TSE Sızma Testi ile Güvenliğinizi Sağlayın!

TSE Sızma Testi
2
(2)

TSE sızma testi ile kuruluşunuzun güvenliğini tam anlamıyla sağlayabileceğinizi biliyor muydunuz?

Diğer bir adıyla TSE penetrasyon testi olarak bilinmektedir. TSE sızma testi sertifikalı bir hizmettir. Sertifikalı olan bu hizmeti satın aldığınızda kuruluşunuzun internet üzerindeki güvenliğini mümkün olan en üst seviyeye çıkarabilirsiniz. Fakat bu hizmetleri satın alırken testi yapacak kişinin gerçekten TSE onayından geçmiş olduğundan emin olmalısınız. Aksi durumda TSE sızma testi hizmetlerinden beklediğiniz performansı alamazsınız. Sonuç olarak verdiğiniz paranın arkasından ‘keşke’ demek istemiyorsanız bu yazıyı oldukça dikkatli okumalısınız. Eğer vaktiniz varsa yazı içinde bulunan linkleri kullanarak konu hakkında detaylı bilgilendirmeye sahip olabilirsiniz. Sızma testi aşamaları ve genel olarak sızma testi hakkında bilgi sahibi olmak için bu linkler sizlere epey yardımcı olacaktır. TSE sertifikalı sızma testi hakkında bilgi vermeden önce dilerseniz TSE’nin ne olduğunu öğrenelim.

TSE Nedir?

Açılımı Türk Standartları Enstitüsü olarak belirtilen bu kurum birbirinden farklı birçok alanda standardizasyon hizmeti sunmaktadır. Yani insanlar, şirketler, kurumlar veya kuruluşlar tarafından verilen hizmetlerin standartlara ne denli uygun olup ne denli uygun olmadığını denetlemektedir. Buradan yola çıkarak TSE sızma testinin neden bu kadar kaliteli ve önemli olduğunu da anlayabilirsiniz. Belirli bir standarda ulaşamamış kullanıcılar, şirketler veya kurumlar TSE sertifikalı sızma testi hizmetini sağlayamamaktadır. Çünkü TSE standartlarını sağlamak için bu alanda uzman olmak ve bazı gereklilikleri karşılamak gerekmektedir. Bundan dolayı TSE onaylı sızma testleri standart sızma testlerine nazaran çok daha pahalı olmaktadır. Bu da verilen hizmetin kalitesinden kaynaklanmaktadır.

Özet geçmek gerekirse, TSE sızma testi kişisel ya da kurumsal fark etmeksizin internet sitenizin güvenliğini Türk Standartları Enstitüsü’ne uygun biçime getirmeyi amaçlamaktadır. Buna yönelik yapılan çalışmalar sayesinde internet sitenizin açıkları bulunmakta ve bu açıklara yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu tarz siber güvenlik konularının tamamına linki kullanarak ulaşabilirsiniz.

TSE Sızma Testi Avantajları

TSE sızma testi birçok avantaja sahiptir. En büyük avantajı testin sonucunda internet sitenizin belirli bir standarda ulaşmış olmasıdır. Ayrıca son zamanlarda ülkemizde KVKK kanunu kapsamında sızma testleri zorunlu hâle gelmektedir. Yani sahip olduğunuz bir internet sitesi varsa ve bu sitede kişisel verileri topluyorsanız belirli güvenlik testlerini yaptırmanız gerekmektedir. Bu testleri yaptırmayıp, üstüne bir de saldırıya uğramanız durumunda başınız ağrıyacaktır. Çünkü saldırıyı yapan kişi kadar siz de – test yaptırmayarak – suçlu durumuna düşmüş olacaksınız. Şimdi dilerseniz TSE sızma testi avantajları hakkında bilgi verelim:

  1. İnternet sitenizde (varsa) açıklar tespit edilir.
  2. Bu açıkların risk faktörleri ve oranları test raporunda belirlenir.
  3. Bu açıklara yönelik önlemler ve çözümler sizlere sunulur.
  4. Testi yapacak olan kişiler uzman olacağından dolayı sitenizin gerçek anlamda güvenliği sağlanır.
  5. Gerçek bir saldırı simüle edileceğinden dolayı sitenizin gerçekten bir siber saldırı karşısında nasıl tepki vereceğini öğrenebilirsiniz.

Yukarıdaki beş madde TSE sızma testi hizmetlerinin ortak noktalarıdır. Daha detaylı bilgiler için içeriklerde bulunan linkleri kullanarak konu hakkında detaylı bilgilere erişebilirsiniz. Siz değerli kullanıcılarımız için her içeriğimizde birbirine bağlı fakat farklı konuları ele alarak daha fazla bilgi aktarmayı hedefliyoruz.

Sızma Testi Yöntemleri Nelerdir?

Sızma testi zorunlu mu?” sorusu son zamanlarda karşımıza sıklıkla çıkmaktadır. Bu soru olaya yalnızca maddiyat açısından bakan kişilerin sormuş olduğu bir sorudur. TSE sızma testi zorunlu olsa da olmasa da yaptırılması gereken bir testtir. İnternet sitenizi kullanan kişiler çoğu zaman kişisel bilgilerini paylaşmaktadır. Özellikle sitenizde üye butonu, abonelik butonu vb. etmenler bulunuyorsa kesinlikle bu testi yaptırmalısınız. Ayrıca sitenizde satış yaparken talep edilen kredi kartı, banka kartı vb. hassas bilgileri korumak sizin sorumluluğunuzdadır. Bundan dolayı olaya sadece maddiyat tarafından değil biraz da vicdanınızla bakmanız gerekmektedir. Sizlere yapılan bir saldırı sonucunda onlarca, yüzlerce ve hatta binlerce kişinin kişisel bilgisi çalınabilir. Şimdi dilerseniz penetrasyon testi yöntemleri hakkında olan kısma geçelim:

  1. Black Box: Sistemle ilgili hiçbir bilginin paylaşılmadığı bir sızma testi yöntemidir. Yani sitenizde bulunan güvenlik araçları, arka planda çalışmakta olan yazılımlar gibi bilgiler sızma testi ekibine verilmemektedir. Yani ekip gerçekten bir hacker grubu gibi sitenizi analiz ederek saldırı düzenlemektedir. Bu sızma testi bazı risklere sahiptir. Testi yapacak ekip sistemle ilgili hiçbir bilgiye sahip olmayacağından ötürü sisteminize zarar verebilir. Bu gibi durumlardan dolayı fazla tercih edilmemektedir.
  2. Gray Box: Black Box yöntemine göre daha kısa sürmektedir. Çünkü bu türde sisteme dair bazı bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgiler genellikle IP adresi, sunucu sistemi gibi temel bilgilerdir. Bundan dolayı test daha kısa sürmekte ve daha fazla açık bulunmaktadır. Yani Black Box yöntemine göre daha yararlıdır.
  3. White Box: En yararlı sızma testi yöntemidir. Bu yöntemde sisteme dair bütün bilgiler ekibe verilmektedir. Bu yöntemde ekip bütün bilgilere sahip olduğundan dolayı sisteme, kuruma, kuruluşa veya kişiye en yararlı testtir. Bu testte sistemin zarar görme riski yok denecek kadar azdır.

Yukarıda da belirtildiği üzere TSE sızma testi üç ana yöntem ile yapılmaktadır. Tabii ki hangi yöntemi tercih edeceğiniz sizlere kalmış bir durumdur. Bu noktada testi yapacak olan ekiple detayları konuşarak hangi yöntemi tercih edeceğinizi daha doğru bir şekilde belirleyebilirsiniz.

 

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 2 / 5. Oylama puanı: 2

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Author Profile

bay3harfli

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir