Siber Suçlar Nedir? Nasıl İhbar Edilir?

Siber Suçlar Nedir, Nasıl İhbar Edilir?
0
(0)

Her alanda olduğu gibi teknoloji alanında da büyük gelişmeler yaşanmaktadır. Bu gelişmeler kimi zaman güzel yenilikler getirirken kimi zaman sıkıntılar doğurmaktadır. Bu sıkıntılara bilişim suçları yani siber suçlar adı verilmektedir. Toplum, ne yazık ki siber suçların kapsamı ve cezaları hakkında yeterince bilgiye sahip değildir. Öyle ki mağdur olan kişilerin büyük bir çoğunluğu nereye ve nasıl şikayette bulunacaklarını bile bilmemektedir. Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte siber suçlar ihbar hattı ve siber suç çeşitleri hakkında bilgilendirmelere ulaşabilirsiniz.

Siber Suçlar Nedir ve Cezaları Nelerdir?

Bilişim araçlarının kullanılması ile işlenen her türlü suça siber suçlar adı verilmektedir. Bu araçlar arasında;

  • Telefon
  • Tablet
  • Televizyon
  • Bilgisayar
  • Pos Makineleri
  • ATM Cihazları

yer almaktadır. Çok daha fazla çeşitlendirmek mümkündür fakat genel çerçeveyi yukarıdaki araçlar oluşturmaktadır. Ülkemizde bilişim suçları için belirlenen bazı yasalar bulunmaktadır. Bu yasalar 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 243-246 maddeleri arasında belirtilmektedir. Dilerseniz bu maddeleri detaylı bir şekilde inceleyerek siber suçlar hakkında detaylı bilgilendirmeye sahip olabilirsiniz.

Siber Suçlar ve Cezaları

Yukarıda belirtilen maddeler oldukça hassas ve ince detaylara sahiptir. Bundan dolayı yasaları detaylarıyla öğrenmek istiyorsanız ilgili makamlara başvurabilirsiniz. Aşağıdaki alanda yasalarla ilgili genel bilgilendirme yapılmıştır.

  • Bilişim sistemine yasa dışı olarak giren bireyler hapis cezasına veya adli para cezasına çarptırılmaktadır.
  • Sisteme girip verilere erişme, verileri başka kişilerle paylaşma veya verilere zarar verme gibi suçları işleyen kişiler hapis cezası almaktadır.
  • Veri aktarımını yasa dışı olarak izleme suçunu işleyen kişiler de aynı şekilde hapis cezasına çarptırılmaktadır.
  • Başkasına ait olan banka ve kredi kartlarının kullanılması da siber suçların içinde yer almaktadır. Bu suç sonucunda adli para cezası alınabileceği gibi hapis cezası alınması da mümkündür.
  • Yasaklı cihaz veya yazılım kullanmakla birlikte bu yazılımları başkalarıyla paylaşmak da siber suçlar kategorisindedir. Suçu işleyen kişinin adli para cezasına çarptırılma ihtimali olduğu gibi hapis cezasına çarptırılması da muhtemeldir.

Siber suçlar oldukça ciddi suçlardır. Bundan dolayı cezaları da ağır olmaktadır. Siz siz olun bu tarz suçlara kesinlikle karışmayın. Her cezada olduğu gibi siber suçlardan dolayı doğan cezalarda da bazı indirimler bulunmaktadır. Fakat sizleri yeterince hukukla boğduğumuzu düşünmekteyiz. Detayları öğrenmek için herhangi bir hukuk bürosuna başvurabilirsiniz.

Siber Suçlar ve Çeşitleri

Birbirinden farklı birçok siber suç türü bulunmaktadır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

Cryptojacking

Biraz İngilizce biliyorsanız bu suçun ne anlama geldiğini anlamışsınızdır. Cryptojacking bir nevi kripto para hırsızlığıdır. Fakat bunu kişilerin hesaplarındaki paraları çalarak yapmazlar. Bunun yerine kişinin bilgisayarını, habersiz bir şekilde cripto para madenciliği için kullanırlar.

Siber Casusluk

Bu suç kullanıcıların haberi olmadan bilgilerinin çalınmasıdır. Yalınızca bireysel kullanıcılar değil aynı zamanda firma ya da çeşitli kuruluşlar da bu suçun hedefinde olabilir.

Kimlik Dolandırıcılığı

İnternet üzerinden kullanıcıların kimlik bilgilerinin çalınmasının ardından bu bilgilerle işlenen suçları kapsamaktadır. Bu suç oldukça ciddi yaptırımlar ile karşılaşmanıza sebep olacaktır. Kimlik bilgilerinizin başkalarının eline geçtiğini biliyorsanız hemen Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurmanız gerekmektedir.

Fidye Program Saldırıları

Oldukça sık karşılaşılan bilişim suçlarından birisidir. Bu suç işlenirken çeşitli yazılımlar ile mağdurun bilgisayarında bulunan dosyalar şifrelenir. Şifreyi vermek için karşı taraftan fidye talep eden hacker fidyeyi aldıktan sonra şifreyi göndermeme şansına sahiptir.

Kişisel Verilerin Çalınıp Satılması

Yakın zamanda gündeme bomba gibi düşen kişisel verilerimizin çalınması konusu bu suça dahildir. Firmaların veya kişileri çeşitli açıklardan dolayı verilerinin çalınması mümkündür. Bu verilerin çalınması ve satılması ciddi bir suç doğurmaktadır.

Sizler için en çok karşılaşın siber suç çeşitleri yukarıdaki alanda belirtilmiştir. Tabii ki bundan çok daha fazla saldırı türü bulunmaktadır. Bahsedilen suçlar en çok karşılaşılan siber suçlardır. Bu tarz bilişim suçlarına maruz kalan kişilerin nereye başvuracağı yazımızın devamında açıklanmıştır.

Siber Suçlar Nasıl İhbar Edilir?

Öncelikle böyle bir durumun kimsenin başına gelmesini istemeyiz. Fakat bir siber saldırıya maruz kalırsanız aşağıdaki adımları izleyerek ihbarda bulunabilirsiniz:

  • Size en yakın Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne ihbarda bulunabilirsiniz.
  • Ayrıca bir şikayet dilekçesi hazırlayarak ya da suç duyurusuyla Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurabilirsiniz.
  • Buna ek olarak herhangi bir polis karakoluna başvurarak yardım talep edebilirsiniz.
  • Yalnızca fiziksel olarak değil 155’i arayarak da ihbarınızı oluşturabilirsiniz.

Bir siber saldırıya maruz kalırsanız kesinlikle panik yapmayın. Mümkün olduğunca kısa sürede kolluk kuvvetlerine veya Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunun. Ayrıca kimlik bilgilerinizin çalındığını düşünüyorsanız bunu kesinlikle bildirin. Aksi durumda işlemediğiniz suçlar ile uğraşmak zorunda kalırsınız. Panik anında kesinlikle “Kimlik bilgilerim çalındı mı?” gibi hizmet sunduğunu iddia eden sitelere bilgilerinizi girmeyin. Bu sorgulama bizzat kimlik bilgilerinizi çalmak için kurulmuş sistemin bir parçası olabilir. Bunun yerine düzenli aralıklarla E-devlet hizmeti üzerinden kimlik kontrolünüz yapabilirsiniz.

Bu kontrolü sağlarken adınıza oluşturulan hatlara bakabilirsiniz. Ayrıca üzerinize kurulu bir şirket veya ortaklık olup olmadığına göz atabilirsiniz. Şirket kurma veya ortak olma ayarını E-devlet üzerinden kapatmanız önemle tavsiye edilir. Ayrıca siber güvenlik hakkında genel bilgilendirme için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir