Siber Suçlarla Mücadele Nasıl Yapılır? Nereye Şikayet Edilir?

siber suçlarla mücadele
siber suçlarla mücadele
0
(0)

Siber Suçlarla Mücadele Nasıl Yapılır? Nereye Şikayet Edilir soruları merak konusudur. Milyonlarca kişi sosyal platformları kullanmaktadır. Dijital dünyada yer almak çok avantajlıdır. Ancak bu avantajların yanında bazen olumsuzlukları da getirmektedir.

Siber suçlar ise, bu noktada değerlendirilmesi gereken bir konudur. İnternet üzerinden yapılan suç faaliyetleri siber suç olarak bilinmektedir. Sadece zorbalık olarak değil, farklı suçları da düşünmek doğru olacaktır. Özellikle dolandırıcılık ve cihazlara sızma suçları da siber suçlardandır.

Siber suçlar tek bir kişi tarafından işlenebilir. Ancak grup şeklinde de siber suç işleyen oluşumlardan bahsedilebilir. Kişisel olarak sizler de siber zorbalık yaşıyor olabilirsiniz. Siber suçlarla mücadele kapsamında haklarınızı bilmeniz oldukça önemlidir. Bu sayede kendinizi ve kişisel verilerinizi güvende tutabilirsiniz.

Siber Suç Kapsamına Giren Suçlar Nelerdir?

Siber suç kapsamına giren suçlar nelerdir ve suç türlerini sizler için açıkladık. Siber suçlar kapsamında farklı suç çeşitleri yer almaktadır. Bilişim suçları içerisinde yer alan veri hırsızlığı oldukça yaygındır.

Kimlik ve banka bilgileri hırsızlığı maddi açıdan sizleri oldukça zorlayabilir. Ayrıca sosyal platformlardaki veri çalınması da sıkça görülmektedir. Fotoğraflarınızın izinsiz paylaşılması veya şantaj gibi durumlar da oldukça yaygın görülmektedir.

Siber suçlarla mücadele müdürlükleri tarafından siber suç türleri belirlenmiştir. Ancak teknolojinin gelişmesi ile birlikte suç türlerinde artış görülmektedir. Siber suç kapsamına giren suç çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

  • İnternet üzerinden yapılan dolandırıcılıklar,
  • Kişisel bilgi ve verilerin internet üzerinden çalınması,
  • İzinsiz alınan bilgilerin internet üzerinde kötü amaçlı olarak kullanılması,
  • Şirket ve firmaların kurumsal bilgi ve verilerinin çalınması,
  • İnternet üzerinden tehdit ve şantaj içeren eylemelerin yapılması,
  • Tehdit eşliğinde para talep edilmesi,
  • Yasadışı kumar oynatma ve oynama,
  • Yasa dışı kabul edilen ürünlerin internet üzerinden satılması,
  • Çocuk pornografisi,
  • Sistemi ve ağı tehlikeye atacak şekilde kötü yazılım üretme ve kullanmaktır.

Yukarıda sıraladığımız suçlar farklı türlerde çeşitlendirilebilmektedir. Ancak siber suçlarla mücadele içerisinde bu suçların belirli özellikleri vardır. Siber suçların internet üzerinden gerçekleşmesi gerekmektedir.

Cihazların ve bilgi ile verilerin kötü niyetli kullanılmasına bakılmaktadır. Siber suçlarda tamamen, karşıdaki kişi veya kişilere zarar vermek amaçlanmaktadır. Bunun için en küçük bir saldırı bile siber zorbalık içerisnde kabul edilir.

Siber Suçlar Nereye Şikayet Edilir?

Siber suçlar nereye şikayet edilir sorusunu merak konusudur. Bilişim suçları ile ilgilenen birim herkes tarafından bilinmelidir. Günümüzde çocuklardan, yetişkinlere kadar herkes internet dünyasında yer almaktadır. Bunun için siber suçlarla mücadele de daha fazla önem kazanmaktadır.

Siber suçlarda şikayetin oluşması için sadece maddi bir zarar olması gerekmez. Manevi açıdan da kişilere yapılan suçlar ile ihbar oluşturulabilir. Siber suçlarla mücadele şube müdürlüğü bu ihbarla bizzat ilgilenmektedir.

Bunun dışında bulunduğunuz yerdeki emniyet güçlerine ve savcılığa da gidebilirsiniz. Siber suçlar ihbar hattı üzerinden de şikayetlerini ve ihbarlarınızı iletmeniz mümkündür.

Siber Suçlarda Şikayet Dilekçesi

Siber suçlarda şikayet dilekçesi hazırlık aşaması çok önemlidir. Pek çok kişi siber zorbalığa maruz kalsa da şikayet etmemektedir. Siber suçlar fake hesapları bulabiliyor mu gibi pek çok endişe oluşabilir. Ancak oluşturacağınız bir ihbar ile siber suç işleyen kişi veya kişilerin yakalanmasını sağlayabilirsiniz.

Siber suçlarla mücadele ekipleri bu konuda profesyonel şekilde hareket etmektedir. Şikayetin alınması ile birlikte, siber zorbalık yapan kişiye ulaşılmaktadır. Öncelikle siber suçlar hangi birime bağlı sorusunu yanıtlamak isteriz.

Siber suçlar il emniyet müdürlüklerinin siber suçlarla mücadele müdürlüklerine bağlıdır. Oluşturacağınız şikayet dilekçelerini bizzat şube müdürlüklerine iletebilirsiniz. Ancak bulunduğunuz yerdeki savcılık da yine siber suç şikayet dilekçelerini kabul etmektedir. Siber suçlarda şikayet dilekçesi hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Şikâyetçi olarak mutlaka kimlik ve adres bilgilerinizi eksiksiz olarak belirtmelisiniz. Bu sayede yasal süreç daha sağlıklı şekilde başlayacaktır.
  • Eğer siber suç işleyen kişinin bilgilerini biliyorsanız, dilekçenize yazmalısınız. Ancak suçu işleyen kişinin adını bilmiyorsanız, bunu da açıkça yazmalısınız.
  • Siber suçlarla mücadele kapsamında yer alan suç türlerini inceleyebilirsiniz. Yaşadığınız zorbalığı açık bir şekilde dilekçenizde belirtmelisiniz.
  • Suçu oluşturan olayın ayrıntıları oldukça önemlidir. Kimliği bilinmeyen siber suçlunun bulunması açısından önem taşımaktadır.
  • Elinizde bir ekran görüntüsü, video veya benzeri delilleri sunmalısınız.

İlginizi çekebilir: ➡️Siber Suçları İhbarı Nereye Nasıl Yapılır 2023?

 

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Author Profile

j j

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir