduğu gibi Trojan virüsünde de kullanıcıları büyük tehlikeler beklemektedir. Truva atı olarak da bilinen Trojan temelinde bir programdır. Bu program entegre olduğu sisteme farklı ve zararlı başka programlar yüklemektedir. Yani içinde zararlı yazılım (malware) barındırmaktadır. Bundan dolayı Truva atı ismini almıştır.

Sıradan bir kullanıcı dışarıdan baktığında bir oyun, resim, video veya program indirdiğini sanır fakat cihazına kurulumunu gerçekleştirdikten sonra virüsler yüklenmeye başlar. Daha sonrasında doğru bir şekilde önlenmezse ortaya büyük sıkıntılar çıkartır. Bundan dolayı telefonda Trojan olduğunu nasıl anlarız? Sorusunun cevabını net ve doğru bir şekilde öğrenmeniz gereklidir. Bu tarz yazılımlar genellikle iki türlü karşımıza çıkar. Bunlardan birincisi bilindik bir markanın ürettiği yazılımın içine sızdırılan Trojan virüsüdür. Diğeri ise tamamen bağımsız fakat ilgi çekici bir yazılımın içine gömülmüş versiyonudur.

Genellikle 7 ana Trojan virüs türü olduğu savunulmaktadır. Her birinin amacı birbirinden farklıdır. Bazıları yalnızca uzaktan bilgisayara erişim sağlamak amacıyla tasarlanmışken kimisi veri yok etmek için tasarlanmıştır. Bu tamamen hackerların inisiyatifine ve kullanım amacına kalmıştır. Birkaç ana unsuru bir arada barındıran Trojan virüsleri de bulunmaktadır.

Trojan Virüsü Tehlikeli Mi?

Bu soru internet üzerinde oldukça sık sorulduğu için ayrı bir başlıkta incelemek istedik. Kısaca cevap vermek gerekirse Trojan virüsü en tehlikeli virüslerden birisidir. Aşağıdaki listeye göz atarak temel bir Trojan virüsünün neler yapabileceğini öğrenebilirsiniz:

  1. Cihazda bulunan verileri silme, kopyalama, yok etme ve değiştirme,
  2. Dosyaları şifreleme,
  3. Bilgisayarda veya telefonda bulunan kameraya izinsiz erişim sağlayarak görüntü kaydı yapma,
  4. Dosyaları internet üzerine aktarma,
  5. Bilgisayarı veya telefonu uzaktan erişilebilir hâle getirme,
  6. Zombi bilgisayar ağı oluşturma,
  7. Kişisel verileri ele geçirme, cihazın kullanım istatistiklerini paylaşma,
  8. E-posta adreslerini toplama ve yasadışı işler için bu e-posta adreslerini kullanma,
  9. Antivirüs yazılımlarını veya güvenlik duvarını devre dışı bırakma,
  10. Ekran kartını kullanarak gizlice mining yapma,

Yukarıdaki listede bulunan maddeler temel bir Trojan virüsünün yapabileceği şeylerdir. Virüsün yapabilecekleri yukarıdaki alanda sınırlı değildir. Bundan dolayı telefonda Trojan olduğunu nasıl anlarız? Sorusunun cevabını net ve doğru bir şekilde öğrenmelisiniz. Trojan bulunan cihazı hızlı bir şekilde temizlemeniz gerekmektedir. Aksi durumda başınıza istenmeyen olaylar gelecektir.

Telefonda Trojan Olduğunu Nasıl Anlarız?

Aşağıdaki maddelerden biri veya birkaçı başınıza geliyorsa muhtemelen telefonunuzda Trojan bulunuyordur. Fakat tabii ki yalnızca aşağıdaki maddelere göz atarak cihazınızda virüs bulunup bulunmadığını anlamanız mümkün değildir. Ücretli ve profesyonel antivirüs yazılımları kullanmanız çok daha mantıklı olacaktır:

  1. Telefonunuzda sık sık reklamlar çıkıyorsa,
  2. Telefonunuzu normal bir şekilde kullanırken ekranı reklamlar kaplıyorsa,
  3. Sürekli olarak internet kullanımı oluyorsa, veri kullanımında artış yaşanıyorsa,
  4. Daha önce sorunsuz şekilde çalışan uygulamalar hata vermeye başlamışsa,
  5. Telefonunuzun ekranına izniniz dışında widgetler ekleniyorsa,
  6. Bataryanızda bir problem olmamasına rağmen şarjınız çok hızlı gidiyorsa,
  7. İzniniz dışında rehberinizdeki kişilere veya rehber dışındaki kişilere mesajlar gönderiliyorsa,
  8. Hiçbir işlem yapmamanıza rağmen telefonunuz ısınmaya başlıyorsa, telefonda Trojan olabilir.

Yukarıdaki maddelerden biri veya birkaçını yaşıyorsanız telefonunuza virüs bulaşmış demektir. Tabii ki bu belirtiler telefonunuzun eskimesinden kaynaklanıyor da olabilir fakat pop up reklamlar çıkması, izniniz dışında widgetler eklenmesi veya rehberinizdeki kişilere izniniz olmadan mesajlar gönderilmesi telefonun yeni veya eski olmasıyla alakalı değildir. Bundan dolayı bu tarz belirtiler yaşıyorsanız kesinlikle bir antivirüs yazılımı satın alarak telefonunuzu taratmalısınız. Aksi durumda işler çok daha kötüye gidecek ve verileriniz çalınmaya başlayacaktır.

Telefonda Trojan olduğunu nasıl anlarız? Sorusunun cevabı yukarıdaki alanda detaylı bir şekilde verilmiştir. Kullanacağınız antivirüs yazılımlarının bu virüsü kesin olarak temizleyeceğinin garantisi asla verilemez. Bundan dolayı birkaç farklı antivirüs yazılımı ile temizleme işleminin yapılması gerekecektir. Ayrıca verilerinizi yedekledikten sonra telefonunuzu tamamen sıfırlamanızın da büyük bir yararı olacaktır. Bu işlemleri yaptıktan sonra tekrardan taratma yapmayı kesinlikle unutmamalısınız.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir