Siber Güvenlik Eğitimi; Nasıl Başlamalıyım

Siber Güvenlik Eğitimi
Siber Güvenlik Eğitimi
0
(0)

Siber güvenlik eğitimi, siber güvenlik uzmanı yetiştirme anlamında önemli olduğu kadar günümüz koşullarında bireysel kullanıcıların da temel seviyede de olsa almaları gereken eğitimlerdir.

Günümüzde siber güvenlik eğitimi veren üniversiteler her geçen gün artmaktadır. Bunun yanında siber güvenlik eğitimi veren kurumlar aracılığı ile siber güvenlik eğitim ücretsiz olarak alınabileceği gibi; Ücretli bir şekilde de bu eğitimleri almak mümkündür. Bu eğitimlere nereden ve nasıl başlamalıyım, ücretli ve ücretsiz eğitim veren platformlar hakkında detaylı bilgiler vermeden önce kısaca siber güvenlik eğitimi nedir sorusuna yanıt verelim.

Siber Güvenlik Eğitimi Nedir?

Siber güvenlik eğitimleri dijital ortamlardaki siber tehditlere karşı korunma yönetmelerine yönelik verilen eğitimlerdir. Dijital ortamlardaki siber tehditlerin her gün farklı bir kimliğe bürünerek tehlike saçmaya devam etmeleri bu eğitimleri adeta zorunla hale getirmiştir.

Bu konudaki temel eğitimler kişisel güvenliğimizi sağlamaya kısmen yeterlidir. Ancak siber güvenlik uzmanlığı, etik hacker veya siber güvenlik analisti ve operatörü gibi meslek kollarında temel seviyedeki eğitimler elbette ki yeterli değildir. Kariyer açısından en etkili eğitimler siber güvenlik eğitimi veren üniversiteler ve diğer siber güvenlik eğitimi veren kurumlar aracılığı alınmaktadır.

Siber Güvenlik Eğitimi Veren Üniversiteler

Siber güvenlik bilişim ve teknoloji alanında bir çok bilim ile yakından ilişkilidir. Bu nedenle farklı üniversite bölümlerinde de siber güvenlik eğitimi verilir. Örneğin son yılların popüler bölümlerinden olan yazılım mühendisliği bölümlerinde de temel seviyede olsa da siber güvenlik eğitimi verilir. Ancak bu alanda kariyer hedefleyenlerin öncelikleri sadece siber güvenlik alanında eğitim veren bölümlerdir.

Ülkemizde siber güvenlik uzmanı, siber güvenlik analisti, siber güvenlik operatörü veya penetrasyon testi uzmanı gibi personeller yetiştirmek adına faaliyet gösteren ve siber güvenlik eğitimi veren üniversiteler ise genel olarak aşağıdaki gibidir.

Bilişim Güvenliği Teknolojisi

Ön lisans düzeyinde (2 yıllık) eğitim veren bilgi güvenliği teknolojisi bölümü özel ve kamu olmak üzere bir çok üniversitede eğitim verir. Bunun dışında bu bölümlerden mezun olanlar; Bilgisayar mühendisliği, bilgisayar öğretmenliği, yazılım mühendisliği gibi bölümlere Dikey Geçiş Sınavı ile geçiş imkanına sahiptirler.

Bilgi Güvenliği Teknolojisi Bölümünün Bulunduğu Üniversiteler

Ankara Bilim Üniversitesi (Burslu / %50 indirimli)

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi

Bingöl Üniversitesi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

Gazi Üniversitesi

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi

Giresun Üniversitesi

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi

Karabük Üniversitesi

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi

Selçuk Üniversitesi

Beykoz Üniversitesi (Burslu / %50 burslu)

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi (%50 Burslu)

Haliç Üniversitesi (Burslu / %50 Burslu)

İstanbul Bilgi Üniversitesi (Burslu / %50 Burslu)

Atlas Üniversitesi (İstanbul) (%50 Burslu)

Esenyurt Üniversitesi (İstanbul) (Ücretli / Burslu / %50 Burslu)

Gedik Üniversitesi (İstanbul) (Ücretli / Burslu / %50 Burslu)

Gelişim Üniversitesi (İstanbul) (Ücretli / Burslu / %50 Burslu)

İstinye Üniversitesi (İstanbul) (Ücretli / Burslu / %50 Burslu)

Kapadokya Üniversitesi (Burslu / %50 Burslu)

Ostim Teknik Üniversitesi (Ankara) (Burslu / %50 Burslu)

Ufuk Üniversitesi (Burslu / %50 Burslu)

Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu

Siber güvenlik eğitimi veren üniversiteler denildiğinde ilk olarak akıllara genellikle siber güvenlik meslek yüksekokulları gelir. Diğer meslek yüksek okullarında olduğu gibi ilgili bölümlere geçiş hakkına sahip olunur. Bu bölümün tek olumsuz yönü ise ülkemizde oldukça kısıtlı üniversitelerde eğitim vermesidir.

Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu Olan Üniversiteler

Ankara Üniversitesi

İstanbul Teknik Üniversitesi

Gebze Teknik Üniversitesi

Ege Üniversitesi

Diğer Siber Güvenlik Eğitimi Veren Üniversiteler

Görüldüğü gibi tamamen siber güvenlik uzmanı yetiştirme adına faaliyet veren üniversiteler oldukça azdır. Ancak aşağıdaki sıralamış olduğumuz bölümlerde de siber güvenlik eğitimleri verilmektedir.

Ön Lisans Düzeyinde Siber Güvenlik Eğitimleri Veren Üniversiteler

  • Bilgi ve İletişim Teknolojileri
  • Bilgisayar Operatörlüğü ve Teknikerliği
  • Bilgisayar Programlama
  • Bilgisayar ve Enformasyon Teknolojileri
  • Web Tasarım ve Kodlama

Lisans Düzeyinde Siber Güvenlik Eğitimleri Veren Üniversiteler

  • Bilgisayar Bilimleri
  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Bilişim Sistemleri Mühendisliği
  • Yazılım Mühendisliği
  • Yönetim ve Bilişim Sistemleri

Siber Güvenlik Eğitimi Veren Kurumlar

Herhangi bir üniversiteye kayıt olmaksızın siber güvenlik alanında eğitim veren kurumlar da oldukça fazladır. Siber güvenlik eğitimi veren kurumlar kamu kuruluşları veya özel kuruluşlar olarak değişiklik gösterir. Ayrıca online veya yüz yüze eğitim olmak üzere farklı platformlarda da yine bu eğitimleri almak mümkündür.

İstanbul Teknik Üniversitesi

İstanbul Teknik Üniversitesi ÖSYM ile öğrenci kabul ettiği gibi sertifikasyon sistemi ile de siber güvenlik eğitimleri vermektedir. Her yıl belirli dönemlerle bu eğitimlere yönelik talepleri karşılar. Yaklaşık 60 – 70 saatlik bir eğitim sonunda yapılan sınavlarda başarılı olan kişiler adına “Temel Siber Güvenlik Uzmanlığı” Sertifikası düzenlenmektedir. 2024 yılı itibariyle bu eğitimlere katılım ücreti 22.500 TL + KDV’dir.

Havelsan Siber Güvenlik Eğitimi

Havelsan bilişim ve teknoloji alanında ülkemizde önde gelen kuruluşlarındandır. Temel, orta ve uzman seviyelerde olmak üzere farklı kategorilerde siber güvenlik eğitimleri verir. Oldukça kapsamlı eğitimlerin verildiği Havelsan’da bu konuda eğitim almak kariyer açısından da oldukça önemlidir.

BTK Akademi Siber Güvenlik Eğitimleri

Sadece siber güvenlik eğitimleri vermeyip, bir çok konuda online eğitimlerin alınması mümkün olan bir kuruluştur. Sertifikasyon sistemi ile çalışan BTK Akademi alınan eğitimler sonunda e-devlet onaylı sertifika düzenlemektedir. En büyük olumsuz yönü ise eğitimlerin genel olarak temel seviyede kalmasıdır. Ancak siber güvenlik eğitimlerine başlangıç için ideal olduğunu söyleyebiliriz.

Siber Güvenlik Eğitimleri Veren Diğer Kuruluşlar

Yukarıda belirtmiş olduğumuz kurum ve kuruluşlar bu konuda en ideal olduğunu düşündüğümüz kurumlardır. Ancak bunların dışında daha çok online olarak eğitim veren farklı siber güvenlik şirketleri vardır. Bu şirketlerden eğitim almadan önce, eğitim sonunda sağlamış oldukları sertifikaların geçerliliği konusunda araştırma yapmanız yararınıza olacaktır.

Siber Güvenlik Eğitimi Fiyatları

Siber güvenlik eğitimi fiyatları genellikle eğitimi veren kuruluş ile eğitimin kapsamına göre değişir. En düşük eğitimlerin fiyatları 10.000 TL iken bu miktar 30.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Bunun temel nedeni ise ücretsiz siber güvenlik eğitimlerine nazaran daha kapsamlı bir eğitim sunmalarıdır.

Siber Güvenlik Eğitimi Ücretsiz Olarak Alınır Mı?

Ülkemizde siber güvenlik eğitimlerinin ücretsiz olarak alınan tek platform BTK Akademidir. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi online yapılan eğitimler bu konuda çok yeterli olmamaktadır. Kişinin bu eğitimlerden sonra pratik anlamda kendisini geliştirmesi gerekir. Daha önce de belirttiğimiz gibi ücretsiz oluşu ve başlangıç seviyesinde olması nedeniyle tercih sebebi olmaktadır.

Siber Güvenlik İçin Ne Okumak Lazım?

Siber güvenlik uzmanı olabilmek için çeşitli alternatiflerimiz vardır. Üniversitelerde bu eğitimler alınabileceği gibi sertifika yöntemi ile de bu eğitimlerin alınması kısmen de olsa yeterli olabilmektedir. Ancak özellikle kamu kuruluşlarında kariyer hedefimiz olması durumunda mutlaka üniversitelerde eğitim almamız gerekir. Bunun için en ideal bölüm ise, siber güvenlik meslek yüksekokullarıdır.

Siber Güvenlik Eğitimini Kimler Alabilir?

Bunun için herhangi bir yaş veya eğitim sınırı bulunmamaktadır. İsteyen herkes siber güvenlik eğitimlerini alabilmektedir. Genellikle siber güvenlik alanında kendisini geliştirmek ve kariyer yapmak isteyen kişiler bu eğitimleri alır. Ayrıca işletme ve kuruluşlar zaman zaman personel eğitimleri kapsamında da bu eğitimleri aldırmaktadır.

Eğitimlere Nasıl Başlamalıyım?

Bu eğitimler genellikle bilişim ve teknoloji alanına ilgi sahibi olan kişiler tarafından alınan eğitimlerdir. Bu konularda ilgi duymayanların başarılı olamları oldukça zordur. Ancak yine de başarılı olmak için her eğitimlerde olduğu gibi bu tür eğitimlerde de temelden başlamak ilerleme açından daha kolay olacaktır. Öncelikle ücretsiz eğitimlerin alınarak kişinin bu konudaki yetkinliğini ölçemesi gerekir. Daha sonra ise ücretli veya üniversite düzeyinde eğitim alınması daha faydalı olacaktır.

Siber Güvenlik Eğitimi Ne Kadar Sürer

Bu konuda kesin bir süre belirtmemiz oldukça zordur. Çünkü siber güvenlik eğitimleri temel seviyede olabileceği gibi ileri ve uzman seviyede de olabilir. Bu nedenle alınacak eğitimin niteliği ve kapsamına göre bu süreler değişiklik gösterir. Orta seviyede bir eğitim ise genellikle 15 – 20 saat teorik derslerden oluşur.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Author Profile

hesap2

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir