Loglama Nedir? Log Ne İşe Yarar?

Loglama Nedir
Loglama Nedir
0
(0)

Loglama, bilgisayar ortamında var olan sistemlerin olaylarını hatalarını ve diğer önemli durumları daha güvenli şekilde kaydetmeye imkan sağlayan bir işlemdir.

Kayıtlar sistem yöneticileri ve geliştiricileri tarafınca işlenerek hataların tespit edilmesi ve hataların doğrulanması ve geliştirilmesi amacı için kullanılır.

Genel olarak yazılım uygulamaları tarafından kullanılan loglama çalışır pozisyondayken farklı olayları loglama kodları ile kayda alır.

Bu şekilde olaylar arası hata mesajları dahil olmak üzere istek detayları işlem süreleri veri uyarı mesajları gibi bütün bilgiler kayda alınır.

Kaydı alınan bu veriler uygulamanın performansını ve güvenilirliğini en üst seviyeye getirmek için kullanılır. Bu şekilde uygulamanın daha güvenli hale gelmesi mümkün olur.

Bu hizmet aynı zamanda ağ sistemleri dahil olmak üzere sunucu ve bir diğer bilgisayar sistemlerinde güvenli şekilde kullanılır.

Mevcut bilgisayar sistemlerinde loglar, sistem yöneticileri tarafınca ağın durumu başta olmak üzere bütün güvenlik ihlallerinin tespiti için güvenli ortam oluşturur. Güvenlik ihlallerinin tespiti bu şekilde daha kolay hale gelir.

Loglama sistemde var olan hataların tespit edilmesi ve hataların ayıklanması aynı şekilde performansının en iyi dereceyi çıkartılması ve bununla birlikte yasal gerekliliğin de yerine getirilebilmesi için kullanılır. Yasal olarak her şeyin uygun olması gerekir. Verilerin saklanması ve sonradan denetlenmesi yasal olarak gereklidir.

Pek çok sektörde kullanılan loglama genellikle finans sağlık hukuk gibi yasal gerekliliğin üst sınırda olduğu hassas sektörlerde kullanılır.  Bu şekilde verilerin saklanması daha hızlı ve mümkün hale gelir.

Yukarıda bahsi geçen sektörlerde veri kaydının tutulması oldukça önemlidir. Bu nedenle loglama kullanılarak sektöre ait verilerin bilgisayar ortamda kayda geçirilmesi ve tutulması daha mümkün hale gelir.

Yasa Gereği Log Neden Tutulmalıdır?

Logların yasa gereği tutulmasındaki amaç kayda geçen verilerin işlenmesi ve gerekli görüldüğünde denetlenmesidir. Bu şekilde verilerin ne zaman gerçekleştiği, kim ve ne şekilde gerçekleştiği gibi konularda bilgi alınması kolay hale gelir.

Örnek olarak değerlendirilecek olursa finans sektöründe var olan işlemler müşterilerin hesapları ve diğer pek çok önemli bilgiler loglanarak yasal olarak denetime uygun şekilde ilerletilir. Aynı şekilde daha güvenli bir ortam oluşturularak kişilerin verileri tehlikeye girmemiş olur.

Hangi Yasalar Loglamayı Zorunlu Kılar?

Loglamayı zorunlu kılan ilk yasal yönetmelik kişisel verilerin korunması kanunudur.  İkinci olarak finansal düzenlemeler de verilerin kayda geçilmesi ve sonradan denetlenmesi için hazır bulunması gerekir. Onun için bütün velilerin loglanması gerekir.

Sağlık düzenlemeleri de tıpkı finansal düzenlemeler gibi bütün verilerin kaydedilmesi gereken bir durumdur. Kişilerin tedavileri ilaç kullanım durumları laboratuvar sonuçları ve diğer velilerinin tutulması sonradan denetlenmesi için gereklidir.

İletişim düzenlemeler ve çevre yasaları da verilerin loglanmasını gerektirir. Telefon görüşmeleri mesajlaşmaları internet aktiviteleri başta olmak üzere bütün kayıtların yasal takip işlemleri için kaydedilmesi gerekir. Aynı şekilde enerji şirketleri ve enerji sektöründe olan bütün kurumların çevre yasalarına göre veri kaydetmesi zorunludur.

Sektörlere Göre Log Kayıtlarının Saklanma Süreleri?

Herhangi bir sektörde var olan log kayıtlarının hangi durumlarda kaç yıla kadar saklanması gerektiği ülkeden ülkeye ya da sektörden sektöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Burada önemli olan mutlaka log kayıtlarının belli bir süre saklanması gerektiğidir.

Bu soru duruma bağlı olarak değişkenlik göstereceğinden ve sürenin veri durumuna bağlı olarak farklı şekilde yapılanacağından dolayı net bir cevap vermek mümkün değildir. Verilerin kaydedilmesi ve sonradan hukuksal olarak işlenmesi ve denetlenmesi için yasal yaptırımlara göre verilerin saklanması gerekir.

Türkiye’de Log Kayıtları Kaç Yıl Saklanmalıdır?

Türkiye’de log kayıtlarının saklanması farklı yasal düzenleme ve sektörün işleyişine bağlı olarak farklılık gösterir. Bazı yasal düzenlemeler de log kayıtlarının belli bir süre saklanması gerektiğini zorunlu hale getirmiştir.  Bu şekilde kanunu olarak işleyişin ve denetlenmesi kolay hale gelmesi daha mümkün olur.

Kanuni olarak işleyişin önünde durmamak ve cezai yaptırımlara maruz kalmamak için verilerin tutulması çok önemlidir.

Bu da İlginizi Çekebilir!

Penetrasyon Testi Web Güvenliği İçin Şart Mı? (alikaanbashan.org)

Örnek olarak Türkiye’de var olan Vergi Usul Kanunu’na göre fatura, ticari defter, vergi beyannamesi ve diğer pek çok veri kayıtları en az 5 yıl süreyle saklanması gerekir. Verilerin saklanması ve sonrasında kolay şekilde denetlenmesi için bu süre kanunu olarak yeterlidir.

 

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir