Nasıl Hacker Olunur? Lamer vs Hacker

Nasıl Hacker Olunur?
0
(0)

Öncelikle buraya Snowden, Who Am I ya da Mr. Robot gibi yapımları izleyip geldiyseniz o kadar heveslenmeyin. Çünkü hacker olmak dizi ya da filmlerdeki kadar basit bir şey değil. Bunu yazımızın başında belirtmek istedik çünkü insanların hayalleriyle oynamanın hoş bir şey olmadığını düşünmekteyiz. Eminiz siz de böyle düşünüyorsunuzdur. Şimdi dilerseniz nasıl hacker olunur? Sorusunu cevaplamadan önce hacker kime denir? Ya da hacker ne iş yapar? Gibi soruların cevaplarını arayalım.

Hacker Nedir? Hacker Ne İş Yapar?

Yasal olarak çalışan hacker için genellikle siber güvenlik uzmanı adı verilmektedir. Bu uzmanlar, yani hackerlar genel olarak sistemlerdeki açıkları bulmak ve bu açıkları kapatmak için çalışmaktadır. Yani yasal olarak çalışan hackerlar insanların iyiliğini düşünmekle beraber sistemlerin güvenilirliğini arttırmaktadır.

Diğer açıdan bakmak gerekirse, hackerlar kendi çıkarları için çalışmak isteyebilir. Bu durumda genellikle yasa dışı faaliyetler yürütürler. Sistemlerde buldukları açıkları tamamen kendi yararları için kullanırlar. Bu gruplar genellikle ‘siyah şapkalı hackerlar’ olarak bilinmektedir.

Temel olarak beyaz şapkalı hackerlar ile siyah şapkalı hackerlar arasında bir fark yoktur. İkisi de aynı yöntemleri bilmekte ve bu yöntemlerden yararlanarak sistemdeki açıkları bulmaktadır. Fakat beyaz şapkalı gruplar bu açıkları kapatarak insanlara yarar sağlamaktadır. Siyah şapkalı gruplar ise bu açıkları suistimal ederek kendi yararlarını düşünmektedir. Bir de arada kalmış olan gri şapkalılar vardır. Fakat bu konulara girerek sizleri detaya boğmak istemiyoruz. Dilerseniz buraya tıklayarak daha önce şapka renklerine göre hackerların ne gibi işler yaptığını öğrenebilirsiniz. Böylelikle nasıl hacker olunur? Cevabını çok daha net bir şekilde alabilirsiniz.

Nasıl Hacker Olunur?

Bu içerikte verilen bütün tavsiyeler sizlerin etik değerler için savaşacak bireyler olduğunuzu varsayarak verilmiştir. Yani etik hacker olmak istediğinizi düşünmekteyiz. Aksi durumda er ya da geç yaptığınız kötü saldırılar karşınıza çıkacaktır. Bundan dolayı böyle bir şeyi aklınızdan geçirmemenizi tavsiye ederiz.

Etik hacker sistemlere yapılan saldırıları henüz başlamadan engellemektedir. Bunu çalıştıkları sistemlere düzenli olarak sızma testi (penetrasyon testi) yaparak gerçekleştirmektedir. Eğer sızma testi hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz. Dilerseniz yazımızı okumaya devam ederek nasıl hacker olunur? Sorusunun cevabını maddeler halinde alabilirsiniz.

İlk Adım: Yazılım Kampları

Eğer herhangi bir yazılım dili bilmiyorsanız hacker olmanız mümkün değildir. Yazılım dili bilmeden hacker olmak istemek teorik olarak İngilizce bilmeden İngilizce öğretmeni olmak istemekle aynı şeydir. Kulağa çok saçma geliyor değil mi? Bunun için öncelikle hacker olmak için gerekli olacak yazılım dillerini öğrenmekle işe başlamalısınız.

Bunun için kurslara üye olabilirsiniz ya da internet üzerinden ücretsiz kaynaklarla öğrenebilirsiniz. Ek olarak başlıkta belirttiğimiz gibi yazılım kamplarına katılarak kendinize değer katabilirsiniz. Bunlardan hangisini tercih edeceğiniz tamamen size kalmış durumda. Fakat birisiyle sınırlı kalmanızı tavsiye etmeyiz. Nereden başlayacağınız bilmiyorsanız Udemy üzerinden temel etik hacker olma kurslarından birisini satın alabilirsiniz. Böylelikle en azından bir şeylerin temelini atmaya başlayabilirsiniz.

İkinci Adım: Sabırlı Olun

Birçok kişi nasıl hacker olunur? Sorusu karşılığında “Bu iş çok basit, şu kursu satın alarak anında hacker olun, 1 ayda hacker olabilirsin!” gibi cevaplar beklese de gerçekler ne yazık ki bu şekilde değildir. Bu yolda büyük emek harcamanız gerekecek. Karşınıza sayısız zorluk çıkacak. İşte sizler bu zorlukları aşabildiğiniz zaman gerçek bir hacker olacaksınız. Bundan dolayı karşınıza çıkan ilk zorluktan pes edeceksiniz bu yola hiç çıkmayın. Bu bizden size zamanınızı boşa harcamamanız adına sunulmuş naçizane bir tavsiyedir.

Üçüncü Adım: Bug Bounty

Bug bounty hackerların belirli bir sistemde güvenlik açıkları bulması ve bunun sonucunda ödül almasıdır. Yani bir çeşit etkinliktir. Genellikle internet siteleri ya da markalar bu etkinlikten yararlanmaktadır. Böylelikle siber güvenlik uzmanı ile buluşan firmalar ya da siteler açıklarını keşfetmiş olurlar. Bunun sonucunda açık bulan kişi de ödül kazanmış olur. Yani bir nevi kazan kazan politikasıdır. Ayrıca öğrendiklerinizi uygulamaya dökmek için bulunmaz bir nimettir.

Hacker Olmak İsterken Lamer Olmak!

Birçok kişinin büyük bir heyecanla çıktığı hacker olma yolunda karşılaştığı veya karşılaşacağı muhtemel sonuçtur. Lamerlar kendilerini hacker sanan kişilerdir. Genellikle sayılı teknik bilgisine sahiptir. Hatta çoğu zaman bunlara teknik bilgiden ziyade ezber demek daha doğru olur. İnternet sitelerinin ‘index.php’ dosyasına ulaşıp “Hacked by falan filan” yazan kişilerdir.

Bu kişilerden olmak istemiyorsanız adım adım gitmeniz gerekmektedir. İlk olarak neyi ne amaçla yapacağınızı ve bunu yaptığınızda nasıl bir sonuçla karşılaşacağınızı öğrenmeniz gerekmektedir. İnternette bulunan birkaç basit kod yazarak oluşturulan “saldırıcıklar” başınıza dert açmaktan başka bir işe yaramaz. Bundan dolayı her zaman dikkatli ve bilinçli olmalısınız. Ayrıca öğrendiklerinizi insanların iyiliği için kullanmalısınız. Aksi durumda er ya da geç bir açık verirsiniz ve ciddi yaptırımlar ile karşılaşırsınız. Günümüzde fake hesap oluşturup insanları kandırmanın bile ağır hükümleri olduğunu düşünürsek yapacağınız eylemlerin sonuçlarının ne kadar ağır olacağını düşünmenizi isteriz. Nasıl hacker olunur? sorusunun cevabını aldığınızı düşünüyoruz. Umarız hayalinize ulaşır ve insanlara iyi anlamda hizmet etmeye en kısa sürede başlarsınız.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Author Profile

bay3harfli

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir