Nmap Nedir, Nmap Nasıl Kullanılır?
Siber güvenlik alanında birbirinden farklı birçok yazılım bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Nmap yazılımıdır. Nmap yazılımı hakkında merak edilen birçok şey bulunmaktadır. Nmap nedir, Nmap nasıl kullanılır? Gibi sorular oldukça fazla araştırılmaktadır. Bunun yanında Nmap kullanım alanları da merak edilenler arasında yer almaktadır.
Sizler için hazırladığımız bu içerikte yazılım hakkında detaylı bilgilendirme yapmaya çalışacağız. Dilerseniz içeriğimizi tamamen okuyarak bu yazılım hakkında derinlemesine bilgi sahibi olabilirsiniz. İlerleyen içeriklerimizde siber dünya içinde kullanılan diğer yazılımlara da göz atmayı planlıyoruz. En çok kullanılan hack araçları kullanıcılar tarafından oldukça fazla merak edilmektedir. Unutmayın ki siber güvenlik uzmanları tarafından kullanılan yazılımların tamamı hackerlar tarafından da kullanılmaktadır. Bu yazılımlar kullanan ellere göre şekillenmektedir. Eğer kullanan kişinin niyeti iyiyse bu yazılımları insanların iyiliği için kullanacaktır. Tabii ki kişi kötüyse yazılımlar da oldukça korkunç güçlere ulaşmaktadır. Bu yazılımları bir çeşit silah olarak düşünebilirsiniz. Silahlar da tıpkı bu yazılımlar gibi iyi niyetli ellerde olduğu sürece insanlar için risk değil güven faktörüdür. Şimdi dilerseniz Nmap nedir? Sorusunu cevaplamaya başlayalım.
Nmap Nedir? Genel Bilgilendirme
Bu yazılım hakkında merak edilenler oldukça fazladır. Bundan dolayı genel bir bilgilendirme yaparak yazılım hakkında merak edilen tüm bilgileri özetlemek istedik. Bu başlık altında daha çok tarihçesi yer alacaktır. Bundan dolayı bu tarz bilgilerden hoşlanmayan kişiler diğer başlıklara göz atmaya başlayabilir.
Nmap yazılımı GNU GPL v2 lisansıyla piyasaya sürülmüştür. Gordon Lyon tarafından geliştirilmiştir. Temel kullanım amacı bilgisayar güvenliğini sağlamak olsa da günümüzde hackerlar tarafından da kullanılmaktadır. Temel olarak ağın taranmasını sağlamaktadır. Bu tarama sonucunda sitenin haritasını çıkarmaktadır. Aynı zamanda site içinde bulunan servisleri, bu servislerin hangi portlarda çalıştığını da listelemektedir. Ek olarak boş olan portları da görüntülemektedir. Dolayısıyla bir saldırgan siteye bir yazılım enjekte edeceği zaman bu boş portlardan yararlanmaktadır.
Nmap nedir? Sorusunun cevabının merak edilmesi oldukça doğaldır. Bu yazılım ile yapılabileceklerin sınırı yoktur desek pek de yanılmış sayılmayız. Nmap ile internete bağlı olan bilgisayarlar hakkında birçok bilgiye erişmek mümkündür. Bunların arasında:
- Bilgisayarda yüklü olan yazılımlar ve bu yazılımların sürüm numaraları,
- Güvenlik duvarının aktif olup olmadığı,
- İnternet sağlayıcısının ne olduğu,
- İşletim sisteminin ne olduğu
- Fiziksel olarak kullanılan cihazlar ve ne kadar süre kullanıldığı
Gibi bilgiler yer almaktadır. Sahip olduğu lisans sayesinde resmî sitesinden kaynak kodlarını indirmek mümkündür. Bu da oldukça iyi bir özelliktir. Geliştirici ekip, yazılımın sürekli güncel kalmasını biraz da bu lisansa borçludur.
Aklınıza gelebilecek bütün işletim sistemlerinde çalışmaktadır fakat bilgi olması açısından çalıştığı işletim sistemleri; Linux, Windows, Solaris, BSD, MacOS, AmigaOS şeklindedir. Kullanıcıların çoğunluğu öncelikle Linux sonrasında Windows tarafındadır.
Nmap Hangi Alanda Kullanılır?
Nmap nedir? Sorusundan sonra en çok merak edilen nokta bu yazılımın hangi alanda kullanıldığıdır. Dilerseniz aşağıdaki listeye göz atarak yazılımın hangi alanlarda ve ne amaçla kullanıldığını öğrenebilirsiniz:
- İnternete bağlı olan sistemin hakkında genel bilgilere sahip olmak için kullanılmaktadır. Sistemde çalışan yazılımlar, bu yazılımların sürümleri, güvenlik duvarı hakkında analizler bu bilgelere örnektir.
- İnternet sitesinin haritasını çıkarmak için sıklıkla kullanılmaktadır. Bu harita sayesinde sitede bulunan genel bilgilere tek dosyada sahip olursunuz.
- Nmap yazılımı ile port taraması yapmak da mümkündür. Bu tarama sonucunda dolu ve boş olan portları sıralamak ve dolu portlarda hangi yazılımların veya servislerin çalıştığını görüntülemek de mümkündür.
- İnternete bağlı cihazların işletim sistemini ve sürümlerini öğrenmek de mümkündür. Aynı zamanda IP adreslerini öğrenmek.
- Nmap yazılımı sızma testlerinde de sıklıkla kullanılmaktadır. Sızma testi hakkında genel bilgilendirme için linkleri kullanabilirsiniz.
Nmap nedir, Nmap hangi alanlarda kullanılır? Sorusunu cevaplarını yukarıdaki alanda bulabilirsiniz. Daha detaylı bilgilendirme için yazılımın kendi resmî sitesini inceleyebilirsiniz.
Nmap Tarama Türleri
Nmap nedir? Sorusunu sorup da yazılımın içinde bulunan tarama türlerini merak etmemek olmaz diye düşündük. Aşağıdaki alana göz atarak yazılımın içinde bulunan tarama türleri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Tabii ki daha detaylı bilgi almak için türleri kendi içinde araştırmanız gerekecek:
- Null Scan
- FIN (stealth) Scan
- TCP Syn Yarı Açık Tarama
- Idle Scan
- ACK Scan
- TCP Connect Scan
- Xmas Scan
- Ping Scan
- UDP Scan
- IP Protocol Scan
- Window Scan
Yukarıdaki tarama metotlarının her birinin birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır. Bundan dolayı detaylı bilgi almak için her biri hakkında araştırma yapmanız gerekecektir. Temelinde her bir tarama türü kendisine özel bir paket kullanır. Bu paketin hedefe gönderilmesiyle birlikte tarama işlemi başlatılır. Daha sonra taramanın bitmesiyle birlikte hedefle ilgili bilgiler kullanıcının ekranına yansıtılır.
Nmap nedir? Sorusunun cevabı temel olarak bu şekilde verilmektedir. Hackerların kullandığı yazılımlar arasında da bulunan Nmap aracı sayesinde birçok işlem yapılmaktadır. Genellikle siber saldırılarda ve sızma testlerinde kullanılmaktadır.
Author Profile
Latest entries
- Genel22 Temmuz 2024I Love You Virüsü ve Etkileri
- Genel13 Mayıs 2024Kalıcı Şekilde Veri Silme Nasıl Yapılır?
- Genel29 Nisan 2024Phishing E-Postası Nasıl Anlaşılır?
- Genel25 Nisan 2024Bulut Depolama Güvenli Mi?