NFC Özelliği ile Tanışın! Hayat Kolaylaştıran Teknoloji

NFC Özelliği
0
(0)

Açılımı “Near Field Communication” olan ve dilimizde “Yakın Alan İletişimi” olarak bilinen NFC özelliği, günümüzde hemen hemen bütün cihazlarda bulunmaktadır. İlk çıkış amacı yalnızca mobil ödeme hizmetini geliştirmek olsa da günümüzde birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Sizler için hazırladığımız içeriğimizde NFC teknolojisinin bütün detaylarını bulabileceksiniz.

NFC Özelliği Nedir? Nasıl Çalışır?

İnsanların büyük bir kısmı bu teknolojiyi yeni bir teknoloji sansa da aslında 10 yıldan daha uzun süredir hayatımızda. İnsanların büyük bir kısmı NFC özelliği kullanımına pandemiyle birlikte başladı. Temel olarak Bluetooth gibi radyo sinyalleriyle çalışan NFC, yakın mesafeden veri aktarımına olanak tanır. Fakat bu veri tipi yalnızca dosyalar değildir.

NFC günümüzde telefonlarda yaygın olarak kullanılsa da diğer teknolojik aletlerde de bulunmaktadır. Ayrıca kullanım alanı oldukça geniştir. İşte bazı temel NFC özellikleri;

  1. NFC açma işlemini tamamladıktan sonra cihazınız kablosuz veri aktarımı yapmaya hazır duruma gelmektedir.
  2. NFC teknolojisi yalnızca akıllı telefonlarda değil aynı zamanda dizüstü bilgisayarlarda, tabletlerde ve birçok akıllı saatte de bulunur.
  3. NFC ile ödeme yapmak da mümkündür. Bunun için birkaç ayar yaparak bankalarınızı NFC özelliği ile uyumlu hale getirmeniz gerekir.
  4. Saniyede 424 kilobite kadar veri aktarımı yapılabilmektedir.
  5. NFC teknolojisi ulaşım araçlarını kullanırken de tercih edilmektedir. Telefonunuzla akbil ödemesi yapmanız mümkündür.

Yukarıdaki 5 madde NFC teknolojisinin sahip olduğu temel özelliklerdir. NFC bundan çok daha fazlasıdır. Fakat çok fazla teknik bilgi içerdiği için yukarıdaki bilgiler yeterli olacaktır.

NFC Özelliği Güvenli Mi?

Birçok kullanım alanına sahip olan ve hayatımızı epeyce kolaylaştıran NFC teknolojisi yeterince güvenli mi? Bir siber güvenlik blogu olarak bu sorunun cevabını sizlerle paylaşmak isteriz.

Gelişen teknolojinin peşinde yeni güvenlik açıkları getirmemesi mümkün değildir. Evet, yanlış duymadınız! Ortaya çıkan her yeni teknoloji peşinde yeni açıklar getirmektedir. Yani NFC teknolojisinin de bazı güvenlik açıkları bulunmaktadır. Örnek bir güvenlik açığını aşağıdaki alandan bulabilirsiniz. Dilerseniz buraya tıklayarak siber güvenlik ile ilgili içeriğimize de ulaşabilirsiniz.

NFC Güvenlik Açığı

Dosya aktarımı için NFC özelliği kullanıldığından bahsettik. Bu teknoloji üzerinden cihazınıza gönderilen dosyalar bir bildirim dokunmasıyla kurulmaktadır. Bunu gören kötü niyetli kişiler bir açık keşfetmiştir.

NFC özelliği ile yakınlarındaki cihazlara APK dosya aktarım isteği gönderen siber saldırganlar çoğunlukla amaçlarına ulaşmaktadır. Yanlışlıkla veya bilinçsizce NFC bildirimine dokunan kişilerin cihazlarına tek tıkla kötü amaçlı APK dosyası kurulmaktadır. İşte bundan dolayı kullanmadığınız sürece NFC özelliğini kapatmanızda yarar vardır.

NFC Ne İşe Yarar? –

NFC teknolojisini keşfeden kullanıcıların büyük bir kısmı bu teknoloji ile neler yapabileceklerini merak etmektedir. Merakınızı gidermek adına bu teknoloji ile yapabileceklerinizi listeledik;

  1. Birçok akıllı cihazda bulunan NFC özelliği sayesinde kolay bir şekilde temassız ödeme yapabilirsiniz.
  2. Cihazınızda bulunan resimleri, müzikleri ya da belgeleri bu teknolojiyi kullanarak hızlı bir şekilde gönderebilirsiniz.
  3. Çeşitli etkinliklere katılırken biletinizi NFC teknolojisine tanıtabilirsiniz. Bu sayede telefonunuzu bilet olarak kullanma şansı yakalarsınız.
  4. İletişim bilgilerinizi NFC etiketine tanımlayarak bir kartvizit olarak kullanabilirsiniz.
  5. Kimliğini NFC teknolojisine tanıtarak kimlik ibraz işlemlerini büyük bir kolaylıkla yapabilirsiniz.

NFC teknolojisinin birçok yararı bulunmaktadır. Oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olmasıyla ön plana çıkan NFC özelliği doğru kullanıldığında hayat kolaylaştırmaktadır. Yanlış kullanıldığı takdirde ciddi güvenlik açıklarına sebebiyet verir. Bundan dolayı teknolojiyi iyi tanımak ve doğru kullanmak gerekir.

Telefonumda NFC Özelliği Var Mı?

Kullanıcıların büyük bir çoğunluğu başlıktaki soruyu internet üzerinde aratmaktadır. NFC teknolojisi günümüz teknolojisinde üretilen akıllı telefonların neredeyse tamamında bulunan bir teknolojidir. Fakat bazı eski telefonlarda da bu özellik bulunmaktadır. Sonuçta en az 10 senelik bir teknolojiden bahsediyoruz. Peki telefonunuzda NFC özelliği olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? İşte cevabı;

  1. Öncelikle cihazınızın ayarlar kısmına giriş yapmalısınız.
  2. Daha sonra “Bağlantı ve Paylaşım” seçeneğini bulmalısınız.
  3. Bu seçeneğe giriş yaptığınızda eğer NFC teknolojisi varsa “NFC” başlığını göreceksiniz.
  4. Cihazınızda “Bağlantı ve Paylaşım” seçeneği bulunmuyorsa “Kablosuz Ağlar” seçeneğini olup olmadığına bakabilirsiniz.
  5. Eğer bu seçenek varsa seçeneğe giriş yaptıktan sonra “Diğer Bağlantılar” sekmesinden özelliğin olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Yukarıdaki beş basit adım sayesinde telefonunuzda bu teknolojinin olup olmadığını öğrenebilirsiniz. NFC teknolojisi sayesinde Bluetooth ile yapabildiğiniz her şeyi, hatta daha fazlasını yapabilirsiniz.

NFC ile Bluetooth Arasındaki Fark

Elimizde bulunan akıllı cihazlarda iki özellik birden bulunmaktadır. Peki bu özelliklerin birbirine kıyasla ne gibi farklılıkları vardır? Cevabı öğrenmek isteyen ziyaretçiler aşağıdaki listeye göz atabilirler;

  1. NFC daha yakın mesafeden çalışmaktadır. Bluetooth, NFC’ye kıyasla çok daha uzak mesafelerden veri aktarımı yapabilir.
  2. NFC çok daha az güç tüketmektedir.
  3. Bluetooth, NFC teknolojisine nazaran çok daha hızlı çalışmaktadır.
  4. NFC otomatik bağlantı kurabildiği için bağlantı açısından çok daha hızlıdır.
  5. İkisinin kullanım alanı birbirinden tamamen farklıdır. Sadece veri aktarmak için Bluetooth teknolojisi daha verimli çalışmaktadır.

İki teknolojinin arasındaki temel farklar yukarıdaki gibidir. İki teknolojinin de kendisine has kullanım alanları vardır. Önemli olan bu teknolojileri doğru zamanda ve doğru şekilde kullanmaktır.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Author Profile

bay3harfli

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir