Güçlü Şifre Oluşturma: 1234’e Veda Zamanı!

Güçlü şifre oluşturma
1
(1)

Artan siber saldırılar karşısında en önemli tedbirlerden birisi güçlü şifre oluşturma olarak bilinmektedir.

Eğer oluşturduğunuz şifreler yeterince sağlam değilse muhtemelen er ya da geç hesabınız çalınacaktır. Böyle bir şey ile karşı karşıya kalmak istemezsiniz öyle değil mi? Cevabınız evetse güçlü şifre oluşturma yöntemleri hakkında daha fazla şey öğrenmelisiniz. Güçlü şifre oluşturma adımları aslına bakılırsa son derece kolaydır. Bu konuda biraz dikkatli olmanız sonucunda rahatlıkla güçlü şifre oluşturmanız mümkündür. Buna ek olarak bir de 2FA özelliğini açmanız durumunda hesaplarınız neredeyse erişilemez olmaktadır. Tabii ki hesabınız çalınması tüm bu önlemlere rağmen imkânsız değildir. Fakat işleri neredeyse imkânsız kılmaktadır. Bu güvenlik önlemlerini uyguladıktan sonra herhangi bir ‘oltaya’ takılmazsanız hiçbir sorun yaşamazsınız.

Olta demişken, phishing saldırıları hakkında detaylı bilgiye sahip olmak tüm bu güvenlik önlemlerini destekleyici bir etkiye sahiptir. Bilinçli bir kullanıcı olmanın ilk adımları bu içerikte yer almaktadır. Şu anda okumakta olduğunuz içerikte temel olarak hesap güvenliğinizi sağlayabilmeniz için bütün bilgiler bulunmaktadır. Linkleri kullanarak bağlantılı içeriklere göz atmayı unutmamalısınız.

Güçlü şifre oluşturma yollarını bilmiyorsanız aşağıdaki başlığa göz atabilirsiniz. Bu sayede hesaplarınız eskisinden çok daha güvenli olacaktır. Bu konuyu birçok insan ciddiye almasa da oldukça önemli bir konudur. Sosyal medya hesaplarınızdan adınıza yapılan kötü bir paylaşım ilerleyen zamanlarda başınıza bela olacaktır. Tabii ki paylaşımların sizin tarafınızdan yapılmadığı er ya da geç öğrenilecektir. Fakat bu başınızın ağrıyacağı gerçeğini değiştirmemektedir. Bundan dolayı aşağıdaki alana göz atarak güçlü şifre oluşturma yöntemlerini öğrenmelisiniz.

Güçlü Şifre Oluşturma Yöntemleri

  1. Öncelikle ardışık rakamlar kullanmaktan kaçınmalısınız.
  2. Buna ek olarak tuttuğunuz takım, eşinizin adı, sevgilinizin adı, doğum gününüz, çocuklarınızın veya evcil hayvanlarınızın adı, telefon numaranız ya da kimlik numaranız gibi kişisel bilgilerinizi asla ama asla şifrenizde bulundurmamalısınız.
  3. Şifrenizde kombinasyon yapmalısınız. Yani tek başına küçük harf, tek başına büyük harf, tek başına rakam veya tek başına sembol kullanmak yerine tüm bunları harmanlayarak ortaya karışık bir ifade çıkarmalısınız.
  4. Şifrenizin uzunluğu elbette önemli fakat 8 karakterlik güçlü bir şifre, 50 karakterlik basit bir şifreden daha fazla koruyuculuğa sahiptir. Hackerlar, kişiye özel wordlist oluşturma taktiğini kullanarak bu tarz basit şifreleri kolaylıkla kırmaktadır.
  5. Eğer bu tarz güçlü şifre oluşturma konusunda hâlen zorluk çekiyorsanız ücretsiz şifre oluşturucu uygulamalar tarafından yardım alabilirsiniz. Aynı zamanda bu tarz uygulamaların internet siteleri de bulunmakta.

Son madde güçlü şifre oluşturma konusunda zorluk çeken bireyler için oldukça yararlı bir maddedir. Dilerseniz bu tarz uygulamalardan nasıl yardım alacağınızı aşağıdaki başlığa göz atarak öğrenebilirsiniz. Siz değerli kullanıcılarımız için her şeyin en iyisini yapmaya çalışmaktayız. Bu tarz içerikler hoşunuza gidiyorsa sevdiklerinizle paylaşarak onların güvenliğini sağlamakla birlikte bizlere de destek olmuş olursunuz.

Ücretsiz Şifre Oluşturma Uygulamaları ve Siteleri

Güçlü şifre oluşturma konusunda yeterince iyi olmayan kullanıcılar bu tarz uygulamaları kullanabilirler. Siz değerli kullanıcılar için bu sayfada herhangi bir uygulama önerisinde bulunmayacağız fakat dilediğiniz uygulama pazarında güçlü şifre oluşturma ya da şifre oluşturucu şeklinde yapacağınız bir aratma ile bu tarz uygulamalara rahatlıkla ulaşabilirsiniz. “Ben telefonuma uygulama indirmek istemiyorum.” diyenler aynı aratmaları internetten yapabilirler.

Dilerseniz hem sizlere örnek olması bakımından hem de sitelerin bu işi ne kadar iyi yaptığını anlamak için birkaç güçlü şifre örnekleri listeleyelim.

1234’e Veda Zamanı

  1. g~zjsGWz7U,=6,U
  2. H’$TuCyEET;(Iy-]
  3. UmB6fyeLTUx5c%AV=UvFFe
  4. Q)!!)=QF[)1BSyOo
  5. V)P(F;^5NM

Görmüş olduğunuz gibi güçlü şifrelerin içinde büyük harf, küçük harf, rakam, sembol ve noktalama işaretleri bulunmaktadır. Bu tarz şifreler oldukça güçlüdür ve klasik bir wordlist ile kırılamaz. Yukarıdaki şifreler örnek oluşturmak için verilmiştir. Bu şifrelerin kullanılması tavsiye edilmez. Kendiniz uygulamalar veya siteler kullanarak rahat bir şekilde oluşturabilirsiniz. Ayrıca oluşturduğunuz şifreyi dijital bir ortamdan ziyade küçük bir not kâğıdına yazarak güvenli bir alanda saklamanızı tasviye etmekteyiz. Fakat bu alanın da güvenilir olduğundan emin olmalısınız. Örnek vermek gerekirse kaybetmeyeceğinize inanıyorsanız cüzdanınızda saklayabilirsiniz.

Dijital ortamlarda da bir kopyasını saklayabilirsiniz fakat herhangi bir siber saldırı sonucunda bilgisayarınıza erişim sağlanırsa bu şifreler deşifre olacaktır. En azından dijital ortamda şifre saklarken hangi şifrenin hangi sosyal medya uygulamasına ait olduğunu açık bir şekilde yazmayın.

Güçlü şifreler tek başlarına korumak için yeterli değildir. Buna ek olarak 2FA denilen “İki Faktörlü Doğrulama” adındaki güvenlik önlemini aktif etmeniz tavsiye edilmektedir. Bu güvenlik önlemi sayesinde hesabınıza her giriş yapıldığında telefonunuza bir kod gelmekte ve bu koda erişim sağlanmadan oturum açılmamaktadır. Bu konu hakkında ilerleyen zamanlarda detaylı bir rehber hazırlanacaktır. Bu sayede 2FA bulunan uygulamalarda bu seçeneğin nasıl aktif edileceğini de öğrenebilirsiniz. Güçlü şifre oluşturma hakkında en kısa ve en detaylı bilgilendirme bu şekilde yapılmaktadır. Kafanıza takılan sorular bulunuyorsa yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 1 / 5. Oylama puanı: 1

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir