Metasploit Nedir, Nasıl Kullanılır?

Metasploit Nedir, Nasıl Kullanılır?
0
(0)

Siber güvenlik uzmanlarının kullandığı programlar arasında yer alan Metasploit yazılımı oldukça fazla merak ediliyor. Bundan dolayı internet üzerinde genellikle Metasploit nedir, Metasploit nasıl kullanılır? Gibi soruların cevabı araştırılıyor. Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içeriğimizde tüm bu soruları yanıtlamaya çalışacağız.

Bu yazılımın 2003 senesinde HD Moore tarafından üretildiği bilinenler arasında yer alıyor. Taşınabilir ağ aracı olarak üretilen bu yazılım ilk çıktığı zamanlarda NASA tarafından kullanılan Perl programlama dilini kullandı. Daha sonra geliştirildiği dil ise Ruby oldu. 2009 senesinde Rapid7 isimli bir güvenlik şirketi tarafından satın alınmasının ardından çok daha gelişmiş bir forma ulaştı.

Metasploit genellikle sızma testi yapılırken kullanılmaktadır. Fakat bu yazılım açık kaynak kodlu olduğu için herkesin erişimi bulunmaktadır. Yani dileyen siber korsanlar da bu yazılımı kullanarak sistemlerin ve internet sitelerinin açıklarını kontrol etme şansına sahiptir. Yazılımın temel taslağında hukuka aykırı araçlar olduğu da bilinmektedir.

Metasploit Nedir, Ne İşe Yarar?

En az Metasploit nedir? Sorusu kadar merak edilen diğer bir soru da Metasploit ne işe yarar? Sorusudur. Sızma testi yaparken kullanılan bir yazılım olduğu için içinde çeşitli exploit barındırır. İçinde barındırdığı 1500 kadar exploit ile bilgisayar veya internet sitelerinde bulunan hataları veya açıkları tespit etmek için kullanılır. Gelişen teknolojiyle birlikte içinde bulunan bu betikler güncelliğini yitirmektedir. Fakat açık kaynak olmasıyla birlikte güncel tutulan betikler de bulunmaktadır. Yani yazılım hakkında bilgisi olmayan kişilerin tek başına Metasploit kullanması çok bir şey ifade etmemektedir.

Cross platform software yani çoklu yazılım platformu mantığı ile üretildiği için birçok farklı işletim sisteminde kusursuz bir şekilde çalışmaktadır.  Bu yazılım aynı zamanda savunma tarafında da kullanılmaktadır. Bundan dolayı doğru ellerde hâlen iş yapabilmektedir. Bu yazılını nasıl kullanıldığı merak edilmektedir. Dilerseniz yazımızı okuyarak Metasploit nedir, nasıl kullanılır? Sorunuzun cevabı için kaynak bulma yöntemlerini öğrenebilirsiniz.

Metasploit Nasıl Kullanılır?

Aslına bakılırsa tek bir içerikle Metasploit nedir? ve Metasploit nasıl kullanılır? Sorularına cevap vermek pek mümkün değildir. Bundan dolayı bu yazılımın kullanımını en doğru şekilde nasıl öğrenebileceğinizi siz değerli ziyaretçilere aktarmak isteriz. Bu tarz yazılımlara karşı ilgiliyseniz öncelikle İngilizce öğrenmenizi tavsiye etmekteyiz. Çünkü bu tarz yazılımlar hakkında bilgi sahibi olmak ve karşılaştığınız hataları çözebilmek için ortak kullanılan bu dilden yardım almanız gerekecek:

  1. Metasploit nedir, nasıl kullanılır? Sorunuza en net cevabı yazılımın resmi sağlayıcıları tarafından alabilirsiniz.
  2. Bunun için Rapid7 markasının sitesine ulaşmalısınız. Burada aynı zamanda Metasploit yazılımının nasıl kullanıldığına dair belgeler de bulunmaktadır. Aynı zamanda yazılımı buradan ücretsiz bir şeklide indirebilirsiniz.
  3. Yazılımı kullanmaya başlamak için ilgili komutu kullanarak aktifleştirmeniz gerekmektedir. Kullandığınız işletim sistemine göre bu komut değişiklik göstermektedir.
  4. Aktifleştirme işleminden sonra bağlantının düzgün çalışıp çalışmadığının kontrolünü sağlamalısınız. Tüm bunlar için kullanmanız gereken komutlar programın arayüzünde bulunmaktadır. Dilerseniz Rapid7 sitesinde bulunan “yardım” seçeneğini kullanarak ilgili komutlara ulaşabilirsiniz.
  5. 1500 adet exploit bulunduğunu söylemiştik fakat bu exploitlerin tamamını kullanmanıza izin verilmiyor. Exploitlerin tamamının kullanılabilmesi için yazılımın içine kodlanması gerekiyor. Fakat içinde hâli hazırda bulunan bazı araçlar Metasploit kullanmaya başlamak için yeterlidir.

Metasploit nedir? sorusunun cevabı yukarıdaki maddelerle birlikte verilmiştir. Daha detaylı bilgi için kaynağın kendisini inceleyebilirsiniz. Metasploit içinde bulunan araçlardan bazıları; Encoder, Nop, Auxiliary ve Payload olarak karşımıza çıkıyor. Tüm araçlarla birlikte temel bir sızma testi yapılması mümkündür.

Metasploit ile Neler Yapılır?

Bu soru Metasploit nedir? Sorusundan çok daha fazla merak ediliyor. Kısa bir şekilde cevap vermek gerekirse bu yazılım genellikle sızma testleri ve sistemlere yapılan saldırılarda kullanılıyor. Doğrudan saldırı düzenleme kabiliyeti bulunmuyor fakat sistemlerde veya internet sitelerinde bulunan açıkları tespit etmede hayati bir görev üstleniyor. Doğal olarak siber saldırıların başarılı olması için Metasploit kullanılması gerekiyor. Açık bulmadan saldırı yapmanın mümkün olmadığını düşünürsek bu yazılım hem saldıran taraf hem de savunan taraf için büyük bir öneme sahip. Yazılım hakkında daha detaylı ve birinci ağızdan bilgi almka için geliştirici ekibin sitesine göz atabilirsiniz.

Metasploit Nedir? Sistem Gereksinimleri Hakkında Bilgi

Güçlü ya da güçsüz bütün yazılımların belirli bir gereksinime ihtiyaç duyduğunu herkes bilir. Metasploit sistem gereksinimleri aşağıdaki gibidir:

  1. İşlemcinizin en az 2 GHZ olması gerekmektedir.
  2. En az 2 GB RAM’e ihtiyaç duymaktadır.
  3. Diskinizde en az 50 GB boş alan olması iyi olacaktır. Böylelikle gerektiğinde diğer bileşenleri de rahatlıkla kurabilirsiniz.
  4. İşletim sisteminin Windows 7 ve üzeri olması yeterlidir. Aynı zamanda 64 bit olması gerekir. Buna ek olarak Linux tarafı için 1.0 yeterlidir.
  5. Sistem gereksinimlerini karşılayan tüm cihazlarda Metasploit kullanımına başlayabilirsiniz.

Yukarıdaki gereksinimleri karşılamayan bilgisayarlarda ne yazık ki bu yazılımı kullanmanız mümkün değildir. Kullanmaya çalışsanız bile tam verim alabileceğiniz pek söylenemez.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Author Profile

bay3harfli

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir