Nmap Nedir ve Ne İçin Kullanılır? %100 Bilgi Rehberi

nmap-nedir
nmap-nedir
0
(0)

Nmap Nedir ve Ne İçin Kullanılır soruları pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Network Mapper olarak tanımlanan Nmap, ağ taramada kullanılan ve açıkların tespiti için tercih edilen bir araçtır.

Özellikle ağ yöneticileri tarafından kullanılmaktadır. Nmap, gerekli görüldüğü takdirde pek çok cihaz için kullanılabilmektedir. Ancak tek bir cihazı izlemek için de Nmap kullanılır. Nmap nedir? Nmap parametreleri ve bunları kullanarak tarama nasıl yapılır tek tek anlattık.

Nmap Nedir?

Nmap nedir ve özellikleri ile ilgili tüm merak edilenler için yazımıza göz gezdirebilirsiniz. Nmap, kısaca ağ taraması için kullanılan ve güvenlik denetiminde de sıklıkla tercih edilen, açık kaynaklı ve ücretsiz bir yazılım türü olarak tanımlanabilmektedir.

Ağda bulunan tüm cihazları, açık portları ve hizmetleri denetlemek ve keşfetmek için tercih edilmektedir. Nmap, güvenlik uzmanları ve sistem yöneticileri tarafından, ağ güvenliğinde bulunan zayıf noktaları tespit etmek amacı ile kullanılmaktadır. Nmap kullanılarak, ağ güvenliği değerlendirilmektedir.

Tarama Nedir?

Tarama nedir ve Nmap kullanımına dair tüm merak edilenleri sizler için açıkladık. Ağınızda yer alan cihaz ve sunucuların belirlenmesi amacı ile tarama işlemi yapılmaktadır.

Tarama işlemi sayesinde, sunucular da belirlenerek, hangi amaç için hizmet ettikleri ve hangi hizmetleri çalıştırdıkları tespit edilmektedir. Nmap de tarama sırasında çalışmaktadır. Özel teknikler kullanarak çalışarak, tüm hizmetlerin ve işletim sisteminin denetlenmesini sağlar.

Nmap kullanılırken, hedef alınan cihazlar ile iletişim kurar. İletişim kurduğu cihazlarda açık olan tüm portları tespit ederek, sistemde bulunan zafiyetlerin tespit edilmesini sağlar. Nmap nedir ve tarama işleminin nasıl yapıldığı ile ilgili tüm detaylar için yazımıza devam edebilirsiniz.

Tarama Nasıl Yapılır?

Tarama nasıl yapılır sorusu sıklıkla merak edilmektedir. Nmap ile cihaz ve ağ taraması yapmak, oldukça basit ve güvenilirdir. Nmap ile tarama yapmak için, öncelikli olarak hedef cihazın IP adresinin bilinmesi gerekmektedir. Alan adını belirterek de Nmap ile tarama işlemi yapılabilir.

Hedef cihaz ile ilgili gerekli bilgilerden sonra, Nmap ’in ağ tarama komutunu çalıştırmanız yeterli olacaktır. Nmap nedir ve tarama nasıl yapılır sorularını örnek vererek açıklayabiliriz.

Hedef cihazın IP adresi “192.168.1.1” olabilir. Nmap komutunu ise, “Nmap-sS 192.168.1.1” şeklinde oluşturabilirsiniz. Ardından komutu, SYN tarama tekniği ile çalıştırarak, ağ ve cihaz taramasını başlatabilirsiniz.

Nmap Parametreleri

Nmap parametreleri sistem içerisinde bir dizi şeklindedir. Bu parametrelerin her birinin belirli bir tarama türünü ve tekniği simgelediğini söylemek mümkündür. Diziler Nmap ‘in özelliklerini etkinleştirmek için kullanılmaktadır.

Nmap içerisinde yer alan “-p” parametresini etkinleştirerek, sadece diziye özgü olarak belirlenmiş olan portları tarayabilirsiniz. Nmap parametreleri çalışırken, sizlerin tarama amacınıza yönelik olarak da ayarlanabilmektedir.

Nmap nedir ve kullanımı sırasında parametreleri özel seçenek olarak tanımlayabilirsiniz. Örneğin; “-T” parametresini tanımlayarak, taramanın hızını belirleyebilirsiniz. “-oN” parametresi ile de sonuçları, seçmiş olduğunuz dosyaya kaydedebilirsiniz.

Nmap Komutları Nelerdir?

Nmap komutları nelerdir ve amaçları merak konusudur. Nmap nedir ve komutları sayesinde, sistemin daha verimli ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Nmap komutları, tarama hedeflerinin ve seçeneklerinin belirlenmesi amacını taşır.

Nmap komutunu kullandığınız zaman, hedeflerinizi ve tarama türünü de seçmiş ve belirtmiş olursunuz. Ayrıca Nmap parametrelerini de tarama özelikleri ile etkinleştirerek, özelleştirebilirsiniz.

Eğer Nmap taraması sırasında hedef cihazın çalıştırdığı servisleri öğrenmek istiyorsanız, “-sV” parametresini kullanmanız yeterli olacaktır. Nmap taramasını hızlandırmak için, “-T” parametresini, raporları XML formatı ile kaydetmek istiyorsanız, “-oX” parametresini kullanabilirsiniz.

Ping atlamadan, ilgili cihaza taramak yapmak için de uygun Nmap parametresini etkinleştirebilirsiniz. “-A” komutu sayesinde, hedef cihazın işletim sistemini tespit edebilirsiniz.

Nmap Kullanımı

Nmap kullanımı, basit ve esnektir. Sadece basit temel komutları kullanarak, ağ taramasını yapabilirsiniz. Diğer karmaşık tarama seçeneklerine göre, Nmap ’i özelleştirebilirsiniz. Kolay ve işlevsel ara yüzü ile kullanıcılarına daha basit ve geniş bir kontrol hizmeti sunmaktadır.

Nmap Nasıl Yapılır?

Nmap nasıl yapılır ve tarama yapmak için adımları izleyebilirsiniz. Nmap kullanarak tarama yapmak için ilk olarak, komut alanına “nmap (hedef)” komutunu girmelisiniz. Bu alana cihazın IP numarasını yazmanız gerekmektedir.

Bu 👇da ilginizi çekebilir!

Siber Güvenlik Eğitimi Nasıl ve Nereden Alınır? (%100 Bilgi) – Siber Güvenlik Blogu (alikaanbashan.org)

Hedeflediğiniz cihaz veya ağı taramak için, tarama tekniğini özelleştirerek seçebilirsiniz. Kısa bir zaman sonra tarama sonuçları, raporlar şeklinde sizlere sunulacaktır.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir