Siber Güvenlik Operatörü Hakkında Merak Edilenler
Siber güvenlik sistemleri ve bilgi güvenliği gibi son derece önemli konularla ilgilenen kişiye siber güvenlik operatörü adı verilmektedir. Operatörler işletim sistemlerinde bulunan güvenlik yazılımlarını düzenli ve sürekli olarak takip etmektedir. Bu yazılımların arasında firewall, IPS/IDS, antivirüs ve internet ağları yer almaktadır. Siber güvenlik operatörü yaptığı analizler sonucunda ne yapacağına karar vermektedir. Eğer bir sorunla veya tehditle karşılaştığında bunu ortadan kaldırarak sistemin güvenliğini sağlamaktadır. Aynı zamanda potansiyel tehditleri de etkisiz hâle getirmektedir.
Sizler için hazırladığımız bu içerikte siber güvenlik operatörü hakkında sıkça sorulan sorular bulunmaktadır. Dilediğiniz başlığı önceliklendirerek okuyabilirsiniz. Dilerseniz en çok merak edilen siber güvenlik operatörü maaşları konusu ile bilgilendirmeye başlayalım.
Siber Güvenlik Operatörü Maaşları
Her meslek grubunda olduğu gibi siber güvenlik operatörleri maaşları da enflasyon nedeniyle sürekli olarak değişmektedir. 2021 senesinden günümüze kadar siber güvenlik uzmanı maaşları neredeyse 3 kat artış göstermiştir.
2021 senesinde işine yeni başlayan bir siber güvenlik uzmanı ortalama 7.000 TL maaş almaktaydı. Bu işe yıllarını vermiş ve gerçekten uzmanlaşmış olan kişilerin ise 20.000 TL’ye kadar maaşı bulunmaktaydı. Günümüzdeki açıklanan verilere bakıldığında yeni başlamış olan bir siber güvenlik uzmanının 24.000 TL civarında maaş aldığını görmekteyiz. Tabii ki kıdemli olan, yani bu işte uzmanlaşmış olan kişiler ise 60.000 TL civarına kadar maaş almaktadır.
Yani günümüzde ortalama bir siber güvenlik operatörü 40.000 – 42.000 TL civarında maaş almaktadır. Günümüz şartlarında bile bu rakamlar oldukça yüksektir. Bu alanda uzmanlaşmanız doğrultusunda maaşınızda da ciddi artışlar görülecektir.
Siber Güvenlik Operatörü Ne İş Yapar?
Hemen hemen herkesin adını duyduğu fakat fazla bir bilgiye sahip olmadığı siber güvenlik operatörleri oldukça farklı sorumluluklara sahiptir. Bu kişilerin ne iş yaptığını merak ediyorsanız aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz:
- Siber güvenlik uzmanları genel olarak ağ trafiğini inceleyerek olası siber saldırıları tespit etmekle görevlidir. Yani yapılacak saldırıları önceden tespit ederek sistemi korumaktadır.
- Sistemin güvenliğini düzenli aralıklarla kontrol ederek olası açıkları tespit eder ve bu açıkları kapatmak için çalışmalar yürütür. Yani bir nevi zararlı aktivitelere sebep olabilecek tehditleri ortadan kaldırır.
- Kurum ve kuruluşların bilgi işlem sistemlerini çok daha güvenli bir duruma getirmek için çeşitli çalışmalar yapmaktadır.
- Siber güvenlik operatörü yüksek problem çözme yeteneğine sahiptir. Bununla birlikte birçok yazılım dilini bilmesi gerekir.
- Aklınıza gelebilecek hemen hemen her kurumda görev alabilmektedir. Hastanelerde, okullarda, özel ya da devlet kurumlarında, çeşitli şirketlerde ve e-ticaret uygulamalarında ciddi sorumluluklara sahiplerdir.
