Güvenli E-Posta Kullanımı: Her An Saldırıya Uğrayabilirsiniz!

Güvenli E-posta Kullanımı
Güvenli E-posta Kullanımı
5
(1)

Teknolojinin gelişmesi ve internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte haberleşme sektöründe de büyük gelişmeler yaşandı. E-posta ya da diğer bir ismiyle e-mail haberleşme aşamasında yaşanan en büyük gelişmedir. Fakat bu gelişme peşinde yeni bir sorumluluk getirmektedir; Güvenli e-posta kullanımı.

Dijital dünya sandığınız kadar masum ya da güvenilir bir ortam değildir. İnternet üzerinde kötü amaçlara hizmet eden ve kişisel çıkarlarını düşünen binlerce kişi vardır. İşte tam da bu yüzden kendi güvenliğinizi kendinizin sağlaması bir tercihten ziyade zorunluluktur. Tıpkı gerçek hayatta kişisel güvenliğinizi sağladığınız gibi internet üzerinde de bu güvenliği sağlamalısınız.

Güvenli E-Posta Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Siber dünyada en çok kullanılan saldırı türlerinden birisi sosyal mühendislik saldırısıdır. Bu konu hakkında detaylı bilgilendirmeye sahip olmak için buraya tıklayabilirsiniz. Sosyal mühendislik saldırıları yapılırken e-posta uygulamaları büyük bir sıklıkla kullanılmaktadır. Bundan dolayı her bireyin güvenli e-posta kullanımı hakkında yeterli bilgiye sahip olması gerekmektedir.

Hassas ve kişisel verilerinizin başka kişilerin eline geçmesini istemiyorsanız e-posta güvenliğinizi sağlamanız gerekmektedir. E-posta adresinize gelen mesajlar aracılığıyla kötü niyetli kişiler bilgisayarınıza zararlı yazılımlar yükleyebilmekte veya kişisel verilerinizi çalabilmektedir. Kötü amaçlı hackerların gözünde kimlik ele geçirmek için en kullanışlı araçlardan birisi de e-posta uygulamalarıdır. Güvenli e-posta kullanımı için gelişmiş güvenlik önlemlerine sahip sağlayıcıları tercih etmekle işe başlayabilirsiniz. Bu özelliklerden bazıları;

  1. Şifreli e-posta oluşturma,
  2. Güçlü parola mekanizmaları,
  3. Güçlü erişim kontrol mekanizmaları,
  4. Spam filtreleme yazılımı,
  5. Kullanıcı adını gizleme,

gibi temel özellikler vardır. Bu özellikler sayesinde kişisel güvenliğinizi çok daha iyi duruma getirebilirsiniz.

Güvenli E-Posta Kullanımı İçin Yapılması Gerekenler

Kişisel verilerinizin güvenliğini sağlamak için herkesten çok kendinizin çaba sarf etmesi gerekmektedir. Güvenli e-posta kullanımı hakkında bilgi sahibi olmak bunların en başında gelmesi gereken unsurdur. Dünya üzerinde gerçekleşen siber saldırıların %90’ından fazlası sosyal mühendislik yöntemiyle yapılmaktadır. Bu yöntemde en çok kullanılan araç ise e-postalardır. İşte güvenli e-posta kullanımı için yapılması gerekenler;

1 – Güçlü Şifreler Kullanın

Güçlü bir şifre uzun şifre demek değildir. Oldukça kısa fakat binlerce karakterden çok daha güçlü olan şifreler bulunmaktadır. Şifre kullanırken ortalama 8 karakter tercih etmeniz yeterli olacaktır. Fakat bu karakterler içinde büyük harf, küçük harf, rakam ve özel karakter olmalıdır. Eğer bu şekilde şifre oluşturmak zor geliyorsa internet üzerinde sizler için şifre oluşturabilecek siteler bulunmaktadır. 1234 gibi basit bir şifre kullanmak yerine büyük – küçük harflerin, rakamların ve özel karakterlerin uygun biçimde kombine edildiği şifreler kullanmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca kesinlikle doğum tarihinizi, çocuklarınızın ismini, tuttuğunuz takımı, kısaca sizi az çok tanıyan bir kişinin tahmin edebileceği bilgileri kullanmamalısınız.

2 – Linklere Tıklarken Dikkatli Olun: Güvenli E-posta Kullanımı İçin Vazgeçilmez!

Tanımadığınız birinden veya daha önce duymadığınız bir markadan gelen linkleri kullanmamaya özen gösterin. Bunlar genellikle sahte sitelere yönlendiren ve kişisel bilgilerinizi çalmayı hedefleyen linkler olmaktadır.

3 – Önemli Bilgileri E-Posta ile Göndermeyin

Önemli bir bilgiyi karşı tarafa iletmek zorundaysanız bunu arayarak yapmanızı tavsiye ederiz. Karşınızdaki kişi güvenli e-posta kullanımı konusunda yeterince tecrübeli olmayabilir. Gönderdiğiniz dosya karşı tarafın hesabının ele geçirilmesi sonucunda afişe olacaktır.

4 – Spam Postalara Dikkat Edin

Bir e-posta spam kutusuna düşmüşse orada bir gariplik var demektir. Güvenilir ve dünyaca tanınmış markaların dışında kalan ve spama düşen e-postalara bakmamanızı tavsiye ederiz. Bakarsanız da kesinlikle uyanık olmalı ve içinde bulunan ekleri kullanmamalısınız. Yapacağınız en ufak bir yanlışta bilgisayarınıza veya telefonunuza virüs indirebilirsiniz.

5 – Ücretsiz Wi-Fi Kullanırken Dikkatli Olun

Ücretsiz wi-fi kulağa her zaman çekici gelmektedir. Bu wi-fi adresleri genellikle şifresiz olurlar. Bundan dolayı birçok insan bu ağlara bağlanır. Böylelikle hackerlar için cennet gibi bir ortam oluşmuş olur. Burada güvenli e-posta kullanımı konusundan ziyade dikkat etmeniz gereken daha önemli bir konu bulunmaktadır. Hackerlar yaptıkları ya da kullandıkları yazılımlar sayesinde ücretsiz wi-fi alanlarını kopyalayabilirler. Bu sayede konuda bilgisi olmayan kişiler ücretsiz ağ sanarak hackerın oluşturduğu ağa bağlanırlar. Bu aşamada yapılan bütün hareketler ve davranışlar hackerların gözetiminde olur. Herkese açık ağlara bağlanırken dikkatli olmalısınız. Ayrıca giriş yaptığınız url’nin başında “HTTPS” olduğundan emin olmalısınız.

Tüm bunlara dikkat etmeniz durumda güvenli e-posta kullanımı konusunu başarmış sayılırsınız. Ayrıca internette ufak bir araştırma yaparak ücretsiz ve güvenilir farklı e-posta sağlayıcılarını öğrenebilirsiniz. Dünyaca ünlü e-posta sağlayıcılarından bile daha güvenilir ve zengin özelliklere sahip sağlayıcılar bulunmaktadır. Popüler olanın değil güvenilir olanın peşinden gitmelisiniz. Böylelikle çok daha güvenli bir ortamda iletişim kurabilirsiniz.

Verebileceğimiz diğer bir tavsiye ise kişisel e-postanız ile alışveriş, sosyal medya veya bu tarz işleri yaptığınız e-postanız farklı olsun. Böylelikle kişisel bilgilerinizin, konuşmalarınızın ve bu tarz işlerinizin güvenliğini sağlamak çok daha rahat olur. Ayrıca kişisel e-postanızı güvenmediğiniz hiç kimseye vermeyin veya başka bir yerde kullanmayın.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 5 / 5. Oylama puanı: 1

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir