Bulut Depolama Güvenli Mi?
Günümüzde verilerin artan boyutlarından dolayı depolama büyük bir sorun hâline geldi. Bulut depolama sayesinde bu sorunu kökten çözmek mümkün!
Evet bulut depolama hizmetleri sayesinde hem uygun fiyatlı hem de kaliteli şekilde depolama alanı satın alabiliyoruz. Peki ya bu depolama türü gerçekten güvenilir mi, verilerimiz ne kadar iyi şifreleniyor, ücretli bulut depolama hizmeti ile ücretsizler arasındaki farklar neler? Tüm bu soruların cevabı ve daha fazlası için içeriğimizi okumaya devam edin.
Bulut Depolama Hizmetleri Nasıl Çalışır?
Bulut depolama teknolojisi ilk olarak 1960’lı yıllarda ortaya çıkmıştır. J.C.R Licklider’ın ARPANET ile çalışması sonucunda icat edilmiştir. Bu teknolojinin icat edilmesinin altında verilerin istenildiği zaman ulaşılması ve başka bir birime bağlanabilmesi yatmaktadır. İlk zamanlarda bulut depolama ilk çıktığında oldukça düşük kapasiteliydi, yalnızca birkaç basit dosya aktarılabiliyordu. Fakat günümüzdeki hâliyle terabaytlara kadar ulaşabilen depolama hizmetleri bulunmaktadır.
Bu teknoloji sayesinde internet üzerinde sanal depolar oluşturulmaktadır. Bu depolara kiler diledikleri verileri saklayabilmektedir. Bu veriler arasında çeşitli belgeler, resimler, videolar müzikler ve dilediğiniz dosyalar yer almaktadır. Yani kendinize ait olan bu depoyu dilediğiniz gibi kullanma özgürlüğüne sahipsiniz. Birbirinden farklı birçok bulut hizmeti sunan şirket bulunmaktadır. Bunların başında da Google gelmektedir. Daha sonra OneDrive ve Dropbox yer almaktadır. Tabii ki şirketler yalnızca bu 3 marka ile sınırlı değildir.
Bulut teknolojilerinin en sevilen yanı bilgisayar veya telefondan ulaşılabilir olmasıdır. Yani siz herhangi bir yerden buluta depoladığınız verilere ulaşabilirsiniz. Verileriniz bulut üzerinde kaydedildiğinden dolayı bilgisayarınız veya telefonunuz bozulsa dahi başka bir bilgisayar veya telefondan büyük bir rahatlıkla erişebilirsiniz. İşte bu özellik bulut depolama hizmetini eşsiz kılmaktadır.
Bulut Teknolojisinin Avantajları
Bulut depolama hizmetinin birçok avantajı bulunmaktadır fakat bunlardan en önemlileri aşağıdaki gibidir:
- Depoladığınız veriler her yerden ve her zaman erişilebilir şekilde paylaşılmaktadır.
- Depodaki veriler cihazınızdan bağımsız olarak yedeklenmektedir, yani herhangi bir alan kaplamazlar.
- Dünya devi şirketler genellikle kişisel kullanım için ücretsiz hizmet sağlamaktadır.
- Cihazınız kullanım dışı kaldığında verilerinizi kaybetmezsiniz.
- Bulut depolama dünya genelinde kullanılan bir teknoloji olduğu için depolar dünyanın farklı yerlerinde bulunmaktadır. Bundan dolayı herhangi bir afet veya hasar sonucu veriler kaybolmaz. Diğer depolardan tekrar erişilebilir.
Yukarıda aktarılan bulut depolama avantajları en çok göze çarpanlardır. Tabii ki daha birçok avantaj bulunmaktadır fakat kişisel kullanımda genel olarak bu beş avantajdan yararlanılmaktadır. Tabii ki hiçbir şey kusursuz değildir. Bu teknolojinin de kötü yanları bulunmaktadır.
Bulut Teknolojisinin Dezavantajları
Her güzelin bir kusuru vardır derler. İşte bulut depolama hizmetinin kusurları:
- İnternet hızınız yeterince iyi değilse bulut teknolojisi sizin için hiçbir şey ifade etmez. Daha doğrusu yüksek boyutlu veriler depolayacaksanız internetinizin hızlı olması gerekmektedir. Aksi durumda veri aktarım hızı aşırı derecede düşük olacaktır. Bu da teknolojiden soğumanıza sebep olabilir.
- Bizler çok özel dosyalarınızı bulut depolamada tutmanızı tavsiye etmeyiz. Çünkü birçok bulut depolama hizmeti ücretsizdir. Hiç düşündünüz mü eğer bu hizmetler ücretsizse bu şirketler nasıl kâr sağlıyor? Cevap çok basit, dosyalarınıza erişiyorlar. Bundan dolayı hassas bilgilerinizi ve resimlerinizi bu ortama aktarmanızı tavsiye etmiyoruz. Ayrıca şifreleme kullanmayan bir bulut hizmeti tercih ettiyseniz verileriniz herhangi bir siber saldırı sonrasında afişe olacaktır.
- Bulut hizmetleri birbirlerine rakip oldukları için genellikle birbirlerinin arasında sağlıklı bir şekilde dosya aktarım sağlayamazlar. Bunun için farklı bir hizmet kullanan birisine verilerinizi göndermek isterseniz depoladığınız verileri tekrar indirmeniz gerekecektir.
İşte bulut teknolojisinin kusurları yukarıdaki gibidir. Aslına bakılırsa avantajlarının yanında çok da büyük kusurları yoktur. Tabii ki hangi amaçla kullanacağınız da önemli bir unsurdur.
Bulut Depolama Güvenli Mi?
Kısaca cevap vermek gerekirse, güvenlik konusu tercih ettiğiniz firmaya göre değişen bir durumdur. Adını duyurmuş, ne yaptığı belli olan ve daha önce bu alanda çalışmalarıyla ön plana çıkan bir markanın bulut teknolojisi tabii ki de güvenlidir. Fakat bizlerin tavsiyesi ücretli olarak hizmet satın almanız yönünde olacaktır. Yani ücretli servisler gizlilik bakımından ücretlilere nazaran çok daha güvenlidir. Sizler için en güvenilir olduğunu düşündüğümüz bulut depolama firmalarını aşağıdaki alanda listeledik:
- Google Drive
- OneDrive
- Dropbox
- Apple iCloud
- pCloud
Yukarıdaki alanda listelenen şirketler en çok kullanılan ve en güvenilir olduğu söylenen markalardır. Bu markalara ek olarak:
- Degoo (100 GB ücretsiz alan)
- Mega (20 GB ücretsiz alan)
- com
- İcedrive
- IDrive
Markaları da kullanılabilir. Fakat yüksek ücretsiz ve yüksek GB sunan firmalar genellikle yüklediğiniz bütün verilere tam erişimi olan firmalardır. Kullanıcı sözleşmelerini okuyarak bu konu hakkında detaylı bilgilendirme sahibi olabilirsiniz. Bulut depolama hizmeti doğru kullanıldığında ve güvenilir firmalardan alındığında oldukça güvenilir bir hizmettir. Hayat kolaylaştıran birçok özelliği bulunmaktadır. Bundan dolayı sizlere kesinlikle güvenilir bir bulut hizmeti veren firmayı kullanmanızı tavsiye ederiz. Böylelikle verilerinizin tamamını yedeklemiş olursunuz. Bilgisayarınızın veya telefonunuzun bozulması durumunda verilerinizi kaybetmek istemiyorsanız en iyi seçeneklerden birisi bulut hizmetidir.
Author Profile
Latest entries
- Genel22 Temmuz 2024I Love You Virüsü ve Etkileri
- Genel13 Mayıs 2024Kalıcı Şekilde Veri Silme Nasıl Yapılır?
- Genel29 Nisan 2024Phishing E-Postası Nasıl Anlaşılır?
- Genel25 Nisan 2024Bulut Depolama Güvenli Mi?