Temel olarak siber güvenlik operatörü sistemi analiz eder, bir tehdit veya tehdit unsuru gördüğünde buna hızlı bir şekilde müdahale eder. Böylelikle olası bir saldırının önüne geçilmiş olur. Aynı zamanda yapılan analizler sonucunda bir açık tespit edilemezse ve siber saldırı gerçekleşirse bu saldırıyı en kısa sürede tespit ederek etkisiz hâle getirmekle görevlidir.
Siber Güvenlik için Ne Okumak Gerekir?
İnsanların büyük bir çoğunluğu Siber güvenlik uzmanı olmak için üniversite şart mı? sorusunun cevabını aramaktadır. Aslında bu sorunun cevabı görecelidir. Üniversite okumadan da siber güvenlikle ilgili çalışmalar yapmak ve bu alanda uzmanlaşmak mümkündür. Fakat sizinle çalışmak isteyen kişi ve kurumlara uzmanlığınızı kanıtlamanız gerekmektedir. Bunun da en kolay yolu üniversite diploması ve yaptığınız çalışmalar olacaktır. Yani siber güvenlik operatörü olmak için değil de iş bulabilmek için üniversite okumak zorunluluk gibi bir şeydir.
Siber güvenlik uzmanı olmak isterseniz elektronik mühendisliği, yazılım mühendisliği ya da bilgisayar mühendisliği bölümlerini okumanız gerekmektedir. Hangi liseden mezun olduğunuzun hiçbir önemi yoktur. Ayrıca dilerseniz iki yıllık bilgisayar teknolojisi bölümünü de tercih edebilirsiniz. Fakat bizim ülkemizde 2 yıllık üniversite hak ettiği değeri hâlen görmemektedir. Bundan dolayı imkânınız varsa ve bu işi yapmayı kafanıza koyduysanız 4 yıllık bölümlere yönelmenizi tavsiye ederiz. Fakat şunu asla unutmamalısınız. Sizi siber güvenlik operatörü yapacak olan şey okuduğunuzu okul ya da girdiğiniz dersler olmayacaktır. Sizi bu mesleğe hazır duruma getirecek olan şey sizin azminiz sonucunda öğrendikleriniz olacaktır. Bunu aklınızdan asla çıkarmayın ve okul okumak isterseniz bu düşünceyle okuyun.
Siber Güvenlik Olmak Zor Mu?
Öncelikle bizim buradaki amacımız sizlere bir şeyler katmak ve bilgilendirmektir. Yani bizler umut tacirliği yapmamaktayız. Bundan dolayı lafı uzatmadan siber güvenlik uzmanı olmanın ciddi bir emek gerektirdiğini söylemek istiyoruz. Yani bu yolda gereken zamanı ve gayreti göstermezseniz ne yazık ki başarılı olamazsınız. Siber güvenlik operatörü olmak isteyen kişilerin asla pes etmeden sıkı bir şekilde çalışması gerekmektedir.
Yapacağınız çalışmalar ciddi önem arz etmektedir. Ayrıca bir alanda uzmanlaşmak demek, kişinin o alana yıllarını vermesi demektir. Bunun bilincinde olarak henüz ilk adımlarınızı atarken “Ben bu işi yapamıyorum.”, “Bu iş bana göre değil.” gibi düşüncelere kapılmamalısınız. İşte tam da bu yüzden okul okuyarak bu işi öğrenmek çok daha kolaydır. Tek başınıza nereden başlayacağınızı bilmeniz pek de mümkün değildir. Tabii ki günümüz şartlarında internetten yapacağınız araştırmalar ile bir yerlerden başlayabilirsiniz. Fakat en azından doğru bir şekilde temel atmak istiyorsanız yukarıdaki başlık altında bulunan bölümlere bir göz atmanızı tavsiye ederiz.
Author Profile
Latest entries
- Genel22 Temmuz 2024I Love You Virüsü ve Etkileri
- Genel13 Mayıs 2024Kalıcı Şekilde Veri Silme Nasıl Yapılır?
- Genel29 Nisan 2024Phishing E-Postası Nasıl Anlaşılır?
- Genel25 Nisan 2024Bulut Depolama Güvenli Mi?