APK İndirmek Zararlı Mı?

0
(0)

Akıllı telefon kullananların büyük bir çoğunluğu APK kavramı ile karşılaşmıştır. Genellikle ücretli uygulamaları ücretsiz bir şekilde kullanmak isteyen kişiler telefona APK indirmek zararlı mı? Sorusunun cevabını aramaktadır. Zamanı olmayan kişiler için kısa bir cevap vermek gerekirse; APK indirmek başınıza büyük belalar açacaktır. Bundan emin olabilirsiniz. Sizler farkına varmasanız bile birçok APK dosyası telefonunuzdaki bilgilere erişmek için kullanılmaktadır. Gelişen teknolojiyle birlikte yeni güvenlik önlemleri ortaya çıksa da bu önlemlere karşın yeni virüsler ve saldırı teknikleri de ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı APK indirmek kesinlikle tavsiye edilmemektedir.

APK İndirmek Günah Mı?

Arkadaşlar yaptığınız işlere günah mı veya sevap mı gözüyle bakmanız her ne kadar iyi bir davranış olsa da bununla sınırlı kalmamanız gerekir. Bu başlık Google arama motorunda oldukça fazla aratıldığı için böyle bir başlık açma gereği hissettik. APK indirmek günah mı? Sorusu, hırsızlık yapmak günah mı? Sorusu ile eş değerdedir. Basit bir mantıkla açıklamak gerekirse ücretli olarak satılan uygulama bu işten para kazanmaktadır. Yani kullanıcılar para ödeyerek ilgili yazılımı satın aldıklarında o yazılımı geliştiren kişiler ve marka bundan para kazanmaktadır. Sizler ücretli olan bu yazılımı başka bir kaynaktan ücretsiz olarak indirdiğinizde geliştirici ekibin emeğini, zamanı ve parasını çalmış oluyorsunuz.

“Milyonlarca kişi o uygulamaları indiriyor, sadece benim APK olarak indirmem onlara bir zarar vermez.” diye düşünüyorsanız bu yoldan hemen dönmelisiniz. Bu cümle tamamen bencilce bir cümledir. Her ne kadar o uygulamayı milyonlarca kişi satın alıyor olsa da sizler kendi davranışınızdan sorumlu olmaktasınız. APK indirmek nereden bakılırsa bakılsın etik olmayan, kötü bir davranıştır. Aynı zamanda cihazınızdaki hassas bilgilere ulaşmak isteyen birçok kişi bu dosyaları kullanarak cihazınıza virüs bulaştırmaktadır. Hiçbir zaman unutmamanız gereken bir cümle söylemek isteriz: Eğer ortada ücretsiz bir hizmet veya ürün varsa bedelini size ait olan başka şeylerle ödersiniz. Bu şeyler çoğu zaman kimseyle paylaşmak istemeyeceğiniz hassas bilgileriniz olmaktadır. Bundan dolayı kesinlikle APK dosya indirmemelisiniz.

APK İndirmek Suç Mu?

Kısa bir cevap vermek gerekirse “evet” APK indirmek suçtur. APK dosya indirerek kendi kişisel bilgilerinizi riske atmanızın yanı sıra ciddi bir suç işlemiş olmaktasınız. APK dosya indirdiğiniz tespit edildiği takdirde firma hakkınızda yasal işlem başlatabilir. Sonuç olarak firmanın ürettiği ve ücretli olarak dağıtımını sağladığı bir uygulama veya yazılımı bedava şekilde elde ediyorsunuz. Daha doğrusu resmen çalıyorsunuz. Bundan dolayı tabii ki bir suç işliyorsunuz.

Günümüzde her ne kadar kimse APK dosya indirdiği için ceza almamış olsa da bu büyük bir suç teşkil etmektedir. Tüm bunlardan daha önemlisi telefona APK indirmek kesinlikle etik dışı bir davranıştır. Yalnızca empati kurarak bu tarz soruların cevabını kendiniz de bulabilirsiniz. Şu şekilde bir örnek verebiliriz:

Bir markanız var ve uygulama geliştiriyorsunuz. Uygulamanızın ücreti de 50 TL olsun. 10 bin kişi de uygulamanızı satın alarak indirsin. Kabaca bir hesap yaparsak ve herhangi bir vergi ödemediğinizi düşünürsek (Böyle bir şey mümkün değil. Kazandığınız her kazancın vergisini vermelisiniz. Fakat bu yalnızca bir örnek olduğu için vergiyi çıkarıyoruz.) 500 bin TL kazanmış oluyorsunuz. Bir 10 bin kişinin de uygulamanızı para vermeden APK indirmek suretiyle edindiğini varsayarsak 500 bin TL’niz sizden çalınmış oluyor. İşte mantık bu kadar basit. 1 milyon TL kazanmak varken 10 bin insanın uygulamanızı APK olarak indirdiği için kazancınız yarı yarıya düşmüş oldu. Bakıldığı zaman bu davranış suç olarak sayılmasa bile ciddi anlamda etik dışıdır.

APK Virüs Bulaştırır Mı?

Aslına bakılırsa APK indirmek kaynağına bakılarak tehlike oranı belirtilmesi gereken bir unsurdur. Çünkü uygulama pazarlarında bulunan dosyaların büyük bir çoğunluğu APK olarak indirilebilir içeriklerdir. Fakat buradaki kırmızı çizgi hangi kaynaktan APK indirmek istediğinizdir.

Eğer daha önce adı sanı duyulmayan, ne olduğu belirsiz bir kaynaktan dosya indirirseniz muhtemelen içinde gömülü bir virüs bulunacaktır. Fakat bu en iyi APK sitesi içinde virüs bulunmayacağı anlamına gelmez. %100 güvenilir APK sitesi diye bir şey yoktur. APK dosyalar tamamen üreticilerinin inisiyatifine kalmış dosya türleridir. APK dosyalara herhangi bir virüs enjekte etmek inanın son derece kolay bir işlemdir. Zaten bundan dolayı telefonunuza en güvenilir APK sitesi olduğu söylenen sitelerden dosya indirdiğinizde bile uyarı alırsınız. Bu uyarıyı dikkatli bir şeklide okumanız durumunda kuracağınız dosyanın büyük tehlikeler oluşturabileceğini ve hassas bilgilerinize erişim sağlayabileceğini rahat bir şekilde anlayabilirsiniz.

Buna ek olarak APK indirmek kadar kurmak konusunda da dikkatli olmalısınız. Bir APK dosyası sizden gereğinden fazla izin istiyorsa onun bir virüs olduğundan emin olabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse bir hesap makinesi uygulamasını APK olarak indirdiğinizde bu uygulamanın sizin kişilerinize veya kameranıza erişim istememesi gerekir. Mantıken baktığınızda uygulamanın hesap yaparken bu tarz oluşumları kullanmayacağını anlayabilirsiniz. Uzun lafın kısası APK indirmek etik değildir, suçtur ve kesinlikle tavsiye edilen bir davranış değildir. Ücretli uygulamaları alamıyorsanız bu o uygulamaları APK olarak indirebileceğiniz anlamına gelmez.

Ayrıca ilginizi çeken içeriklere aşağıdaki alandan ulaşabilirsiniz. 👇 Başlığın üzerine tıklamanız yeterli olacaktır.

  1. Siber Güvenlik Danışmanlığı Hizmeti
  2. Peneterasyon Testi Nedir? Hangi Aşamalardan Oluşur?
  3. Telefonlar Dinleniyor Mu?

Daha fazla içerik için siber güvenlik blogu içinde gezinebilirsiniz.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Author Profile

bay3harfli

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir