Yapay Zekâ Faydaları ve Tehlikeleri 

Yapay zekâ faydaları ve tehlikeleri 
0
(0)

Günümüzde birbirinden farklı birçok yapay zekâ uygulaması bulunuyor. Bu uygulamaların her biri farklı bir amaca hizmet ediyor. Fakat bu amaçlar her zaman iyi amaçlar olmuyor. Yapay zekâ faydaları ve tehlikeleri başlıklı bu yazımızda sizlere yapay zekânın siber güvenlik alanında nasıl kullanıldığını, ne gibi yararları ve zararlı olduğundan bahsedeceğiz. Yazımızı okumaya devam ederek bu konu hakkında detaylı bilgilendirmelere sahip olabilirsiniz.

Yapay zekâlar günümüzde yeni yeni popüler olmaya başlamıştır. Günümüzdeki halleriyle bile kendilerini geliştirebilen ve sürekli yeni bir şeyler öğrenebilen yapay zekâlar bulunmaktadır. Bundan dolayı birçok insan “Acaba yapay zekâ ilerleyen süreçlerde bir tehlike oluşturabilir mi?” sorusunu kendilerine sormaktadır. Sizler için hazırladığımız yapay zekâ faydaları ve tehlikeleri başlıklı içeriğimizde bu konuyu derinlemesine inceleyeceğiz.

Yapay Zekâ Nasıl Ortaya Çıktı?

Yapay zekâ faydaları ve tehlikeleri hakkında bilgi vermeden önce bu teknolojinin nasıl ortaya çıktığını incelemek istedik. Birçok kişi yapay zekâların Chatgpt ile çıktığını düşünmektedir. Fakat bu son derece yanlıştır. Yapay zekâların geçmişi çok daha eskiye dayanmaktadır.

Aslına bakarsanız ilk yapay zekâ 1951 senesinde Marvin Minsky ve Dean Edmonds tarafından geliştirilmiştir. Kulağa oldukça ilginç geliyor değil mi? Geliştirdikleri yapay zekâya ise SNARC ismini vermişlerdir. Bu bilgisayar tarihin ilk yapay sinir ağı temelli bilgisayar olarak geçmektedir. Bu bilgisayar deneme yanılma yoluyla becerilerini geliştirmekte ve çok daha iyi bir duruma gelmektedir. SNARC kısaltmasının dilimizdeki açılımı Stokastik Nöral Analog Güçlendirme Hesaplayıcısı olarak geçmiştir. Oldukça karışık ve bilimsellik akan bir açılım olduğu kesin.

Bugün hazırladığımız yapay zekâ faydaları ve tehlikeleri içeriğinin temelleri aslına bakarsanız 1951 senesinde geliştirilmiş olan bu yapay zekâya dayanmaktadır. Sonuç olarak bu yapay zekâ olmasaydı belki de günümüzde yeni varyasyonları bu denli gelişmiş olmayacaktı.

Yapay Zekâ İşinizi Elinizden Alacak Mı?

Günümüzde birbirinden farklı birçok yapay zekâ bulunmaktadır. Yapay zekânın önlenemez yükselişi birçok kişinin aklında cevapsız soruların belirmesine sebep olmuştur. Aslına bakarsanız şu an hiçbir alanda yapay zekâ birilerini işinden edebilecek kadar gelişmemiştir. İşinde tecrübesiz, çalışmayı sevmeyen ve geleneksel takılmaktan bir türlü kurtulamayan kişiler, yapay zekânın gelişiminden olumsuz etkilenmiştir. Bunun dışında sorun yaşayan meslek grubu ya da kişiler yoktur, en azından şimdilik.

Yapay zekâ faydaları ve tehlikeleri söz konusu olduğunda hayati bir tehlike şimdilik söz konusu değildir.  Şu an için yalnızca gereksiz iş gücünü ortadan kaldırmaktadır, sadece ve sadece işlerin kaba yükünü almakta ve kişilere zaman kazandırmaktadır. Bu konuda içiniz rahat olabilir, şimdilik!

Yapay Zekâ Faydaları ve Tehlikeleri Hangileridir?

Yapay zekâ günümüzde insanlar tarafından bir ‘öcü’ gibi görülse de aslında oldukça büyük avantajları bulunmaktadır. Tabii ki bir o kadar da dezavantaja sahiptir. İşte yapay zekâ faydaları ve tehlikeleri.

Yapay Zekâ Faydaları:

  1. Oldukça verimli çalışmaktadır: Yapay zekâların neredeyse tamamı insanlardan binlerce kat daha verimli çalışmaktadır. Özellikle yorgunluk, açlık, susuzluk gibi insanî duyguları ve ihtiyaçları olmadığı için aynı işlemi siz komut verdikçe tekrar, tekrar, tekrar ve tekrar yapabilmektedir. Bundan dolayı oldukça verimlilerdir.
  2. Hata payı yok denecek kadar az: Günümüzde birçok yapay zekâ hata yapmaktadır fakat bu hatalar insanların yaptıkları ile kıyaslandığında yok denecek kadar azdır. Bundan dolayı insanların ortaya attığı projelerin yapay zekâ içinde kontrol edilmesinde büyük bir yarar vardır.
  3. Dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz: Yapay zekâlar insanlar gibi değildir. Düğmesine ne zaman basarsanız o zaman çalışırlar. Uyanıp, kahvaltısını hazırlayıp, üstünü başını düzeltip yola koyulmak onlar için değildir. Bundan dolayı firmalara büyük ölçüde zaman kazandırır.

Yapay Zekâ Tehlikeleri:

  1. İşsizlik: Şimdilik böyle bir tehlike olmasa da yapay zekânın gelişmesiyle birlikte birçok iş kolu tehlike altına girmektedir. Aynı zamanda teknolojiye alışan insanlar giderek tembelleşmektedir. Yapay zekâ faydaları ve tehlikeleri kıyaslamasını yaparak hangi tarafın ağır bastığına kendiniz karar verebilirsiniz.
  2. Maliyet: Yapay zekânın gelişmiş versiyonlarını oluşturmak çok büyük maliyetlere sebep olmaktadır. Ayrıca herhangi bir arıza durumunda içindeki verilerin tamamen kaybolması muhtemeldir.
  3. İnsan yerine asla geçemezler: En azından şimdilik yapay zekâların duyguları yok. Bunu ChatGPT örneğinde oldukça rahat bir şekilde görmekteyiz. Birçok insan ilk çıktığı zamanlarda özellikle içerik üreticilerin ChatGPT’den dolayı zorluk çekeceğini düşündü. Fakat üzerinden fazla zaman geçmeden insanların elinden çıkan metinlerin ne kadar değerli olduğu anlaşıldı.

Gelişen teknolojinin zararları ve faydaları günümüzde birbirine eşit oranda ilerliyor desek pek de yanlış bir şey söylemiş olmayız. Fakat haddinden fazla gelişmişlik insanlar için hiç iyi olmayacaktır. Şimdiden insanların büyük bir çoğunluğunda tembellik, yaratıcılıkta azalma ve daha birçok olumsuz belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı zorunda kalmadığınız sürece, özellikle ödevleriniz için, yapay zekâ kullanmamaya özen gösterin. Tabii ki yardım alabilirsiniz fakat tüm işi yapay zekâya yaptırmak ilerde önlenemez sorunlara yol açacaktır. Yapay zekâ faydaları ve tehlikeleri hakkında daha detaylı içerik istiyorsanız yorum kısmında belirtebilirsiniz. Ayrıca siber güvenlik alanına ilgi duyuyorsanız fakat yeterince bilginiz yoksa siber güvenlik içeriklerimize göz atabilirsiniz.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Author Profile

bay3harfli

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir