Mobil Cihaz Güvenliği: Küçük Cihazlar Büyük Veriler!

Mobil Cihaz Güvenliği
Mobil Cihaz Güvenliği
0
(0)

Teknolojinin gelişimi son yıllarda epeyce hız kazandı. Öyle ki elimizde tuttuğumuz mobil cihazlar bile küçük birer bilgisayar halini aldı. Bu gelişme sayesinde eskiden bilgisayar üzerinden yapılmakta olan işlerin büyük bir çoğunluğu mobil cihazlar aracılığıyla yapılmaya başladı. Hâl böyle iken mobil cihaz güvenliği konusunda bilgi sahibi olmak bir tercihten ziyade zorunluluk haline geldi. Çünkü gelişen teknoloji peşinde yeni güvenlik açıkları birlikte geliyordu.

Mobil Cihaz Nedir?

Günümüzde mobil cihazlar bir bilgisayar seviyesine gelmiştir. Bundan dolayı bu cihazlara elde tutulabilir, taşınabilir ve istenilen anda kullanılabilir bilgisayarlar denilmektedir. Bu cihazlar genel olarak dokunmatik, LCD ya da OLED ekranlara sahiplerdir. Küçük olmalarına karşın son derece gelişmiş bağlantı sistemlerine sahiplerdir. Bluetooth, wi-fi, ve mobil veri (hücresel ağ) teknolojisi günümüzde bütün mobil cihazlarda bulunmaktadır. Ayrıca gelişmiş cihaz modellerinde NFC özelliği de bulunur. Bu da mobil cihaz güvenliği konusunda çok daha bilinçli olmamız gerektiğinin habercisidir. Yeni gelen teknolojilerin doğru kullanılmaması başa büyük dertler getirmektedir.

Son derece gelişmiş kameralar, güçlü işlemciler, gelişmiş GPS özellikleri ve çok daha fazlası da mobil cihazlar içinde barınan özellikler arasındadır. Günümüzde cep boy bilgisayarlar bile bulunmaktadır. İşte bunların tamamına “Mobil Cihaz” adı verilmektedir. Temelinde taşınabilir olması ve rahat kullanılması yatmaktadır.

Mobil Cihaz Güvenliği Nedir?

Yukarıdaki başlık altında temel hatlarıyla mobil cihazların nasıl aygıtlar oldukları ve sahip oldukları temel özellikler aktarılmıştır. Mobil cihaz güvenliği konusunda birçok kişi ne yazık ki bilinçsizdir. Bundan dolayı temel anlamda mobil cihaz güvenliğinin ne olduğu anlatılması gereken bir unsurdur;

  1. Kişisel verilerimizin güvenliğini sağlamak herkesten önce bizlerin görevidir.
  2. Mobil cihaz güvenliği de tıpkı diğer cihazlar gibi çeşitli şekillerde sağlanmaktadır.
  3. Günümüzde hemen hemen herkes mobil cihazları ve bu cihazların özelliklerini aktif olarak kullanmaktadır. Bu özelliklerin arasında kablosuz bağlantılar da yer almaktadır. Bu cihazların güvenlik açıkları genellikle taşıdıkları kablosuz bağlantı özelliklerinin yanlış kullanımından kaynaklanır.
  4. Günümüzde mobil cihazların anti-virüs yazılımları gelişmiş sayılmaz. Birçok virüs bu programlar tarafından tespit edilemediğinden dolayı dikkatli olunması gerekir.
  5. Yalnızca sanal ortamda değil fiziksel ortamda da bu küçük ve son derece gelişmiş cihazların güvenliğinin sağlanması gerekir.

Mobil cihaz güvenliği temel olarak küçük, taşınabilir ve akıllı cihazların güvenliğini konu alan bir daldır. Günümüzde televizyon ve bilgisayar gibi büyük ve kapsamlı teknolojilerin yapabildiği şeylerin neredeyse tamamı bu küçük cihazlara sığdırılmıştır. Buna bağlı olarak mobil cihaz kullanımı da artmıştır. Güvenliğin sağlanmadığı durumlarda bu kullanım oranı siber ortamın korsanlarına bir davetiye çıkaracaktır. Yazımızı okumaya devam ederek mobil cihaz güvenliği konusunda daha fazla bilgi sahibi olabilir ve güvenliğinizi üst seviyelere çıkarabilirsiniz.

Mobil Cihazlarda Güvenlik Nasıl Sağlanır?

Mobil cihaz güvenliğini sağlamak diğer teknolojik aletlere nazaran çok daha kolaydır. Temel birkaç prensibe dikkat ettikten sonra büyük risk grupları kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Fakat ufak bir dalgınlıkla yapacağınız yanlış bir işlem başınızı epeyce ağrıtabilir. Günümüzde bankacılık ve resmî işlerin neredeyse tamamı mobil cihazlardan takip edilmektedir. Bu gibi önemli bilgilerin barındığı cihazların güvenliğini sağlamak son derece ciddi bir konudur. Mobil cihaz güvenliği sağlamak hususunda temel prensipler aşağıdaki gibidir.

1 – APK Dosya İndirmeyin

Cihazınız İOS işletim sistemine sahipse bu cihazlara APK dosyaları indiremezsiniz. Bu önlem Apple şirketinin cihazlarına koyduğu en başarılı ve önemli güvenlik önlemlerinden yalnızca birisidir. Fakat bazı kişiler bu önlemi gereksiz bulduklarından ve korsan program kullanmak istediklerinden dolayı cihazlarına Jailbreak işlemi yaparlar veya yaptırırlar.
Bu işlem sonrasında cihazınız korsan yazılımlara karşı savunmasız kalır. Bundan dolayı kesinlikle ama kesinlikle Jailbreak işlemi yaptırmayın ya da yapmayın. Kuracağınız yazılım sizden izin talep etmeksizin bütün verilerinize erişim sağlayabilir.

2 – Mobil Cihazınızı Her Zaman Güncel Tutun

Mobil cihazlar zaman zaman güncelleme alır. Bu güncellemeleri kurmayı unutmamanız gerekir. Bu güncellemeler cihazlara yalnızca ufak tefek yenilikler getirmez. Aynı zamanda cihazların yazılımlarında bulunan açıkların kapatılmasını sağlar. Bundan dolayı cihazınızı her zaman güncel tutmalısınız.

3 – VPN Kullanmaktan Çekinmeyin

VPN uygulamaları yalnızca yasaklı sitelere girmek için değildir. Aynı zamanda kullandığınız internet bağlantısını çok daha güvenli bir duruma getirir. Güvenilir bir VPN uygulaması kullanın. Gerekirse bu uygulamalara ücret ödeyin. Kaliteli ve gerçekten çalışan VPN uygulamaları size özel bir bağlantı kanalı oluşturur. Bu kanal ile yapılan bilgi alışverişleri son derece güvenilirdir. Bağlanılan ağ saldırıya uğrasa bile kurulan güvenli bağlantı sayesinde kişisel verileriniz deşifre olmaz. Böylelikle mobil cihaz güvenliği sağlanmış olur.

4 – Tamire Giden Telefonları Bakım Moduna Alın

Günümüzde birçok kişinin telefonda bakım modu vardır. Bu mod telefonların tamire gitmesi gerektiğinde kullanılması gereken bir moddur. Bakım modu sayesinde telefonu tamire verirken tamircinin kişisel verilerinize erişmesini engelleyebilirsiniz. Bu mod sayesinde tamirci telefonun bütün temel işlevlerine erişir fakat asla kişisel verilerinize erişemez.

5 – Halka Açık / Ücretsiz Wi-Fi Ağlarına Bağlanmayın

Ücretsiz ve şifresiz wi-fi noktalarından uzak durun. Yapılan yanlışların temelinde ücretsiz ve halka açık wi-fi bağlantıları üzerinden önemli veri aktarımları veya ciddi gizlilik gerektiren işlemlerin yapılması yatar. Bu gibi bağlantı noktalarına bağlanmaktan her zaman kaçınmalısınız. Bu tarz bağlantı noktaları çok rahat kopyalanabilir olduğundan dolayı her an tuzağa düşebilirsiniz.

6 – Hassas Bilgilerinizi Mobil Cihazlarda Stoklamayın

Afişe olduğunda kendinizi iyi hissetmeyeceğiniz bilgileri mobil cihazlarda saklamayın. Mobil cihazlar diğer teknolojilere nazaran biraz hassas olduklarından dolayı bu tarz bilgilerin başkalarının eline geçmesi an meselesidir. Bundan dolayı bilgileri veya anılarınızı saklamak için harici bir SSD disk kullanabilirsiniz.

7 – Mobil Güvenlik Yazılımları Kullanın

Güvenlik yazılımları kurun. Her ne kadar mobil sektörde güvenlik yazılımları fazla gelişmiş olmasa da kesinlikle gerekli yazılımlardır. Bu yazılımlardan ücretsiz olanları olduğu gibi ücretli olanları da bulunmaktadır. Güvenlik yazılımı tercih ederken ince eleyip sık dokumalısınız.

8 – Periyotlar Halinde Yedekleme Yapın

Verilerinizi düzenli olarak yedekleyin. Bu sayede telefonunuza bulaşan herhangi bir virüs tespit edilirse gönül rahatlığıyla telefonunuzu tamamen sıfırlayabilirsiniz. Yedeklemeyi düzenli olarak yapmanız durumunda önem verdiğiniz bilgilere tekrardan erişebilirsiniz.

9 – Siber Saldırganların En Çok Kullandığı Açık: Bluetooth

Kullanmadığınız zaman Bluetooth özelliğini kapatmalısınız. Yalnızca Bluetooth üzerinden mobil cihazlara binlerce sızma yöntemi bulunmaktadır. Bu sızma yöntemleri profesyonel bir kişi tarafından kullanıldığında ruhunuz bile duymayacaktır. Bundan dolayı kullanmadığınız durumlarda cihazınızın Bluetooth özelliğini kapatmalısınız.

10 – Tahmin Edilmesi Zor Bir Ekran Kilidi Kullanın

Güçlü bir ekran kilidi ile mobil cihazınızı koruyun. Böylelikle mobil cihaz güvenliği işlemini başarılı bir şekilde yerine getirebilirsiniz. Cihaz kilidinizi tercih ederken basit ve ardışık rakamlardan oluşan pinler kullanmaktan kaçının. Aynı şekilde ekranlarda tahmin edilmesi basit şekiller de kullanmayın.

Yukarıdaki 10 adımı dikkate alarak mobil cihaz güvenliği işlemini başarılı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Gelişen teknoloji sayesinde 7’den 70’e herkes bir şekilde bu cihazları kullanmaktadır, kullanmak zorunda kalmaktadır. Bunu güvenli bir şekilde gerçekleştirmek ise bizlerin elindedir. Siber güvenlik hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz!

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Author Profile

bay3harfli

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir