Hacklendikten Sonra Ne Yapılmalı?

Hacklendikten Sonra Ne Yapılmalı?
0
(0)

Siber güvenlik blogu içinde bugüne kadar yapılan paylaşımlarda siber saldırılardan nasıl korunulur? Bunu anlattık. Peki ya hacklendikten sonra ne yapılmalı? Bu sorunun cevabını merak eden herkes hazırladığımız bu içeriği okumalıdır. Aynı zamanda dilerseniz bu içeriği çevrenizdeki insanlarla paylaşarak onların da güvenliğini sağlayabilirsiniz. Unutmayın ki yakın çevrenizden birinin hacklenmesi demek sizin de riske girmeniz demektir. Bundan dolayı asla ama asla “ben” merkezli düşünmemek gerekir.

İnternet üzerinde oldukça fazla araştırılan hacklendikten sonra ne yapılmalı? Sorusunun net ve olabildiğince kısa cevabını arıyorsanız doğru yerdesiniz. Günümüzde bilgisayar okur yazarlığı olmayan birçok insan bulunmaktadır. Bundan dolayı her geçen gün birilerinin sosyal medya hesapları, banka hesapları veya kişisel bilgileri çalınmaktadır. Böyle bir durumla karşılaştığınızda ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız kesinlikle öğrenmeniz gerekmektedir. Hem sizin hem de sevdiklerinizin güvenliği için bu bir şarttır.

Eğer çevrenizde bulunan insanlar bu konu hakkında yeterince bilgi sahibi değilse kesinlikle hacklendikten sonra ne yapılmalı? Sorusunun cevabını onlarla da paylaşmanız gerekmektedir. Aksi durumda onların sosyal medya hesapları veya kişisel verileri çalındığında işin ucu sizlere de dokunacaktır. Unutmayın ki hemen hemen her gün sosyal medya kullanıyor ve bu mecradaki sohbet kutularında son derece özel bilgiler paylaşıyoruz. Bir hesabın çalınması demek hem sizin hem de sizinle sohbet eden kişilerin bilgilerinin riske girmesi demektir. Bundan dolayı siber güvenlik konusu hakkında en azından temel bilgileri öğrenmelisiniz.

Hacklendim Ne Yapmalıyım?

İnternet üzerinde gezinirken, bir anlık dalgınlıkla bilgisayarınızın kontrolünü istenmeyen bir kişinin eline vermeniz mümkündür. Kulağa biraz imkânsız gibi gelse de günümüz teknolojisinde bu son derece olasıdır. Ne kadar dikkatli olursanız olun bir anlık hatanız tüm bilgilerinizin çalınmasına sebep olacaktır. Bundan dolayı siber saldırı karşısında korunma yöntemlerinden ziyade sonrasında neler yapmanız gerektiğini de öğrenmeniz gerekir. Lafı daha fazla uzatmadan hacklendikten sonra ne yapılmalı? Sorusunun cevabını vermeye başlayalım. Aşağıdaki adımları acele etmeden ve dikkatli bir şekilde uygulamanız durumunda siber saldırıdan minimum hasarla kurtulabilirsiniz.

Hacklendikten sonra ne yapılmalı? Maddeler Halinde

  1. Öncelikle bilgisayarınızın internet bağlantısını kesmek başlangıç için en iyi karar olacaktır. Eğer laptop ya da telefon kullanıyorsanız wi-fi ağından tamamen çıkın ve ağı unutun. Masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız ethernet kablosunu tamamen çıkartın. Bu sayede uzaktan bilgisayarınıza bağlanmış olan saldırgan bilgisayarınızın içinde rahat bir şekilde dolaşamayacaktır.
  2. Daha sonra sabit diski bilgisayarınızdan çıkarmalısınız. Bunun için öncelikle bilgisayarınızı tamamen kapatmalısınız. Ardından masaüstü bilgisayar ise kasadan sabit diski birkaç basit adımla sökün. Laptop kullanıyorsanız bu pek mümkün olmayacaktır. Fakat bazı modeller daha rahat sökülmektedir. Bundan dolayı imkânınız var ise sabit diski hemen sökün. Daha sonra bu sabit diski bir başka bilgisayara takarak hızlı bir antivirüs taraması gerçekleştirin. En iyi ücretsiz antivirüs yazılımları hakkında bilgi almak için linki kullanabilirsiniz.
  3. Sonrasında verilerinizin tamamını yedekleyin. Fakat yedeklerken başka bir bilgisayarın sabit diskini kullanmayın. Böyle bir şey yaparsanız o bilgisayara da virüs bulaştırma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Dosyalarınızı başka bir sabit diske yedekleyin fakat bu diskin de riskte olacağını asla unutmayın. Dosyaları yedeklediğiniz diski tekrar taramaya sokun.
  4. Daha sonra sisteminizi baştan kurarken verilerinizi bir “güvenli silme aracı” ile tamamen silmeniz gerekmektedir. Bu sayede verileriniz geri getirilemeyecek şekilde silinecektir. Yedeklediğiniz diskte verileriniz duracağı için bu sorun olmayacaktır.
  5. Daha sonra yedeklediğiniz verileri yeniden kurduğunuz sisteme atabilirsiniz. Fakat bu adımda da dikkatli olmalısınız. Format atmak her zaman çözüm değildir. Bundan dolayı bilgisayarınızı tekrardan taramanız mantıklı olacaktır.
  6. Ardından tüm hesaplarınızın ve bilgisayarınızın parolasını değiştirmenizi tavsiye etmekteyiz. Bu sayede kişisel bilgilerinizin çalınmasını engelleyebilirsiniz.

Hacklendikten sonra ne yapılmalı? Sorusunun en net ve anlaşılır cevabı yukarıda verilmiştir. Adımları teker teker uygulayarak hacklenmekten en az zararla kurtulabilirsiniz.

Profesyonel Destek Almanız Gerekebilir

Yukarıdaki işlemler hacklendikten sonra ne yapılmalı? Cevabı olsa da bu işlemler sonucunda %100 güvende olduğunuzu asla söyleyemeyiz. Size saldırı düzenleyen kişinin nasıl bir yazılım ya da virüs kullandığını bilemeyeceğimizden ötürü bunun garantisini asla veremeyiz. Bundan dolayı bilgisayarda aşırı hassas, özel veya önemli bilgileriniz bulunuyorsa kesinlikle profesyonel bir siber güvenlik uzmanı ile çalışmanız gerekecektir.

Özellikle bir şirketin yöneticisiyseniz veya gelir elde ettiğiniz bir internet siteniz varsa ve başınıza böyle bir talihsizlik geldiyse kesinlikle siber güvenlik uzmanları ile çalışmanızı tavsiye ederiz. Aksi durumda bilgisayarınızda kalan bir virüs tekrardan başınıza büyük dertler açacaktır. Bu satırları okuduktan sonra “E o zaman antivirüsler ne işe yarıyor?” diye düşünülebilirsiniz. Antivirüsler sizleri birçok zararlı yazılım yani malware karşısında korunaklı kılmaktadır. Fakat antivirüs yazılımlarına yakalanmayan birçok virüs de bulunmaktadır. Yani bilgisayarınızda kurulu olan tek bir antivirüs sizleri tüm virüslerden korumayacaktır.

Yani aslına bakarsanız hacklendikten sonra ne yapılmalı? Sorusunun cevabı size saldıran hackera göre farklılık gösterecektir. Yukarıdaki başlık altında sıraladığımız maddeler sizleri büyük ölçüde koruyacaktır. Bazı durumlarda tam koruma da sağlamaktadır fakat bunun garantisini bizlerin vermesi doğru olmaz. Bunun için uzmanlardan yardım almanız gerekmektedir.

Siz siz olun asla crack program, APK dosya veya buna benzer dosyaları cihazlarınıza indirmeyin. Unutmayın ki ortada ücretsiz bir şey varsa ürün sizsiniz. Bunu aklınızdan çıkarmadığınız sürece herhangi bir siber saldırıdan etkileneceğinizi düşünmemekteyiz. Ayrıca mümkün olan bütün ortamlarda çift faktörlü kimlik doğrulaması özelliğini aktif etmenizi şiddetle önermekteyiz.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir