Şifreleme Yöntemleri ve Önemi
Güvenlik ve şifreleme giderek önemli hâle gelmekte. Şifreleme yöntemleri konusunda ne kadar bilgilisin, hesapların yeterince güvenli mi?
Teknolojinin gelişmesi yadsınamaz bir gerçek fakat peşinde getirdikleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Teknolojinin gelişmesi her ne kadar kulağa güzel gelse de yeterince bilgisi olmayan kişiler hackerlar tarafından neredeyse birer av gibi görülmekte. Şifreleme yöntemleri bu noktada güvenliği üst seviyeye çıkarmaktadır. Tabii ki doğru şekilde kullanıldığı sürece.
Şifreleme yöntemleri kişisel verilerin sahibi dışında bir kimsenin ulaşmasını engellemektedir. Bu teknolojiler sayesinde veriler çok daha komplike bir duruma getirilmektedir. Gelişen güvenlik teknolojileri sayesinde veriler birbirleri ile karıştırılır. Buna şifreleme adı verilir. Şifrelemenin doğru yapılması için geliştirilen birtakım teknolojiler bulunmaktadır. Bu teknolojiler hakkında bilgi paylaşmaya başlamadan önce kişisel olarak şifrelerimizi nasıl daha güçlü duruma getirebileceğimizden bahsedelim.
Güvenli Şifre Oluşturma Kuralları
Günümüzde hepimiz dijital hesaplara sahibiz. Bu hesaplar kimi zaman sosyal medya uygulamaları kimi zaman banka uygulamaları kimi zaman ise E-Devlet gibi resmî uygulamalar olmakta. Bu mecralardaki hesaplarımızın güvenliği tamamen olmasa da büyük oranda bizlerin elinde. Şifreleme yöntemleri hakkında konuşmadan önce kişisel güvenliğimizi daha iyi şekilde sağlamak için güvenli şifre oluşturma kuralları hakkında bilgilenmemiz gerekmektedir. İşte güvenli şifre oluşturma yolları:
- Oluşturduğunuz şifrenin en az 8 karakter uzunluğunda olması gerekmektedir.
- Şifrenizde harf, rakam ve özel karakter bulunmalıdır. Ayrıca harf kullanırken büyük – küçük olacak şekilde kullanılmalıdır.
- Sık kullanılan kelimeler, tuttuğunuz takım, doğum tarihiniz, memleketiniz gibi ibareler şifrenizde bulunmamalıdır. Bunlar çok kolay şekilde tahmin edilebilir.
- Sahip olduğunuz bütün hesapların şifresi birbirinden farklı olmalıdır. Aksi durumda bir hesabınızın çalınması diğer hesaplarınızın çalınmasına sebebiyet verecektir.
- Yukarıdaki şekilde şifreleme yapılmadığı müddetçe şifrenizin uzunluğunun herhangi bir önemi yoktur.
Yukarıda sıralanan unsurlar temel olarak güçlü bir şifrenin taşıdığı özelliklerdir. Bu özelliklere sahip olmayan bir şifrenin güçlü olduğu kesinlikle iddia edilemez. Yukarıdaki şifreleme yöntemini kullanarak kendinize yeni bir şifre oluşturmakta zorlanıyorsanız, bunu sizin için yapabilecek internet siteleri bulunmakta.
Bilinçlenmiş olduğunuzu kabul ederek yazımıza devam etmek istiyoruz. Şimdi sizlerle birlikte Türkiye’de kullanılan en yaygın şifreler bakalım.
En Çok Kullanılan Şifreler
Sizlere saldırmak isteyen bir hacker wordlist oluşturmak zorundadır. Hiçbir hacker şifreleri teker teker kendi eliyle girerek deneme yapmaz. Bunun yerine wordlist oluşturur ve saldırıları otomatikleştirir. Gelin şimdi hep birlikte en çok kullanılan şifreler listesine göz atalım:
- 123456
- 123456789
- 1234567890
- Password
- Guest
- Sanane
- Galatasaray
- Asdasd
Sizleri daha fazla örnekle boğmadan listeyi sonlandırıyoruz. Yukarıdaki listede bulunan şifrelerin ortalama kırılma süresi 1 saniyeden bile daha az. Üstelik bu şifreler ülkemizde en çok kullanılan şifreler arasında yer alıyor. İşte tam da bu yüzden şifreleme yöntemleri hakkında toplumun bilinçlenmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Şimdi sizlerle birlikte kabaca şifreleme yöntemleri inceleyeceğiz.
Şifreleme Yöntemleri Nelerdir?
Birbirinden farklı ve anlaşılması güç birçok şifreleme türü bulunmaktadır. Bu türlerden bazıları aşağıdaki gibidir. Şifreleme yöntemleri oldukça karmaşıktır. Bundan dolayı mümkün olduğunca sade bir şekilde aktarılmıştır.
1. Blowfish Şifreleme Yöntemi
Oldukça şık rastlanılan şifreleme metodudur. Blowfish temelinde bir çeşit algoritmadır. 32 bit ila 448 bit arasında anahtar uzunluğuna sahip olmasıyla bilinir. DES şifreleme türünün eksiklerini kapatmak için tasarlandığından dolayı, DES metodunun devamı niteliğindedir. Çalışması için en az 4 KB RAM gerekmektedir. Bundan dolaylı küçük sistemlerde kullanılması mümkün değildir.
2. DES Şifreleme Yöntemi
DES temel olarak şifreleme ve şifreyi açmak üzerine kurulmuş algoritmadır. Yapısı gereği blok şifreleme örneği olarak bilinmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere DES yöntemi, şifrelenecek olan veriyi bloklara bölmektedir. Bölmüş olduğu her bir bloğu birbirinden bağımsız olarak şifrelediği için çok daha kullanışlı bir yöntemdir.
3. Caesar Cipher Şifreleme Yöntemi
Dilimize Sezar şifrelemesi olarak geçmiştir. Şifreleme yöntemleri içinde en basit olanıdır desek pek de yanlış bir şey demiş olmayız. Bu yöntemde de her yöntemde olduğu gibi bir anahtar bulunmaktadır. Bu anahtar şifre oluşturulmadan önce belirlenmelidir. Şifreyi çözmek için belirlenen anahtar miktarı kadar öteleme yapılmalıdır. Böylelikle ilk kez Jül Sezar tarafından kullanılan bu şifreleme yöntemi çözülmüş olur.
Yukarıdaki şifreleme yöntemlerinin her biri birbirinden farklıdır. Dünya üzerinde bulunan şifreleme yöntemleri tabii ki de yukarıdakilerle sınırlı değildir. Bütün şifreleme yöntemlerinin tek bir içerikte anlatılması pek de mümkün olmaz. Bundan dolayı sizleri de bunaltmadan birkaç örnek vermek istedik. Bu içerikte kilit nokta şifreleme yöntemleri dışında bizlerin belirlediği şifrelerin güvenliğidir.
Aranızdaki birçok kişinin kullanmakta olduğu şifreler basit ve işe yaramazdır. Kimisi tek bir sözcükten şifre yapar kimisi bir yerde kullandığı şifreyi bütün hesaplarında kullanır. Bunlar son derece tehlikeli ve yanlış davranışlardır. Bu davranışları mümkün olan en kısa sürede terk etmeniz sizlerin yararına olacaktır. Aksi durumda ne yazık ki başınıza istemeyeceğiniz durumlar gelecektir. Temel şifreleme yöntemleri ve şifre güvenliği hakkında bilgi sahibi olmasını istediğiniz kişilere bu içeriği iletebilirsiniz. Ayrıca siber güvenlik ve siber güvenlik uzmanları hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Author Profile
Latest entries
- Genel22 Temmuz 2024I Love You Virüsü ve Etkileri
- Genel13 Mayıs 2024Kalıcı Şekilde Veri Silme Nasıl Yapılır?
- Genel29 Nisan 2024Phishing E-Postası Nasıl Anlaşılır?
- Genel25 Nisan 2024Bulut Depolama Güvenli Mi?