Linux İşletim Sistemi Nedir, Neden Kullanılır?

Linux İşletim Sistemi Nedir, Neden Kullanılır?
0
(0)

Siber güvenlik ile uzaktan yakından alakası olan kişiler en az bir kere Linux işletim sistemi hakkında bir şeyler duymuştur. Linux işletim sistemi açık kaynak kodlu ve Unix benzeri bir işletim sistemidir. Son zamanlarda oldukça popüler bir hâle geldiği için insanlar tarafından fazlaca merak edilmektedir. Linux işletim sistemi C ve Assembly yazılım dillerinin bir arada kullanılmasıyla ortaya çıkmıştır. İlk çıktığı zamanlarda yalnızca yazılımcılar, kodlayıcılar ve siber güvenlik uzmanları tarafından kullanılmaktayken; günümüzde birçok bireysel kullanıcı da bu işletim sistemini kullanmaktadır.

Artan bireysel kullanım neticesinde siz değerli ziyaretçilerimize bu işletim sistemi hakkında birkaç bilgi vermek istedik. Zamanınızı çalmamak adına bu içerikte işletim sistemi hakkında derinlemesine bilgilerin bulunmayacağını şimdiden belirtmek isteriz. Fakat en çok sorulan ve merak edilen soruların cevaplarını bulabileceğinizden de şüphe etmenizi istemeyiz. Şimdi dilerseniz Linux işletim sistemi hakkında en çok sorulan soruları cevaplamaya başlayalım.

Linux İşletim Sistemi Farkı Nedir?

Kullanıcıların en çok merak ettiği sorulardan birisi bu işletim sisteminin diğer işletim sistemlerinden ne gibi farklılıkları olduğu yönündedir. Aslına bakılırsa bu işletim sisteminin diğer işletim sistemlerinden farkını sıralamak istesek sıfırdan bir içerik oluşturmamız gerekir. Fakat bunların içinden en önemlileri ve en farklıları aşağıdaki alanda belirtilmiştir. Dilerseniz bu alana göz atarak Linux işletim sistemi ile diğer işletim sistemlerinin arasında bulunan farklılıkları öğrenebilirsiniz:

  1. Açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Evet, bu özellik işletim sistemleri arasında fazla yaygın bir özellik değildir. Açık kaynak kodlarına sahip olduğu için kullanıcılar bu sistemi dilediği gibi özelleştirebilir ve geliştirebilir. Zaten bu sayede her geçen gün çok daha popüler olmakta ve gelişim göstermektedir.
  2. Diğer işletim sistemlerinde olduğu gibi antivirüs yazılımları kullanmanız gerekmez. Evet, yanlış duymadınız. Çünkü Linux işletim sistemi oldukça büyük bir gönüllü topluluğuna sahiptir. Bu topluluk sayesinde her geçen gün kendisini bir adım daha öteye taşımaktadır. Ayrıca gönüllüler sayesinde sürekli olarak daha güvenilir hâle getirilmektedir.
  3. Oldukça stabildir. Dünya devlerinden bazıları sunucuları için Linux işletim sistemi kullanmaktadır. Dilerseniz bu markaları araştırarak öğrenebilirsiniz. Linux kullanan markalar arasında Google şirketi de bulunmaktadır.
  4. Diğer işletim sistemlerine nazaran çok daha küçük boyutludur. Ayrıca eski bilgisayarlarda da rahatlıkla kullanılabilir. Bundan dolayı eski bilgisayarlara sahip olan kullanıcılar donmadan şikayetçi ise bu işletim sistemini tercih edebilir.
  5. Düşük özellikli sistemlerde de çalışabildiği için genel olarak düşük donanım özelliklerine sahip bilgisayarlar için uyumludur.

Yukarıdaki özelliklere bakılacak olursa birçok artısı bulunmaktadır fakat artısının yanında eksileri de elbet vardır. Örnek vermek gerekirse basit birkaç ayar yapmak isteseniz bile muhtemelen terminale giriş yaparak kod yapmanız gerekecektir. Buna ek olarak neyi nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız işletim sistemini bozmanız muhtemeldir. Sonuç olarak tekrar Windows veya MacOS cihazlara dönmek isteyebilirsiniz. Son olarak oyun oynamaktan keyif alıyorsanız kötü bir haberimiz var, birçok güncel oyun Linux sistemler için geliştirilmiyor.

Linux Sistemler Neden Kullanılır?

Aslına bakılırsa temel bir bilgisayar kullanıcısı için işletim sistemleri arasında hiçbir fark yoktur. Linux işletim sistemi için de bu durum geçerlidir. Eğer oyun oynamakla fazla vakit harcamıyorsanız diğer işletim sisteminde yapabildiğiniz her şeyi bu işletim sisteminde de yapabilirsiniz. Yani internette gezinmek, mesajlaşmak, mail kontrolü yapmak veya dizi – film izlemek gibi eylemleri rahatlıkla Linux tabanlı sistemlerde de yapabilirsiniz. Fakat bu sistemlerde ek olarak farklı amaçlarda çalışmalar da yapabilirsiniz. İşte insanlar tarafından genellikle Linux işletim sistemi kullanım amaçları bundan dolayı merak edilmektedir. Standart kullanım dışında Linux neden kullanılır? Merak ediyorsanız aşağıdaki alana göz atabilirsiniz:

  1. Öncelikle tamamen ücretsiz olması popüler ve kolay erişilebilen bir işletim sistemi olmasını sağlamaktadır. Bundan dolayı sıklıkla tercih edilmektedir.
  2. İçinde gömülü olarak birbirinden farklı birçok siber güvenlik aracı ile gelir. Yani bu işlere heves sarmış yeni bir kişi için bulunamaz bir nimettir.
  3. Çok kullanıcılı bir işletim sistemidir. Yani aynı anda birbirinden farklı kişiler aynı bilgisayarı yönetme şansına sahiptir. Ek olarak aynı bilgisayarda program çalıştırmaları da mümkündür.
  4. Aynı anda birden fazla görevi rahatlıkla yerine getirmektedir. Bu da çok görevli bir işletim sistemi olduğu anlamına gelir.
  5. Windows ve MacOS işletim sistemine sahip olan bilgisayarlara nazaran gizliliği çok daha iyi sağlayabilir. Siber korsanlar tarafından çok daha zor bulundukları için daha güvenlidir. Linux işletim sistemi geliştirilmesi için milyonlarca gönüllü çalışmaktadır.

Yukarıdaki maddeler dışında sayabileceğimiz birçok özellik bulunmaktadır. Tüm bu özellikler Linux işletim sisteminin kullanılabilirliğini artırmaktadır. Eğer oyun oynamak hayatınızın büyük bir kısmını oluşturmuyorsa Linux işletim sistemi kullanmanızı tavsiye ederiz. Dilerseniz şu an kullanmakta olduğunuz bilgisayara sanal bir bilgisayar kurarak Linux yükleyebilirsiniz. Bu sayede merak ettiğiniz bütün soruların cevaplarını kendiniz öğrenebilirsiniz. Ayrıca internet üzerinde araştırmalar yaparak Linux sistemlerin yapabileceklerini deneyerek keşfedebilirsiniz. Sanal bilgisayar kurma konusunda bilginiz yoksa siber güvenlik blogu takibe alabilirsiniz. Sizler için ilerleyen günlerde sanal bilgisayar kurma konusunda içerik oluşturabiliriz.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir