Bilgisayara Virüs Nasıl Bulaşır?

Siber Saldırılara Karşı Korunma Yöntemleri
Siber Saldırılara Karşı Korunma Yöntemleri
0
(0)

Teknolojinin gelişmesi her zaman iyilikler ve güzellikler getirmez. Peşinde birçok olumsuzluk da getirir. Bu olumsuzluklardan birisi de kesinlikle virüslerdir. Bilgisayarına bir kez bile virüs bulaşmış birisi bilgisayara virüs nasıl bulaşır? Sorusunu sormaktadır. İnternetten elde ettiğimiz istatistiklere bakarak bunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Aslına bakılırsa ücretli olan bir yazılımı ücretsiz ve kaçak yollardan indirmeye çalışmadığınız sürece bilgisayarınıza virüs bulaştırmak pek mümkün değildir. Tabii ki bilgisayar virüs bulaşmasının tek sebebi bu değildir. Çok daha farklı sebepler de bulunmaktadır. Bilgisayara virüs bulaşmasının temel birkaç sebebini öğrenmek için bu içeriği inceleyebilirsiniz. Ayrıca hacklendim mi? Diye merak ediyorsanız linki kullanarak ilgili içeriğe göz atabilirsiniz.

Bilgisayara Neden Virüs Girer?

Aslına bakılırsa bu sorunun birçok cevabı bulunmaktadır. Fakat her birinin temeli bilinmeyen kaynaklardan dosya indirmeye dayanmaktadır. Bundan dolayı güvenilir olduğuna emin olmadığınız kaynaklardan herhangi bir dosya indirmemelisiniz. Özellikle son zamanlarda artan oyun fiyatlarından dolayı crack oyun yöntemine başvuran oyuncuların büyük bir çoğunluğu bilgisayarına virüs bulaştırmaktadır.

Unutmayın ki ortada ücretli bir şey ücretsiz olarak sunuluyorsa hedef sizsinizdir. Kimse kimseye hiçbir kârı olmadan herhangi bir hizmet veya ürün sunmaz. Tabii ki istisnalar bulunur fakat o istisnalar da sizlerden bir şeyler almak peşindedir. Bundan dolayı bilgisayara virüs nasıl bulaşır? Sorusunun cevabını bilinmeyen kaynaklar sebep olmaktadır, şeklinde cevaplayabiliriz.

Virüs bulaştıran dosyalar yalnızca oyun dosyalar değildir. Basit bir resim, müzik veya buna benzer dosyalar da pek âlâ virüs bulaştırma kabiliyetine sahiptir. Bundan dolayı kesinlikle ama kesinlikle güvenilir ve resmî kaynaklar dışında bir kaynaktan dosya indirmemelisiniz. Aksi durumda bilgisayarınıza virüs bulaşması muhtemeldir. Buna ek olarak mailinize gönderilen mesajları açarken ve içlerinde bulunan linkleri kullanırken mutlaka dikkatli olmalısınız. Basit bir phishing saldırısı, bilgisayarınıza virüs bulaştırmak için gayet yeterlidir.

Bilgisayara Giren Virüs Ne Yapar? Bilgisayara Virüs Nasıl Bulaşır?

Bu sorunun cevabı son derece çeşitlendirilebilir fakat temel olarak bilgisayarınıza bulaşan bir virüs bilgisayarda bulunan verilerin bozabilir ya da silebilir. Buna ek olarak bilgisayarınızda bulunan kişisel verilerinizin çalınmasına ve dağıtılmasına sebep olabilir. Özellikle bilgisayarınızda bulunan hassas bilgilerinizin, görüntülerinizin ve buna benzer dosyalarınızın çalınmasının sebebi bilgisayarınıza bulaşan virüslerdir. Bundan dolayı son derece dikkatli ve titiz davranmalısınız.

Bilgisayara virüs nasıl bulaşır? Konusundan sonra en çok merak edilen konu bulaşan virüsün neler yapabileceğidir. Dilerseniz aşağıdaki alana göz atarak virüslerin neler yapabileceğini öğrenebilirsiniz. Tabii ki virüsler yalnızca aşağıdaki eylemleri yapmakla sınırlı değildir, her zaman çok daha fazlasını yapabilmektedir:

  1. Kimlik ve kişisel bilgileriniz çalınır,
  2. Bilgisayarınıza uzaktan erişim yetkisi verilir,
  3. Bilgisayarınız başka bilgisayarlara ve kişilere saldırı yapmak için kullanılır,
  4. Arka planda mining işlemleri yapılır,
  5. Çalınan verilerinizin satışı yapılır,

Yukarıdaki maddeler temel olarak bir virüsün yapabileceği şeylerdir. Fakat virüslerin yapabilecekleri yalnızca bunlarla sınırlı değildir. Aslına bakılırsa virüsün neler yapıp neler yapamayacağı virüsü yazan kişiye bağlıdır. Alanında uzman bir kişi tarafından yazılan virüsler son derece tehlikeli olurken, sıradan virüsler yalnızca sistemin bozulmasına sebep olur. Yani bilgisayarınıza giren bir virüsün ne yapıp ne yapamayacağı asla tam olarak bilinemez.

Sıfırlama ile Virüs Gider Mi?

Virüslerden kurtulmanın en sağlıklı yolu güvenilir bir antivirüs ile tarama yapmak ve daha sonra bulunan tehditleri ortadan kaldırmaktır. Fakat kullanıcıların büyük bir çoğunluğu bunun yerine bilgisayarını sıfırlamayı tercih eder. Antivirüs yazılımlarından sonra en çok kullanılan bu yöntem çoğu zaman işe yaramaktadır. Fakat bu her zaman geçerli değildir. Bilgisayara virüs nasıl bulaşır? Sorusundan sonra en çok merak edilen soru bu olduğu için cevaplandırmak istedik.

Aslına bakılırsa sıfırlama işlemi birçok basit virüsten kurtulmak için yeterli olacaktır. Fakat sıfırlama işlemi her virüs için tam randıman vermemektedir. Yani alanında uzman bir hacker tarafından kodlanan virüslerde sıfırlama işlemi yeterli olmamaktadır. Bunun yerine birkaç farklı antivirüs yazılımı ile taramalar ve temizlemeler yapmak gerekir. Ayrıca işletim sisteminizin güncellemelerini yapmak ve sisteminizde bulunan açıkları kapatmanız gerekecektir.

Fakat çoğu zaman cihazı fabrika ayarlarına döndürmek yeterli olmaktadır. Bunun temel sebebi fabrika ayarlarına döndürülen cihazın içinde bulunan bütün dosyaları silmesidir. Tabii ki bunun için sıfırlama yaparken tüm verileri silme seçeneğini tercih etmeniz gerekmektedir. Aksi durumda bilgisayarınızdaki temel dosyalar ve veriler duracağından dolayı virüsler temizlenmeyecektir. Virüsler kendi içinde çoğalabildikleri ve diğer dosyalara bulaşabildikleri için bilgisayarda bulunan bütün dosyaların silinmesi ve temizlenmesi gerekmektedir.

Bilgisayara virüs nasıl bulaşır? Sorusunun detaylı ve kısa cevabı bu içerik sayesinde sizlerle buluşturulmuştur. Kafanıza takılan soruları ve eklemek istediklerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz. Böylelikle diğer kişilere katkı sağlayabilir ve sevdiklerinizi koruyabilirsiniz. Aynı zamanda siber güvenlik blogu içinde bulunan diğer içeriklere göz atarak temel güvenlik önlemlerini öğrenebilirsiniz. Bu içerikleri sevdiklerinizle paylaşarak onların da siber saldırılardan korunmasını sağlayabilirsiniz.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir