Siber Güvenlik için Programlama Dilleri

Siber Güvenlik için Programlama Dilleri
0
(0)

Birçok insan siber güvenlik uzmanları ile yazılımcıları farklı kişi olarak tanımlar, oysaki bu iki iş kolu birbirine son derece bağımlıdır. Ayrıca herhangi bir okul okuyarak siber güvenlik uzmanı olmak mümkün değildir. Okul okuyarak yazılım mühendisi olunması mümkündür, daha sonra kendinizi geliştirerek bu alanda çalışmalar yapabilir ve siber güvenlik uzmanı olabilirsiniz. Yazılım alanına hevesli olan kişiler siber güvenlik için programlama dilleri hakkında da bilgi sahibi olmak istemektedir.

İnsanlar siber güvenlik için programlama dilleri hakkında birçok araştırma yapmaktadır. Aslına bakılırsa her dil temelinde farklı amaçlar için kullanım potansiyeline sahiptir. Önemli olan uyguladığınız teknik ve alandır. Çalışma yaptığınız alanlara yönelik programlama dilleri tercih etmediğiniz sürece dünyadaki bütün programlama dilleri hakkında bilginiz olsa dahi sağlıklı bir çalışma yapamazsınız. Bundan dolayı hangi dili hangi alanda kullanacağınızı iyi bir şekilde bilmeniz gerekmektedir. Sizlere bu yazımızda siber güvenlik için programlama dilleri hakkında bilgilendirme yapmaya çalışacağız. İçeriğimizde bulunan programlama dilleri hakkında kısa bilgiler de paylaşılacaktır.

Siber Güvenlik için Hangi Programlama Dili Kullanılmalı?

Aslına bakılırsa bu soruya tek bir programlama dilini örnek göstererek cevap vermemiz mümkün değildir. Dünya üzerinde birbirinden farklı siber güvenlik için programlama dilleri bulunmaktadır. Bu dillerin yalnızca birisine odaklanmak ve yalnızca o dilde uzmanlaşmak son derece yanlış bir davranıştır. Tabii ki bütün yazılım dillerinde uzmanlaşmak oldukça zordur fakat bir yazılım dilinde uzmanlaştıktan sonra diğer yazılım dillerine de göz atabilirsiniz. Programlama dilleri temelinde birbirleri ile uyum içerisindedir. Bundan dolayı birini öğrendiğinizde diğerlerini anlamanız ve bu konuda çalışmalar yapmanız gerekmektedir. Ayrıca programlama dilleri sürekli olarak geliştiğinden dolayı öğrenmenin de sınırı yoktur. Şimdi dilerseniz yazımızı okumaya devam ederek siber güvenlik için programlama dilleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

1.      Python

Python programa dili siber güvenlik için programlama dilleri listesinin ilk sırasında yer almaktadır. Son zamanlarda bu yazılım dilini oldukça fazla duymaktayız. Bunun sebebi diğer yazılım dillerine nazaran çok daha yenilikçi ve kullanımı rahat olmasındır. Özellikle yazılım alanında ilk kez çalışmalar yapacak kişiler için başlangıç dili olarak önerilmektedir.

Bu yazılım dili kullanılarak web sunucusu fingerprint, port taraması, saldırı tespit ve önleme sistemleri, kablosuz ağ taraması, veri çıkarma, konum tespiti, sızma testi vb. daha birçok çalışma ve yazılım oluşturma işlemleri yapılmaktadır. Bundan dolayı listemizde kendisine rahatlıkla yer bulmaktadır.

2.      C#

C#, Python programlama diline nazaran çok daha zor ve komplikedir. Bundan dolayı başlangıç dili olarak kullanılamayacağı gibi siber güvenlik alanında kullanımı da fazla kolay değildir. Tabii ki bunlar yalnızca diğer kullanıcıların tavsiyeleridir. Sizler C# programlama diliyle yazılıma başlayarak daha sonra siber güvenlik alanında çalışmalar yapabilirsiniz. Fakat birçok insan bu yolu tavsiye etmiyor.

C# yazılım dili oldukça güçlü bir dil olmasıyla birlikte genellikle uygulamalarda ve sitelerde bulunan açıkları önlemek için yazılım oluşturmak adına kullanılmaktadır. Aynı zamanda sızma testleri içinde de aktif olarak kullanılması mümkün olan bir dildir.

3.      PHP

Bu dil genel olarak web sitesi kodlamak için öğrenilmesi gereken bir dildir. Bu dilin yanına JavaScript ve Java dillerini de ekleyebiliriz. Aslına bakılırsa bu dillerin siber güvenlik için programlama dilleri arasında yer almasının temel sebebi oldukça fazla kullanılıyor olmasından dolayıdır. Özellikle PHP ve JavaScript dilini kullanarak oluşturulan internet sitelerinin sayısı son derece fazladır.

Bu tarz bir yazılım dilini öğrenmek sizlere internet sitelerini daha kolay anlama yeteneğini kazandıracağından dolayı internet sitelerinin nasıl işlediğini öğrenebileceksiniz. Bu sayede siber güvenlik alanında internet sitelerine sızma testi yapmak için bu yazılım dillerini öğrenmenizde yarar vardır. Yalnızca sızma testi için değil aynı zamanda internet sitesinde depolanacak olan verilerin güvenliğinin nasıl sağlanacağını da bu programlama dilleri ile öğrenebilirsiniz.

Siber Güvenlik Uzmanı Olmak için Yazılım Yeterli Mi?

Tabii ki de yalnızca yazılım dili öğrenmek siber güvenlik uzmanı olmak için yeterli olmayacaktır. Siber güvenlik için programlama dilleri oldukça önemlidir fakat tek başına fazla bir işlevi bulunmamaktadır. Bu alan oldukça dallı budaklı bir alandır ve sürekli olarak gelişime açıktır.

Bundan dolayı siber güvenlik için programlama dilleri öğrenmeden önce temel network bilginizi ve Linux işletim sisteminin kullanımını öğrenmenizi tavsiye ederiz. Bu sayede çok daha sağlam temeller üzerine kurulmuş bir kariyer elde edebilirsiniz. Tabii ki bunlar da yeterli olmayacaktır. Bunun yanında kriptoloji, internet protokolleri, mikro servis yapıları gibi daha birçok siber güvenlik konusunda uzman olmanız gerekmektedir. Siber güvenlik uzmanı olmak gerçekten de oldukça zordur ve büyük bir emek gerektirir. Bundan dolayı bu yolda karşılaşacağınız zorluklara şimdiden hazırlıklı olmalı ve motivasyonunuzu ayarlamalısınız. Karşı karşıya kalacağınız ilk zorlukta pes edecekseniz bu tarz bir yola hiç girişmemenizi tavsiye ederiz. Çünkü bu yolda öğrenmeniz gerekenler uzun zaman sonra meyvesini verecek olan unsurlardır. Şimdiden bu yolda sizlere bol şanslar ve başarılar dileriz. Siber güvenlik blogu içinde gezinmeye devam ederek daha farklı bilgilere erişebilirsiniz.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir