Ransomware Salgını: Verilerimiz Çalınıyor!

Ransomware Salgını
Ransomware Salgını
0
(0)

Ransomware Salgını: Verilerimiz Çalınıyor!

Bilgisayarınızı kullanırken aniden kilitlendiğini ve hiçbir dosyanıza erişemediğinizi hayal edin. Ne kadar da kötü bir durum değil mi? Ransomware salgını işte tam olarak böyle bir şey. Sisteminizin kilitlenmesinin ardından saldırgan size ulaşarak bir teklif sunar. Bu teklif genel olarak yüklü miktarda nakit para olmaktadır. Bu parayı saldırgana verdiğinizde sistemi tekrardan aktif eden anahtarı size vereceğini vaat eder. Tabii ki parayı aldıktan sonra verip vermemek ona kalmış bir seçenektir.

Paradan çok daha kıymetli bazı şeyler vardır; kişisel verileriniz ve özel yaşantınıza ait görüntüler bunlardan yalnızca ikisidir. Ransomware salgını bilgisayarınıza bulaştığında saldırgan tüm bu bilgilere erişmektedir. Zaten genellikle saldırganlar insanların bilmesini istemediği şeyleri afişe edeceğini söyleyerek size şantaj uygular. Yazımızın giriş kısmı kafanızda bir şeyler canlandırmıştır; Fidye yazılımları!

Ransomware Salgını Nedir?

Aslına bakarsanız ransomware salgını bir çeşit virüs değildir. Ransomware bir saldırı türüdür. Bu saldırı temel olarak mağdurun bilgisayarına erişme amacını taşımaktadır. Saldırganlar erişmiş olduğu bilgisayarı tamamen kilitleyerek mağduru tehdit etmeye ve şantaj yapmaya başlarlar. Bu aşamada bilgisayarı kapatmak bir çözüm değildir. Aynı zamanda virüs sebebiyle bilgisayara format atmak da imkansız kılınmaktadır.

Bilgisayarınızı ve verilerinizi kurtarmanın tek yolu saldırganlara istediğini vermek olacaktır. İstedikleri genellikle paradır. Peki onlara istedikleri kadar parayı verdikten sonra ne olacak hiç düşündünüz mü? Kurbanlar genellikle panik anında hemen parayı vererek saldırganları başından defetmeye çalışır. En iyi ihtimalle parayı aldıktan sonra virüsü kaldıracak anahtarı size verdiklerini düşünelim. Peki ya verileriniz ne olacak? Fotoğraflarınızın, videolarınızın, banka hesaplarınızın veya hesap şifrelerinizin güvenliği konusunda ne denli garanti verebilirsiniz?

Ransomware Salgını Nasıl Çalışır?

Saldırganlar henüz size bulaşmadıysa ve Ransomware’in nasıl çalıştığını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Aşağıda siz değerli okurlar için temel bir fidye yazılımının nasıl çalıştığını anlatmış bulunmaktayız. Göz atarak temel fidye yazılımları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

  1. Fidye yazılımları genellikle kötü amaçlı siteler, e-postalar veya direkt mesajlar aracılığıyla kurbana ulaştırılır. Bundan dolayı bu üç ana kritere dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Özellikle cinsel içerikli sitelere giriş yapıyorsanız bu konuda son derece dikkatli olmalısınız.
  2. Cihaza indirilen bir dosya aracılığıyla sistem kilitlenir. Daha doğrusu cihazınızda bulunan bütün dosyalar yavaş yavaş şifrelenmeye başlar. Yazılımlar genellikle basit algoritmalar kullanmaktadır.
  3. Ortak ağlara bağlanmadan önce iki kez düşünmenizde yarar vardır. Ransomware salgını herkesin bağlandığı ortak ağlarda çok daha hızlı ve kolay bulaştırılır.
  4. Yazılım dosyaları şifreledikten sonra ekrana bir fidye notu açılmaktadır. Bu not içinde saldırgana nasıl ödeme yapılacağı ve ödeme yapıldıktan sonra dosyalardan şifrelerin nasıl kaldırılacağı anlatılmaktadır.
  5. Saldırganlar genellikle iz takibi zor olduğu için kripto para kullanmaktadır.

Yukarıda temel olarak bir fidye yazılımı hakkında bilgi verdik. Bu yazılımların genel olarak hangi kanallar aracılığıyla bulaştırıldığını da anlattık. Bu kanallara dikkat ettiğiniz sürece bu yazılımla karşılaşma ihtimaliniz son derece düşüktür. Kötü amaçlı yazımlar genellikle insanların zaaflarından yararlanarak bulaştırılır. Bundan dolayı pahalı bir şey birileri tarafından ucuz veya bedava sunuluyorsa oradan koşarak uzaklaşın. Bedava bir şeyler varsa ürünün kendiniz olduğunu unutmayın.

Ransomware Saldırılarından Nasıl Korunabilirim?

Yazıyı buraya kadar okuduysanız muhtemelen son derece tedirgin ya da rahatsız bir durumdasınızdır. Bundan dolayı sizlere Ransomware salgını denen fidye yazılımlarından nasıl korunabileceğinizi anlatmak istedik. Aşağıdaki alana göz atarak bu kötü amaçlı yazılımlardan korunmanın yollarını öğrenebilirsiniz.

Fidye Yazılımlarından Korunma Yolları:

  1. Cihazınızdaki verileri her zaman yedekleyin. SSD, Sabit Disk veya Bulut Depolama kullanabilirsiniz. Tercih tamamen size kalmış.
  2. Sisteminizi her zaman güncel tutun, korsan herhangi bir yazılım kullanmayın. Ayrıca güvenlik yazılımları kullanmanızı önermekteyiz.
  3. HTTPS protokolünü kullanmayan her türlü siteden uzak durun. HTTPS protokolünü kullanmayan sitelerin güvenilir olduğu asla söylenemez.
  4. Spam olduğunu düşündüğünüz mesajlarda bulunan linkleri kullanmayın. Aynı şey e-postalar için de geçerlidir.
  5. Bazı güvenilir firmaların oluşturmuş olduğu fidye yazılım paketleri vardır. Eğer saldırgan eski bir fidye yazılımı kullandıysa bu yazılım paketi sayesinde şifreyi hızlı bir şekilde çözebilirsiniz. Böylelikle saldırgan verilerinize tamamen erişememiş olur. Aynı zamanda cebinizdeki parayı da bir hırsıza kaptırmamış olursunuz.
  6. Ayrıca kendiniz için bir siber güvenlik testi yaptırabilirsiniz. İnternet üzerinde bir işletmeye sahipseniz bunu kesinlikle yapmalısınız! Buraya tıklayarak siber güvenlik testi hakkında bilgi alabilirsiniz.

İnternette Gezinirken Dikkatli Olmalısınız!

Yukarıdaki beş basit adımı uygulayarak Ransomware salgını denen fidye yazılımlarından rahatlıkla kaçmanız mümkündür. İnternet ortamında tıpkı gerçek hayattaki gibi tedbirli dolaşmanızı önermekteyiz. Tanımadığınız kimseye telefon numaranızı veya e-posta adresinizi vermezsiniz öyle değil mi? İşte internet ortamında da her yerde kişisel verilerinizi paylaşmayın. Birçok suçlu insan sosyal medyada elini kolunu sallayarak dolaşmaktadır.

Bu gibi insanların size bulaşmasını istemiyorsanız özelinizi kendinize saklayın. Güvenmediğiniz kimseyle tek kelime dahi konuşmayın. Çünkü bu tarz kişiler manipüle yetenekleri gelişmiş kişilerdir. Sosyal mühendislik yöntemlerini kullanarak size zararlı yazılımları gönderebilir. İşinde başarılı bir kişiyse bu yazılımları bilgisayarınıza yüklerken ruhunuz dahi duymaz.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir