Çocuklar için İnternet: Ebeveyn Kontrolü Nasıl Yapılır?

Çocuklar için İnternet
0
(0)

Günümüzde hemen hemen bütün ebeveynler çocuklarının eline akıllı telefon verip tek başına bırakmaktadır. Bunun çok yanlış olması bir yana çocukların internette karşılaşabileceği tehlikelerin de bir sınırı yoktur. Bundan dolayı çocuklar için internet ayarlarının yapılması gerekir.

Çocuklar için internet ayarlarının yapılması bir tercihten ziyade zorunluluktur. En azından bizler bu şekilde düşünmekteyiz. Eğer bu ayar yapılmazsa çocuklarınız kontrolsüz internet kullanımından dolayı büyük zararlar görecektir. İşte o zararlardan bazıları:

  1. Küçük yaşlarda şiddete merak ve meyil,
  2. Oyun veya sosyal medya bağımlılığı,
  3. Cinsel içeriklere maruz kalma,
  4. Yaşıtlarına veya diğer kullanıcılara karşı internet zorbalığı,
  5. Küfür, hakaret ve bu tarz nefret söylemleri,
  6. İnternete karşı bağımlılık geliştirme,
  7. Fiziksel sağlıkta meydana gelen bozulmalar,

Çocuklar için internet ayarlarının yapılmaması sonucunda yukarıdaki gibi birçok olumsuz etkiler ortaya çıkacaktır. Bu etkiler yalnızca en belirgin olanlarıdır, yani bunun dışında bulunan olumsuz etkiler de bulunmaktadır. Çocuklarınızın sağlığını ve psikolojisini önemsiyorsanız çocuklar için internet ayarını yapmanız gerekmektedir.

Teknolojinin birçok yararı bulunmaktadır ve çocuk gelişiminde önemli bir rolü vardır. Fakat olumlu özellikler teknolojinin doğru kullanılmasıyla birlikte ortaya çıkacaktır. İnternette bulunan sitelerin arasından eleyici davranmak gerekmektedir. Aksi durumda çocuklarınızın karşı karşıya kalacağı tehditler ciddi anlamda büyüktür. Çocuklarınızın çok daha sağlıklı ve güvenilir bir internet kullanmasını istiyorsanız çocuklar için internet ayarlarını yapmanız gerekmektedir. Nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Çocuklar için İnternet Ayarları Nasıl Yapılır?

Öncelikle çocuğunuza telefonu çizgi film ya da YouTube için veriyorsanız YouTube Kids uygulamasını indirebilirsiniz. Daha sonra telefonunuzda uygulamalar arası geçiş özelliğini kapatabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz ne yaparsa yapsın uygulamadan çıkamayacaktır.

Fakat çocuklar için internet ayarını yapmak için bundan daha güzel bir yöntem bulunmaktadır. O da Google şirketinin geliştirmiş olduğu Family Link uygulamasını kullanmaktır. Nasıl kullanacağınızı merak ediyorsanız aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz:

  1. Öncelikle kullanmakta olduğunuz uygulama pazarına giriş yaparak Family Link uygulamasını indirin.
  2. App Store kullananlar buraya, Google Play Store kullananlar ise buraya tıklayabilir.
  3. Daha sonra uygulama içinde bir aile grubu oluşturmanız gerekiyor. Bu gruba 4 kişiye kadar aile üyesi eklenebiliyor.
  4. İşlemlerin tamamlanabilmesi için Google hesabınıza kart bilginizi tanımlamanız gerekiyor. Bu sayede hesabınız Google tarafından tanımlanıyor. Bu aşamada kartınızdan 1 TL kesinti yapılıyor. Bu kesinti daha sonra tekrar iade ediliyor.
  5. Daha sonra çocuğunuzun kullanmakta olduğu cihaza da aynı uygulamayı indirerek oturum açmanız gerekiyor.
  6. Çocuklar için internet sağlayan bu uygulamayı kullanarak çocuğunuzun cihazından kurmuş olduğunuz aileye katılmanız gerekiyor.

İşlemlerin tamamı yukarıdaki gibidir. Yukarıdaki adımları başarılı bir şekilde yerine getirmeniz durumunda çocuklar için internet kontrolü yapabileceksiniz.

Family Link Ne İşe Yarar?

“Uygulamayı indirdik fakat ne işe yarıyor?” diye soranlar buraya! Aslında uygulamayı biraz kurcalayarak her şeye hâkim olabilirsiniz. Fakat bizler sizlere mümkün olduğunca bu uygulamada neler yapabileceğinizi anlatacağız:

  1. Çocuğunuzun telefonuna yüklenen uygulamaları görebilir ve engelleyebilirsiniz.
  2. Konumlara erişebilirsiniz.
  3. Aileye katılan cihazda istediğiniz zaman zil sesi çaldırabilirsiniz.
  4. Çocuğunuzun kullandığı uygulamalarda bulunan izinleri denetleyebilir ve değiştirebilirsiniz.
  5. Hangi uygulamalarda para harcadığını görüntüleyebilirsiniz.
  6. Chrome tarayıcıda yaptığı aramaları ve girdiği siteleri görüntüleyebilirsiniz. Aynı zamanda dilediğiniz siteleri engelleyebilirsiniz.
  7. Chrome dışında bir tarayıcı yüklerse bu tarayıcıyı uzaktan kaldırabilirsiniz. Bu kullanmasını istemediğiniz diğer uygulamalarda da kullanabileceğiniz bir özelliktir.
  8. Çocuğunuzun yükleyeceği uygulamalar önce sizlerin onayından geçiyor. Onaylarsanız yükleyebiliyor. Bununla da kalmıyor ilk kez çalıştıracağı zaman sizden aile şifresini talep ediyor.
  9. Çocuğunuz için uyku saati ayarlayabiliyorsunuz. Bu saate geldiğinde telefon kullanım dışı kalıyor. Böylelikle gece yarısı uyansa bile sizden izinsiz telefonunu kullanamıyor.

Çocuklar için internet ayarlarına ek olarak cihaz güvenliğini nasıl sağlayabileceğiniz de anlatmış bulunmaktayız. Uygulamanın güvenilir olup olmadığı konusunda araştırmalar yapıyorsanız cevabı çok basit. Google şirketine ne kadar güveniyorsanız bu uygulamaya da o kadar güvenebilirsiniz. Telefonunuzda hâli hazırda tonlarca Google hizmeti bulunmakta. Bunun da bilincinde olmanızı isteriz.

Ayrıca aile şifresini bir kenara yazmanızı şiddetle tavsiye etmekteyiz. Çünkü gün gelir de uygulamayı kaldırmak isterseniz bu şifre size lazım olacak. Şifreyi hatırlamamanız veya kaybetmeniz durumunda uygulamayı kaldırmak oldukça zahmetli bir hâl alıyor. Bunu da belirtmemiz gerektiğini düşünüyoruz.

Çocuklarımız her geçen gün birbirinden farklı teknolojiler ile karşı karşıya kalıyor. Onlar doğruyu ve yanlışı henüz net bir şekilde birbirinden ayıramazlar. Bundan dolayı onların denetiminizde olmasında her zaman yarar var. Fakat bu teknolojiyi çocuğunuzu tabiri caizse ‘köleniz’ yapacak seviyede kullanmamalısınız. Bu sefer aşırı sıkmadan dolayı farklı kötü alışkanlara kayacaktır. Bu da istemediğimiz bir şeydir. Çocuklar için internet ve cihaz kontrolü bu şekilde yapılmaktadır. Tabii ki tek yolu bu değildir fakat en kolay ve etkili yöntemi kesinlikle bu diyebiliriz. Daha farklı ebeveyn kontrol yöntemleri öğrenmek istiyorsanız yorumlar kısmında belirtebilirsiniz. Aynı zamanda siber güvenlik hakkında genel bilgilendirmelere sahip olmak istiyorsanız linki kullanabilirsiniz. İşinize yarar şeyler bulacağınızdan emin olabilirsiniz.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir